1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az eurózóna megmentésén dolgozók lassan kifutnak az időből, erre utalt többek között Soros György is, aki szerint csak mintegy három hónap van hátra. Eközben Németország ódzkodik a közös európai kötvénykibocsátás ellen. A német Der Speigel vasárnapi információi szerint az EU stratégái most a közös európai kötvények light-verzióján dolgoznak korlátozott futamidővel és összeggel. A németeket óriási károk érnék az eurozóna felbomlásával.

Nem csak a németek szemében vörös posztó a közös európai eurókötvény gondolata, de minden résztvevő számára világos, hogy a gazdag EU-tagok kezességvállalása nélkül a krízisországok kötvényhozamai aligha tarthatók – írja a német Der Spiegel. Ezért az EU vezető elitje lázasan keresi a kompromisszumos megoldást.  Ez a lap szerint az úgynevezett euro-bill lehetne, azaz közös európai kötvények vagy inkább kincstárjegyek rövid futamidővel és korlátozott összegben.

Barroso és Draghi (Fotó: ec.europa.eu)

A lap úgy tudja, hogy Herman Van Rompuy, az Erópai Tanács elnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Mario Draghi, az EKB elnöke és Jean-Claude Juncker, az Eurócsoport elnöke szeretnének bemutatni egy ennek megfelelő javaslatot e hét végén az EU állam- és kormányfőinek.  A tervek szerint minden állam gazdasági teljesítményének egy bizonyos százalékában finanszírozhatná magát euró-billekkel. Aki azonban nem tartja be a szabályokat, azt a következő évben kizárják az értékpapírok piacáról.

Ötletből már van épp elég, tessék cselekedni

A kvartett azt reméli, hogy ezzel a modellel a német szövetségi kormányt is meg tudja majd győzni. Miközben Franciaország szorgalmazza a közös európai kötvénykibocsátást, Németország mindeddig elutasította azt. Brüsszelben azonban azt gondolják, hogy a most felvázolt modell a német alkotmánynak is megfelel, mivel a közös értékpapírok összértékét és futamidejét korlátozza. A lap egyébként nem először szellőzteti meg a „kvartett” által összehozni próbált megoldásokat.

Soros Györgyön kívül Robert Zoellick, a Világbank elnöke is azt mondta a lapnak: a további tétovázás veszélyes, ha Európa továbbra is így gyengélkedik, globális befolyásából veszíteni fog. Ezzel Európa vezetőinek is tisztában kell lenniük. „Végülis elég ötlet kering a mentőcsomagok finanszírozására. Ami pedig a közös európai kötvények kialakítását illeti, ezzel kapcsolatban Európa tanulhat Amerikától”- mondta.

A németek vesztesége 1500 milliárd euró is lehet

Robert Zoellick, a Világbank elnöke

A függetlenségi háború után Alexander Hamilton elnök alatt egyetlen egyszer az USA átvette az összes tagállam adósságait, azóra ezek magukra vannak utalva. A szakember szerint Európa is bevezethetne egy hasonló rendszert. „De nem annyira arról van szó, melyik modellt is választják az európaiak, inkább arról, hogy valmelyiket ki kell választaniuk, méghozzá gyorsan”- tette hozzá.

A német Institut für Weltwirtschaft (IfW) világgazdasági kutatóintézet is hasonló véleményen van. Ezen kívül az eurozóna összeomlásából adódó károkat Németország számára 1500 milliárd euróra becsüli. A legnagyobb veszteség a Bundesbankot fenyegeti, amely egymaga 700 milliárd eurót veszítene az EKB fizetési rendszerében keletkezett követelésein. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter százmilliárdnak integethetne, amit dél-európai segélyprogramokra költöttek.

Durva recessziót okozna az euró megszűnése

Több százmilliárdot pedig a német bankoknak kellene lenyelni, amelyek eurozónabeli országok államkötvényeit tartják. Ehhez jönne még biztosítók és vállalatok 300 milliárdja, valamint azok a veszteségek, amelyek az elkerülhetetlenül bekövetkező drasztikus növekedés-visszaesésből származnának.  A német állam súlyosan eladósodna, mert bankokat és vállalatokat kéne megmentenie az összeomlástól.

Ezt a veszélyt látja a Német Iparszövetség (Bundesverband der Deutschen Industrie, BDI) is, amely ezért óva int az eurozóna szétesésétől és biztatja saját kormányát, tegyen többet az euró megmentése érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG