1p
Milliós végkielégítés miatt tört ki botrány a spanyol Bankiánál, miközben a gazdasági miniszter a befektetőknek esküdözik, a jelzáloghitelekkel nincsen gond. A mélyülő recesszió és a magas munkanélküliség azonban további problémákat generálhat a bankszektorban. A piac ideges, a kisebb bankok rejtegetik a problémás ingatlanfejlesztőket.

A Bankia anyabankja, a BFA a legfrissebb adatok szerint 41,8 milliárd eurónyi toxikus eszközzel rendelkezik az ingatlanfejlesztők irányába, a nem teljesítő hitelek pedig elérték a 10,6 milliárd eurót. A spanyol bankszektorról szóló hírekben a tétek egyre emelkednek, a Bankia a piac által várt maximum 10 milliárdos mentőcsomag helyett a hétvégén 19 milliárdos állami tőkeinjekciót kapott, bár még azt sem tudja megmondani Lius de Guindos gazdasági miniszter, hogy ennek pontosan mi lesz a forrása.

A BFA ráadásul módosította tavalyi beszámolóját, ezek szerint 41 milliárdos nyereség helyett a Bankia anyavállalata 3,3 milliárd eurós veszteséggel zárta 2011-et.

A Bankia motorcsapata. Gyorsul a hitelportfólió romlása?



Elrejtik az ingatlanpiacra kihelyezett rossz hiteleket

A befektetőket leginkább az aggasztja, hogy nem tudni pontosan a spanyol bankszektorban mekkora a nem teljesítő hitelek aránya, miközben egyre több ingatlanfejlesztő van bajban, kerül a fizetésképtelenség határára. A bizonytalanságot csak tovább növeli, hogy a kisebb bankok inkább újabb hiteleket helyeznek ki az ingatlanos cégeknek, csakhogy nehogy a felszínre bukjon azok nehéz helyzete tovább rontva ezzel az ingatlanhitelek portfólióját. A spanyol gazdasági minisztérium legutóbbi adatai szerint 184 milliárd euróra rúg a problémás hitelek állománya, miközben egyre több építkezés áll le. Nemcsak a meghiúsult ingatlan projektekben bővelkedik jelenleg Spanyolország, hanem "elrejtett rossz hitelekben" is.

Botrány a Bankiánál
Kitört a botrány Spanyolországban miután kiderült, a BFA-hoz, vagyis a Bankia anyabankjához tartozó Bancaja volt pénzügyi igazgatója, aki korábban a Bankia üzletfejlesztési igazgatója is volt, 13,9 millió eurós bánatpénzre jogosult. A kiszivárgott információ hitelességét a bank elismerte, bár az összeg semmilyen hivatalos iratban nincs feltüntetve, Aurelio Izquierdo valóban közel 14 millió eurót kaphat végkielégítésként. Az összeg azért is verte ki a biztosítékot, mert a Bankia tegnap jelentette be, hogy vesztesége 7,2 milliárd euróra hízott, miközben az állam bejelentette, újabb 19 milliárddal segíti a bank konszolidációját.

A bankot a csődszéléről elrángatni képtelen volt igazgató, Rodrigo Rato 2011-es "teljesítménye" után 2,4 milliós euróra jogosult, a csoport volt elnökhelyettese, José Luis Olivas pedig 1,7 millió euróval vigasztalódhat - de ez már korábban kiderült.



A kormány korábban 30 milliárd eurós céltartalék képzésére kötelezte a bankokat, de úgy tűnik ennél is többre lehet szükség. Ez pedig újabb terhet róhat az államkasszára, hiszen korábban a Rajoy-kormány jelezte, kötvénykibocsátással forrást juttat azoknak a pénzintézeteknek, melyek maguktól nem képesek előteremteni a pótlólagos tartalékot.

A jelzáloghitelekkel nincsen gond - még?

De Guindos a Cityben magyarázkodott

A spanyol bankok és a gazdasági tárca szerint a jelzáloghitelekkel nincsen gond, a spanyol családok rendben törlesztik adósságukat - próbálta meg nyugtatni a külföldi befektetőket a spanyol gazdasági miniszter a héten a londoni Cityben. A JP Morgan egy május elején kiadott véleménye szerint ugyanis a jelzáloghitelek jelenthetik a következő nagy gondot a spanyol kormánynak - az elemzés kisebb pánikot okozott a befektetők körében. A Moody's 16 spanyol bankot minősített le május közepén, indoklásában pedig már szerepeltek a jelzáloghitelesek is, a hitelminősítő szerint a recesszió és a magas munkanélküliség miatt a háztartásokhoz és a nem ingatlanpiaci vállalkozásokhoz kihelyezett hitelek portfóliója is romlásnak indulhat.

Gondban a háztartások, de még bírják

A késve törlesztett lakáshitelek aránya a teljes portfólió 2,8%-a volt decemberben, a spanyol jegybank legutóbbi kimutatása szerint. A kihelyezett 656 milliárd eurónyi lakáshitelből 18,3 milliárdnyi állománnyal van probléma. A 2,8%-os arány kedvező, főleg, ha a teljes spanyol hitelpiacot nézzük, ahol tavaly év végén a problémás hitelek aránya 7,7% volt, sőt 2012 első negyedévének végére ez elérte a 8,47%-ot. Biztató lehet, hogy a problémás lakáshitelek állományában bekövetkezett növekedés 2008, a válság kitörése óta nem érte el a 0,5 százalékpontot sem.



Az elemzők így is óva intenek, mert a problémás hitelek arányát sok esetben a futamidő meghosszabbításával és különböző adósmentő programok beindításával sikerül kordában tartani a jelzáloghiteleseknél. Nem igaz tehát, hogy a spanyol háztartásoknak nem okoz nehézséget a hitelek törlesztése.

Egyre több a rossz hitel? Ez természetes

Mélyül a recesszió
Az építőipari és kiskereskedelmi adatok alapján a spanyol központi bank azt közölte, várakozásai szerint a következő negyedévben még tovább csökkenhet a GDP. Számszerű előrejelzést nem közölt a pénzintézet.

Elemzők szerint a magas munkanélküliség miatt a problémás vagy a később nem teljesítő hitelek aránya a jelzáloghiteleknél is emelkedni fog, főleg mivel a megszorítások keretében a kormány - bár ezt egyelőre tagadja - könnyen arra kényszerülhet, hogy visszavágja a munkanélküli segélyeket.
Ignacio Lopez, a Citigroup elemzője szerint ugyanakkor a spanyol bankszektornak az sem okozna problémát, ha a rossz hitelek aránya a mostani 18 milliárd eurós szintről a duplájára nőne, szerinte válságban normális, hogy a háztartások egyre nagyobb része szembesül törlesztési nehézségekkel.

Spanyol bankárok nem győzik hangsúlyozni a külföldi befektetőknek, hogy a spanyoloknak milyen fontos a saját lakás, a legtöbb háztartás ezért mindent megtesz, hogy fizesse a lakáscélra felvett kölcsöneit - ahogy érveltek, a lakástulajdonhoz való ragaszkodás olyan kulturális különbség, ami például az angolszász országokra nem igazán jellemző. Mert bár a gazdasági környezet romlik, a spanyol családok fizetési hajlandóságáról ez nem mondható el. A bankrendszerben ráadásul bőven van még eszköz arra, hogy a törlesztési nehézségekkel küzdő háztartásoknak a pénzintézetek segítséget, átmeneti könnyítést nyújtsanak.

A piaci szereplők azonban idegesek és ez felülírhat minden ésszerűséget. A Moody's-nak elég volt csak egy mondatban megemlítenie a spanyol jelzáloghiteleseket, máris kisebb pánik tört ki. Ráadásul fogyatkozik azok száma, akik szerint külső, európai forrás bevonása nélkül sikerülhet megmenteni a spanyol bankrendszert.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG