4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Félév alatt 278,8 milliárdos veszteséget mutat a hazai bankszektor mérlege köszönhetően a devizahiteles perek miatti céltartalékolásnak. Pedig a hitelezés beindulni látszik és a fizetési fegyelem is javult.

Brutális, 355,6 milliárd forintos adózás előtti veszteséget könyveltek el a hazai hitelintézetek az idei év II. negyedévében, amivel a féléves teljesítmény 278,8 milliárdos mínuszt mutat. A jegybank adatai szerint a főbb üzleti sorokon javítani tudott a bankrendszer: a nettó kamateredmény 0,5 százalékkal 480,3 milliárd forintra nőtt, a működési költségek másfél százalékkal, 336,1 milliárdra csökkentek.

A jutalékeredmény 20,6 százalékkal 221,1 milliárdra növekedett - igaz, ez utóbbi döntően a tranzakciós illetéknek tudható be. Ennek "ellensúlyozása", hogy az egyéb nem kamateredmény soron hasonló mértékben, 21,6 százalékkal, 300,7 milliárdra nőtt a mínusz  - itt és a 103,7 milliárdos ráfordítások terhére elszámolt adó soron került visszaírásra a bevétel, amit visszautaltak a költségvetésbe. Mindennek összesítésével a nem kamateredmény soron a 46,8 milliárdos szektorszintű adat 5,5 százalékos visszaesést mutat - ami valahol azt is mutatja, hogy a tranzakciós illeték áthárítása messze nem 100 százalékos.

Javuló hitelportfolió

A június végi 17858,7 milliárdos hitelállomány az előző évihez képest 3,8 százalékos visszaesést mutat, ám a decemberi szintekhez képest lényegében megállt a hosszú évek óta tartó csökkenés. A hitelminőség ugyanakkor számottevően javult: 3974,9 milliárdos késedelmes állomány a teljes hitelállományon belül már "csak" 22,3 százalékos arányt képvisel, szemben az egy évvel ezelőtti 23,9 és az év végi 23,4 százalékos szinthez képest és a követelések korosodása is javulást mutat. A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya az összes hitelállományban a március végi 14,5 százalékról 14,1 százalékra mérséklődött. A pénzintézetek által megképzett értékvesztési állomány éves szinten a hitelállomány csökkenésénél 50 százalékkal kisebb mértékben csökkent, ennek kapcsán a fedezettségi állomány az egy évvel ezelőtti 10,4 százalékhoz képest 10,8 százalékra javult a teljes hitelállományra vetítve.

A betétoldalon nincs ok az örömre. Bár a 14634 milliárdos június végi adat mindössze 0,2 százalékos csökkenést mutat az egy évvel ezelőtti bázishoz képest, ám az év végi szintekhez képest már 1,7 százalékos a visszarendeződés, s ennél is komolyabb gondot jelez, hogy a fixebb, lakossági betétekből közel 700 milliárd forint tűnt el.

Az állomány-leépülések nyomán a bankrendszer mérlegfőösszege a II. negyedévben 2,8, féléves időtávban pedig 2,3 százalékkal 30443,4 milliárd forintra csökkent.

Ez csak a kezdet

Ami ugyanakkor a példa nélkül álló veszteséget összehozta, az a devizahitel-perek miatti céltartalékolás. A fentiek okán az értékvesztés és kockázati céltartalék képzés 260,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 124 milliárdos bázist. A 447,5 milliárdos céltartalék ugyanakkor nem a végleges, mivel a bankok eltérő módon képezték a céltartalékot: zömük csak az árfolyamrés-visszaírás kapcsán fizetendővé váló tételt tüntették fel a II. negyedéves adatokban, s sokan még a jegybank elszámolási iránymutatásait sem fogadták meg ezzel kapcsolatban. volt ugyanakkor példa olyan hitelintézetre (OTP) amely mind az árfolyamrés, mind az egyoldalú kamatemelésekkel kapcsolatos tételeket már letartalékolta, ráadásul a jegybanki iránymutatásnak megfelelő számokkal.

Megtérülés? - felejtse el!

Összességében az első félév során 132 hitelintézet tudott nyereségről számot adni - nekik az összesített eredményük 315,6 milliárd forint volt -, míg 37 piaci szereplő (döntően bankok) összesen 315,6 milliárdos veszteségért felel. A veszteség nyomán a szektor átlagos tőkemegfelelési mutatója a március végi 19,5 százalékról 17,4 százalékra csökkent. Az eszközarányos nyereség (ROA) a márciusi 0,3 százalékról mínusz 0,7 százalékra esett, a tőkejövedelmezőség (ROE) mutató pedig 3,4 százalékról  -7,3 százalékra zuhant.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG