3p
Az elmúlt években különadókkal meggyötört, túlszabályozott piacon működő pénzintézetek kénytelenek átadni az elektronikus fizetések fejlesztése terén a kezdeményezést a telekommunikációs ágazatnak (és a kártyacégeknek). Bár a követendő fejlesztési irányokban még ez utóbbiak sem tudnak megegyezni, egy dolog biztos: a modern pénzügyek fő "ellensége" továbbra is a készpénz.

Miközben folyamatosan, évek óta temetjük, a bankkártya továbbra sem megy ki a divatból, bár abban a szakértők egyetértettek, hogy 5-8 év múlva a tranzakciók döntő része mobiltelefon segítségével jön majd létre - derült ki az IIR Magyarország Kártyapiac konferenciáján.

Fejleszteni, de mit és merre?

Bár a nap során többször is kiderült, hogy van ellentét a bankok és a mobilszolgáltatók között: utóbbiak a pénzintézeteknél szabályozatlanabb körülmények között nyújthatnak pénzforgalmi szolgáltatás, ám - miként arra Kósa Éva, a K&H Bank főosztályvezetője is rámutatott - a jelen helyzetben ők rendelkeznek komolyabb fejlesztési forrásokkal, hiszen például az interchange díjak csökkentésének hatását az elfogadó bankok esetében is elviszi a tranzakciós illeték és a többi elvonás. Emiatt pedig a fejlesztéseket másnak kell finanszírozni. Alighanem ez vezérli ma a kártyatársaságokat is, akik tagbankjaik helyett élére álltak az innovációknak, de ezen a téren a mobilszolgáltatók előrelépése egyértelmű.

Persze az is érdekes, hogy még a mobilra fejlesztők között is eltérőek a gondolatok és irányok - ezt mindennél jobban példázta Kóka János, a Cellum vezérigazgatója és Lemák Gábor, a Magyar Mobiltárca Szövetség elnöke közötti vita arról, hogy vajon a világon eddig példátlannak nevezhető összefogás - telekomcégek és bankok közös munkája - nyomán megvalósuló NFC-alapú fejlesztés vajon meg tudja-e állni a helyét a piacon, vagy az idő már túllép rajta. Országh Örs, a Mobiltárca Szövetség elnöke szerint aligha - a szakember arról tájékoztatott, hogy a Vodafone akár napokon belül bejelentheti, hogy ügyfelei is igényelhetik a Mobiltárca szolgáltatást, míg a Telenornál az év végéig válik elérhetővé a szolgáltatás. Maga, a pilot-projektben is részt vevő Telekom döntést hozott arról, hogy a jövőben csak NFC-kommunikációra képes SIM-kártyákat dob a piacra, illetve arról, záros határidőn belül 1 millióra növeli a hálózatában elérhető NFC-képes okostelefonok számát.

Letölteni?

Országh Örs szerint alapvetően a telekommunikációs cégek, a gyártók és a szolgáltatók felelőssége az, hogy milyen lesz a jövő mobil fizetése, hiszen nagy átlagban az ügyfelek azt a szolgáltatást használják majd, amelyet "készen" a telefonjukon találnak, a többség nem vesződik majd új szolgáltatások letöltésével, miként ma sem keres pl. új zenelejátszót.

Összességében a résztvevők abban tudtak egyetérteni, hogy az eltérő irányok és érdekek ellenére a fizetési szolgáltatások terén a "fő ellensége" mind a klasszikus bankkártyának, mind a mobilos fizetésnek a készpénz. Itt pedig még bőven van mit ledolgozni, hiszen az elektronikus fizetésnek - ahol mint látjuk rengeteg a versenyző - még mindig számottevően kisebb a részaránya, mint a készpénz-használatnak, amit ráadásul a kormányzat több döntése - lásd ingyenes készpénzfelvétel - annak ellenére támogat, hogy a túlzott készpénzhasználat társadalmi többletköltségei ismertek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG