1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Közelednek az álláspontok a Bankszövetség és a kormány között a devizahitelesek kockázatait enyhítendő megoldásokban. Patai Mihály szerint a politikai elit visszavette a vezetést a pénzügyi elittől, miközben az ügyfelek is egyre jobban tudják érvényesíteni érdekeiket. Közben a Raiffesenről is kiderült: komoly leépítésre és fiókbezárásokra készülnek.

A Napi Gazdaság idézi Patai Mihályt, a Bankszövetség elnökét, az UniCredit Bank vezérigazgatóját, aki egy szakmai konferencián azt mondta, közel állnak a megoldáshoz, és bízik abban, hogy néhány napon belül megismerhetők lesznek a részletek. Olyan érdemi, hosszú távú megállapodásra készülnek, amely alapvetően határozza meg a lakossági bankolás jövőjét, ám e területen a megállapodás ellenére sem vár komolyabb fejlődést a szakember.

Patai Mihály szerint a politikai és a pénzügyi elit közötti vezető szerep változott - a politika visszavette primátusát. A szabályozási környezet ennek nyomán alaposan szigorodik, ezzel párhuzamosan az ügyfelek érdekérvényesítési képessége is nő, még ha ez a bankoknak nem is tetszik - idézte a Bankszövetség elnökét a napilap.

Leépít a Raiffeisen is

Nem tolják ki a végtörlesztést - valami még kedvezőbb jön?

Az Országgyűlés gazdasági  bizottsága 8 igen és 18 nem szavazattal nem támogatta Szili Katalin független képviselő törvényjavaslatát, amely december végéről február 28-ig tolta volna ki a végtörlesztés bejelentését. Rogán Antal és a kormány képviselője is utalt arra, hogy a bankszövetséggel megállapodott a kormány: a bankokra hátrányos intézkedéseket nem hoz a tárgyalások alatt. A tárgyalásokon máris formálódik egy olyan megoldás, amely előnyösebb lesz a deviza lakáshiteleseknek annál, mint amit a képviselő javasolt.

Miközben folynak a tárgyalások a Bankszövetség és a kormány között, újabb pénzintézetről derült ki, hogy leépítésekbe és fiókbezárásokba kezd. Az origo információit megerősítette a Raiffeisen: a  jelenleg 141 fiókkal rendelkező bank egy héten belül tíz fiókot megszüntet, miközben folytatja a már megkezdett leépítéseket is.

Az origo több, a banknál dolgozó, de névtelenséget kérő forrástól úgy értesült, hogy az elbocsátások összesen több száz főt érinthetnek, a bank azonban ezt csak részben erősítette meg. Mint elmondták, az idén év végén 200 fővel dolgoznak majd kevesebben a Raiffeisennél, mint év elején, de "a további hatékonyságjavító intézkedések várhatóan a jövőben is a létszám csökkenését eredményezhetik".

Néhány héttel ezelőtt a vezető pozícióban dolgozóknak felajánlották, hogy 5-10 százalékos önként vállalt bércsökkentésért cserébe havonta egy napot vagy kéthetente egy napot ne dolgozzanak, továbbá vizsgálják azt, hogy bizonyos funkciókat Budapestről más városba költöztessenek: a portál nem megerősített információi szerint a teljes back-office tevékenység elköltöztetésén gondolkozik a bankvezetés, és bár döntés még nem született, úgy tudják, hogy Miskolc vagy Kazincbarcika neve merült fel potenciális helyszínként.

Nemrég az Erste Bank jelentett be jelentős létszámleépítést és fiókbezárást, korábban a CIB közölte, országszerte 11 kirendeltségében lehúzza a rolót. Az Erste intézkedését a Nemzetgazdasági Minisztérium éles hangú közleményben bírálta, többek között arra hivatkozva, hogy a bank nem várta meg a Bankszövetség és a kormány közötti egyeztetések végét.

A bankok egyrészt a gazdasági válság, a csökkenő bevételek és hitelezés miatt fújnak visszavonulót, ám komoly szerepet játszik a bankokra kivetett válságadó és a végtörlesztés miatti várható veszteségek magas szintje is. Eközben a PSZÁF szerint mielőbb meg kellene emelni a bankok hitelezési kockázatokra szánt tőkekövetelményét, az erre vonatkozó javaslatot már el is küldték a nemzetgazdasági miniszternek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG