1p
Élénkül az érdeklődés a bankokban az árfolyamgát iránt, amit egyrészt a nem közszférában dolgozó devizaalapú lakáshitelesek számára az eredetinél korábban, májusban megnyitott lehetősséggel és a forint gyengülésével indokoltak az MTI által megkérdezett pénzintézetek. A bankok felkészültek egy jelentősebb ügyfélrohamra is.

A Raiffeisen Banknál elmondták, hogy május eleje óta, amióta nemcsak a közszolgák nyújthatják be igényüket, többszörösére nőtt az ügyfélforgalom. Ezzel párhuzamosan kissé emelkedett a közszolgák érdeklődése is. A banknál már több ezer kérelmet befogadtak, és ezres nagyságrendű a megkötött szerződések száma is.



Az ügyfelek többsége tájékozott az általános szabályokról, az egyes ügyek bonyolultsága azonban eltérő, a konstrukciótól függ. Ennek ellenére a banknál várakozási idő jellemzően nincs, vagy minimális. A Raiffeisen ugyanakkor alaposan felkészül, egy nagyobb roham esetén rendelkezésre állnak további kapacitások.

A bank szerint egy nagyobb és tartósabb svájci frank erősödés minden bizonnyal megnöveli az igénylők számát. A következő nagyobb ügyfélhullám pedig akkor várható, amikor megnyílik a lehetőség a szabad felhasználású jelzáloghitelesek előtt is.

A bank tapasztalatai szerint egyes pénzügyi közvetítők, szolgáltatók igyekeznek lebeszélni az ügyfeleket az árfolyamgát igénybevételéről, helyette valamilyen más terméket ajánlva. A Raiffeisen azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az árfolyamrögzítés a legjobb megoldás most az ügyfeleknek.

A K&H Banknál is arról számoltak be, hogy áprilisban a vártnál kisebb volt az érdeklődés az árfolyamgát iránt, májusban azonban már nagyobb volt az ügyfélforgalom, és továbbra is élénk érdeklődésre számítanak. A szerződéskötés folyamatos a banknál.

A K&H fiókjai a megszokott nyitva tartással, munkarenddel üzemelnek, de folyamatosan figyelemmel kísérik a piaci eseményeket, és amennyiben szükséges, megerősítik az ügyfélszolgálatokat - közölte a bank.

A CIB Bankhoz az elmúlt hetekben, a nem közszférában dolgozók által benyújtott igénylések számát tekintve egyelőre jelentős különbség nem érzékelhető. Az ebbe a kategóriába tartozó befogadott igénylések száma nem haladja meg a 300 darabot, míg a közszférából érkező ügyfelek ennek több mint a négyszeresét adták be a bankhoz. A befogadott igénylések száma a fiókokban meghaladja az 1.400-at, eddig a közszférában dolgozó ügyfelekkel 80 árfolyamgátas szerződést kötöttek.

Az ügyfélkiszolgálás minden fiókban folyamatos és zökkenőmentes, az ügyfelek sehol nem tapasztalhatnak az átlagosnál magasabb várakozási időt. Ezt segíti online időpontfoglaló rendszer is. A végtörlesztéshez hasonlóan az árfolyamgátnál is felkészült a bank a nagyarányú érdeklődésre, amelyre elsősorban a nyári szabadságolások után, augusztus végétől, szeptember elejétől számítanak. A gyorsabb ügyintézés érdekében a CIB is az online időpont foglalási lehetőségre hívja fel a figyelmet.

Hozzáteszik: az árfolyamgátra külön igénylési egységcsomaggal készültek fel, melyet az ügyfél otthon is ki tud tölteni és a fiókba már a kész anyaggal érkezhet. Amennyiben szükséges hosszabb, vagy akár hétvégi nyitva tartással is várják az érdeklődőket.

Az OTP Bankban is erősödött az ügyfélforgalom, ám ez egyelőre nem okoz fennakadásokat. Az OTP a jövőben is kiegyenlített forgalomra számít, összesen körülbelül 110 ezer deviza alapú ingatlanhiteles ügyfele felel meg a gyűjtőszámlahitel feltételeinek. Felkészültek nagyobb ügyfélforgalom kezelésére is.



Az ingatlanfedezetű devizahitelesek 2012 végéig kezdeményezhetik az árfolyamgát igénybevételét. Az árfolyamrögzítésre öt évig, de legfeljebb 2017 júniusáig lesz lehetőség. A bankok svájci franknál 180 forintos, az eurónál 250 forintos, a japán jennél pedig 2,5 forintos árfolyamot alkalmaznak az árfolyamrögzítés ideje alatt. A devizakölcsön havi törlesztőrészletének árfolyamgát feletti részéből a kamatrészt elengedik, a hiteladósnak csak a tőkerészt kell megfizetnie a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó szabályok szerint.

A közszféra dolgozói nem nagyon mozgolódtak

A törvény alapján az április 1-jei hatálybalépés után a pénzintézetek kizárólag a közszféra dolgozóinak kérelmét voltak kötelesek befogadni, június 1-jétől a többi lakáshiteles kérelmét, szeptember elejétől pedig a szabad felhasználású devizakölcsönnel rendelkezőkét. A Magyar Bankszövetség azonban április végén arra kérte a bankokat, hogy gyorsítsák fel az árfolyamgátra vonatkozó kérelmek befogadását, a lakáscélú jelzáloghitellel rendelkezők számára az eredetileg tervezett június 1. helyett május 2-án, a szabadfelhasználású jelzáloghitelesek számára pedig az eredetileg tervezett szeptember 1. helyett augusztus 1-jén nyissák meg az árfolyamgátas megoldáshoz való csatlakozás lehetőségét.

A bankokat is meglepte, hogy áprilisban a várttól jelentősen elmaradt a közszférában dolgozók érdeklődése. Alacsony aktivitásukra a szakértők szerint az lehet az indok, hogy a devizahitellel rendelkező közszférában dolgozók a gyerekszámtól függő kamattámogatáson felül egyszeri, vissza nem térítendő támogatást is kapnak, amennyiben belépnek az árfolyamgát rendszerbe. Az egyszeri támogatás összege a ténylegesen megfizetett törlesztőrészletek és az árfolyamgát alkalmazásával fizetendő törlesztőrészletek különbsége, a 2012. február 1. és az első árfolyamgát alapján fizetett törlesztőrészlet időpontja között. Utóbbi legkésőbb 2012. július 1-je lehet. A közszférában dolgozók így az egyszeri támogatás növelése érdekében halaszthatják az utolsó időpontig belépésüket az árfolyamgátba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG