4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Bár a devizahiteles-mentés előtt devizahitelt kevesen cserélnek ma forinthitelre, ám a régi, magas kamatozású forintkölcsönök leváltása napirenden lehet. Mindenképp érdemes ugyanakkor számolni a hitelcsere költségeivel és az sem árt, ha hosszabb kamatperiódust választunk az új kölcsönnek.

Az elmúlt hónapokban több bank is a korábbi (lakás)hitelek kiváltását ajánlja az ügyfeleknek, számos banki hirdetéssel találkozik az ember, amely a korábbi kölcsönök lecserélését ajánlja az ügyfeleknek.

Kérdés persze, hogy kiknek éri meg. A CIB Bank szakértői szerint a hitelkiváltás jellemzően a hitelüket korábban is jól fizető adósok esetében lehet megoldás. Deviza alapú ügyletek esetében a jelen árfolyam melletti hitelkiváltás előzetes számításaik alapján átlagosan 10-15 százalékkal csökkentheti egy korábbi devizahitel törlesztőrészletét. A devizahitel forint hitellel történő kiváltásával az árfolyamkockázat megszűnik, ugyanakkor ezzel együtt az esetleges forinterősödésből adódó törlesztőrészlet csökkenésnek a lehetősége is elvész – magyarán az ügyfél beégeti a magasabb árfolyamszintet a hitelcserekor.

Persze, ezekben a napokban kevés devizahiteles indul neki a hitel lecserélésének, hiszen őszre a probléma kedvező(bb) megoldása várható.

Forinthitelnél is jól jöhet

Ugyanakkor a mostani helyzet akár a korábbi, magas kamatszintek mellett igénybe vett forinthitelek, például a végtörlesztéshez igénybe vett forinthitelek lecserélését is könnyebbé teheti.

A Budapest Bank szerint a hitelcsere jó megoldás lehet azon forinthitelesek számára, akik hosszú távra rögzített (5-10 éves kamatperiódusú) kamatozású – amiatt jelenleg igen magas kamatszinten akár még évekre rögzült - hitelt törlesztenek. Mivel az új forintalapú hitelek piaci referenciahozamhoz (jellemzően BUBOR-hoz) kötöttek, az utóbbi időben ezen hitelek kamatai is automatikusan csökkent.

Ugyanakkor – miként arra az OTP szakértői figyelmeztetnek - kiváltásnál nem szabad csak az újonnan felvett hitel kamataira, törlesztőrészleteire figyelni, hanem az itt jelentkező induló díjakat is figyelembe kell venni. Fontos tudni, hogy a kiváltott hitel lezárása költséggel jár, nem beszélve arról, hogy több esetben az akciósan elengedett díjakat is vissza kell fizetni, ha a futamidő előtt jóval megtörténik a szerződés lezárása. A Budapest Bank szakemberei szerint épp ezért mindent csak az adott szerződés ismeretében lehet megítélni. Hitelkiváltás előtt érdemes mérlegelni, hogy az így elért törlesztőrészlet-csökkenés kompenzálja-e a kiváltás során megfizetett díjakat, és a hitelkiváltás intézésére fordított időt. Nincs két egyforma eset: rengeteg tényezőtől függ, hogy mennyit tud spórolni havi szinten az ügyfél a hitelkiváltással – vélekednek az MKB-nál is.

Felfelé indulhatnak a kamatok

A most hitelkiváltásban gondolkodók számára egy másik irányú gondolkodást is ajánl a CIB. A jegybanki vezetők kommunikációja egyértelműen azt jelzi, hogy az MNB alapkamatának több, mint másfél éve tartó csökkenési folyamata a végéhez közelít, a trendforduló után akár a kamatszintek emelkedésére is fel lehet készülni. Ebben az esetben pedig az alapkamatok emelkedése a hitelkamatok, s így a törlesztőrészletek emelkedéséhez vezethet. Azaz: nem szabad az induló törlesztőrészlet bűvkörében élni – persze, hacsak nem érkezik újabb komoly válság, a kamatemelkedés mérsékelt lesz. Ez ellen ugyanakkor az ügyfelek azzal védekezhetnek, hogy hosszabb kamatperiodusú hitelt választanak, amikor korábbi kölcsönüket lecserélik: ennek kamata jellemzően 50-150 bázisponttal a legrövidebb kamatperiódussal bíró kölcsön felett van ugyan, ám ezt követően évekre biztos törlesztést biztosít relatív alacsony kamatszint mellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG