1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csaknem 58 milliárd forint új forinthitelt folyósítottak az integrált takarékok a devizahitelek kedvezményes árfolyamon való végtörlesztéséhez tavaly októbertől 2012. január végéig. A kihelyezések a legerőteljesebben januárban nőttek, volt olyan hét, amikor megközelítőleg akkora összeggel finanszírozták a devizahitelek kiváltását, mint 2011-ben összesen.

Az OTSZ-tagszervezetek januári teljesítménye több mint harmadát teszi ki az adott hónapban végtörlesztésre folyósított összes banki hitelnek. Az összes, hitelkiváltó forinthitelt nézve nagyjából az állomány negyedét adták a takarékszövetkezetek (a végtörlesztők közel 25%-a vett igénybe forinthitelt a PSZÁF adatai szerint).

A legfrissebb adatok igazolják az OTSZ korábbi előrejelzését, amely szerint 2011 végéhez közeledve egyre erőteljesebbé váló hitelezési ütem az újévben sem torpant meg, sőt ekkor tetőzött. Januárban ugyanis az integrációhoz tartozó hitelintézetek - amelyek között három részvénytársasági formában működő bank is van - mintegy 6300 devizaadós végtörlesztéséhez adtak forinthitelt, összesen csaknem 36 milliárd forint összegben. Ez a teljesítmény a végtörlesztéshez januárban folyósított összesen mintegy 118 milliárd forint összegű banki hitel több mint harmadát teszi ki. A kihelyezések átlagos összege 5,1 millió forint volt és a végtörlesztés kezdete óta közel 10 ezer új ügyfelet szereztek az OTSZ tagszervezetei.

Megfeszített ütemű hitelezésre utal, hogy a január harmadik hetére 40 milliárd közelébe emelkedő összes kihelyezés egy hét alatt csaknem további 20 milliárd forinttal növekedett és a mostani visszajelzések szerint februárban sem állt le a hitelezés.

Várakozásainknak megfelelően veszik ki részüket a takarékok a végtörlesztés révén keletkezett üzleti lehetőségből, köszönhetően a megfelelő felkészülésnek, a jó forrásellátottságnak és a hitelbírálattal foglalkozó munkatársak áldozatos munkájának – értékelte az eredményeket Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezetője.

A hitelkiváltáshoz kapcsolódó kérelmek befogadása a takarékszövetkezeteknél is befejeződött január 15-20 között. Így lehetett biztosítani ugyanis, hogy a devizahitelek kiváltásához kellő fedezet igazolására kitűzött január végi határidőre befejeződjön a hitelbírálat, ezen belül az adós jogszabályoknak megfelelő hitelképességének ellenőrzése. A megítélt hitelek folyósítása viszont még tart, így a végső mérleg szerint a takarékszövetkezeti integrációban a devizahitelek kiváltásához nyújtott új forintalapú jelzáloghitelek összege meghaladja majd a 60 milliárd forintot.

A végtörlesztés következtében elszenvedett veszteség ugyanakkor a takarékszövetkezeti integrációban a tavaly módosított prognózisnak megfelelően alakul, azaz nem haladja meg a 2 milliárd forintot. Annak ellenére sem, hogy az újév a takarékok saját ügyfélkörében is a végtörlesztés felpörgésével járt, aminek eredményeképpen 2011 októberétől 2012. január végéig 1421 deviza alapú kölcsönt fizettek vissza kedvezményes árfolyamon, 6,2 milliárd forint összegben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG