2p
Adót valamivel kevesebbet fizettek a bankok, az értékveszés és kockázati céltartalék soron viszont hatalmas, 770 milliárdos veszteség keletkezett a magyar hitelintézeti szektorban - a forintosítás és elszámoltatás intézte el a mérlegeket. A háztartások továbbra sem törlesztik a hiteleik ötödét - minden harmadik háztartási hitellel van valami probléma.

A magyarországi bankok 2014-ben összesen 446,5 milliárd forint adózott veszteséget szenvedtek el, míg 2013-ban még 31 milliárd forintot meghaladó nyereségük volt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank előzetes adataiból.

A hitelintézetek adózott eredményének alakulása

Adót most kevesebbet kellett fizetniük - 77,5 milliárd forintot, 10 milliárd forinttal kevesebbet a 2013-asnál -, az értékvesztés és a kockázati céltartalék változása soron viszont 776,3 milliárd forint veszteséget könyveltek el a bankok a forintosítás és elszámoltatás következményeként.

Hitelintézetek adózás előtti eredményének alakulása

A kamateredmény is beragadt

A kamateredmény az MNB előzetes adati szerint árnyalatnyit csökkent tavaly: mintegy 944 milliárd forint volt a 2013-as 951 milliárdot követően. A nem kamatokból származó eredmény a megelőző évi 51 milliárd forintról 130,3 milliárd forintra emelkedett.

Nem változtak jelentősen a hitelintézetek működési költségei: a 2013-as 692 milliárd forint után 686 milliárd forintot tettek ki tavaly.

Nem indult be a hitelezés

Az összesített nettó hitelállomány 15 858 milliárd forint volt (ebből mintegy 7202 milliárd volt forinthitel, 8655 milliárd forintnyi pedig devizahitel) az előzetes számok szerint, míg 2013-ban 15 935 milliárd forint volt ez az adat.

A háztartások nem kapkodnak a törlesztéssel

A késedelmes hitelek terén javult a helyzet: míg 2013 végén a teljes hitelállomány 76 százaléka volt csak problémamentes, 2014 végén az arány 80 százalékra nőtt. A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 14,1 százalékról 13,2 százalékra csökkent.

 

 

A háztartási hiteleknél kevésbé javult a helyzet, itt a rossz hitelek aránya is magasabb, mint a teljes hitelállományon belül. A 90 napon túli késedelembe esett hitelek aránya 18,5-ről 18,9 százalékra nőtt 2014 végére - összességében a háztartási hitelek harmadát nem törlesztik időben.

 

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG