5p
A bankrendszer 10 év után önfinanszírozóvá vált; a devizahitelek rendezése komoly veszteséget okoz, nem várható el az optimális megtérülés. A lakossági hitelezést nem segíti, hogy feketén szerzett jövedelemre már nem adhatnak hitelt a bankok, a vállalati hitelezés viszont felfuthat - a forrásokért viszont az állammal kell versenyezniük.

Tíz éve nem állt így a bankrendszer

A bankrendszer mára már önfinanszírozóvá vált: a hitel/betét arány 100 százalék alá csökkent (utoljára 2003-ban volt ilyen), tehát belső forrásból lehet növekedni és nincs szüksége további hitel-leépítésre. Ez nemcsak makrogazdasági elvárás, de a tulajdonosok is erre szorítják a bankokat – mondta Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója a Napi.hu makrokonferenciáján.

A bankrendszer nem semleges az eladósodottság tekintetében: a válság nyomán a bankszektor erősen beszűkítette a hitelkínálatot (persze a hitelkereslet is szűkült). Így a hitel/betét arány normalizálódása 80-90 százalékban a hitelek visszaesése és nem a betétek állományának növekedése okozta. A mostani egyensúlyi állapot fenntartásához a bankoknak nem kell új betét, csak akkor, ha növekedni, hitelezni akarnak. Persze, az is kérdés, lesz-e hitelkereslet.

Túlbankosodott az ország

Rossz az ügyfél? Fix kamat!

A bankok felelőssége lesz, hogy azon ügyfeleket, akik számára kockázatos lenne a változó kamatbázisú hitelek mozgása, rávegyék arra, hogy a magasabb kamatot jelentő, ám fix törlesztést biztosító fix kamatozású hitelt vegyenek fel.

A bankrendszer bruttó 941,9, nettó 732,4 milliárd forintos veszteséget szenved el az elszámolással és a forintosítással. Ezen felül a kamatok visszaállításával évi közel 100 milliárdos veszteséget szenved el majd a bankrendszer. Ez 3,24 százalékos ROE-csökkenést jelent. Ilyen éves szintű ROE-csökkenés mellett jól látható, hogy nem várható el az – a jegybank által is optimálisnak mondott – 10-12 százalékos tőkearányos megtérülés.

Ma a magyar bankrendszer ahhoz a tortához képest, amelyen versenyez, egyértelműen túlbankosodott a nagybankok tekintetében, épp ezért konszilidációra van szükség – ismételte meg azokat az érveket Nagy Márton, miért csak 5 nagybankkal számol középtávon.

Feketén szerzett jövedelemre nem ad hitelt a bank

A lakossági hitelezés terén csak szofisztikált növekedést prognosztizál a jegybank. Ennek egyik oka, hogy a jövőben csak a legális jövedelem alapján lehet hitelt felvenni (PTI) – ez és a hitelfedezeti szint (LTV) korlátozása a lakossági hitelezés terén visszafogja majd a keresletet. Ha ezek a szabályok éltek volna a devizahitelezés terén, az 30 százalékkal kisebb devizahitel-állományt jelentett volna.

Ilyen feltételek mellett a bruttó új hitelezés 9-10 (optimális esetben 10-15) százalékkal növekedhet évente. Ha a jegybank azt tapasztalná, hogy elszállóban van a hitelezés, úgy a hitelfelvételi szabályok (PTI, LTV) szigorításával bármikor meg tudja állítani – mondta Nagy Márton.

A vállalati hitelezés felfut

A régiós országokkal összevetve is magasabb eladósodottságot és nagyobb gazdasági visszaesést volt kénytelen elszenvedni hazánk Nagy Márton szerint. A külső eladósodottság nem pusztán a fiskális eladósodottság, hanem a háztartások eladósodottságra vezethető vissza. A lakossági hitelek növekedése és a GDP-alakulása közötti különbséget vizsgálva látható, hogy az a válság előtt több, mint 10 százalékkal gyorsabb volt, mint a GDP-é, majd a válság után ez átlendült és most több, mint 10 százalékkal marad el a GDP-bővüléstől. A vállalati hitelállomány a válság óta jelentősen elmarad az egyensúlyi szintjétől. A vállalati szektor hitelezése és GDP közötti rés mutatója azt mutatja, hogy az egyensúlyi 0-5 százalékos szinttől -10 százalékos szint közelébe került a gap hazánkban.

A fentiek miatt a bankok jó eséllyel inkább a vállalati hitelek felé fordulnak, ami annak értelmében üdvözlendő, mert általános szabályként elmondható, hogy 1 százalékos vállalati hitelállomány növekedés 0,2 százalékos GDP-növekedést okoz. Előkészített talajról indulhat a felfutás: az állami programok (MFB, Exim, stb.) és a növekedési hitel 400 milliárd forintos szintre tudta felhozni a vállalati hitelállományt – ezen programok nélkül hasonló mértékű csökkenés lett volna. Önmagában az nhp adja a kkv-hitelállomány 25 százalékát, míg az állami programokkal ez az arány 40 százalékra nő.

Ha a képesség oldaláról nincs gond (még a devizahitelek elszámolása és a forintosítás ellenére sem), akkor egyedül a hitelkereslet lehet akadálya a felfutásnak. Miután azonban hosszabb távon a kamatszint alacsony marad, ez hozzájárulhat a vállalati hiteligények növekedéséhez.

A forintosítás után a bankok a lakossági oldalon hosszú hiteleket fognak finanszírozni, s hasonlóan forrásigényes lesz a vállalati hitelezés is, ezért rákényszerülnek arra, hogy újra versenyezzenek a betétekért.

Honnan lesz forrás a hitelekhez?

Adódik ugyanakkor a kérdés, hogy a belső piacokról hogyan tud az új hitelek mögé forrást szerezni a bankrendszer, amikor látható, hogy az állam számára a legbiztosabb finanszírozást az jelenti, ha közvetlenül a lakosságtól tud forrást bevonni, ezért versenyezni fog ezekért a forrásokért.

Itt ugyancsak a koncentráció lehet megoldás Nagy Márton szerint: a hatékonyabban működő bankok – miután kisebb költségszinttel dolgoznak – attraktívabban tudnak majd árazni, így tudnak majd új lakossági forrást bevonni. Az ugyanakkor kérdés, hogy miként döntenek: a vállalatokat, vagy – pl. jegybanki instrumentumokon keresztül – az államot finanszírozzák-e.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG