5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A vállalati oldalon a Növekedési Hitelprogram kedvező hatásaival is csak csökkenteni lehetett az állomány-leépülést tavaly, az utolsó negyedévben ráadásul a lakossági új hitel-kihelyezés is visszaesett - derült ki a jegybank hitelezési folyamatok című tanulmányából.

A jegybank Növekedési Hitelprogramjának (NHP) első szakaszának lezárultával a vállalati hitelállomány a várakozásoknak megfelelően az elmúlt év utolsó negyedévében visszaesett, ám év/év alapon is 1 százalékos visszaesést mutat az adat, amely erősíti azt a nézetet, hogy az program első körében igen komoly volt a hitelkiváltás. Persze, azt mindenképp előnyként lehet elkönyvelni, hogy az elmúlt évek 3-4 százalékos visszaesési üteme lassult. Ugyancsak fontosnak nevezte az MNB hitelezési folyamatok kiadványát bemutató tanulmányt bemutató Fábián Gergely, a jegybank elemzője, hogy a szűken vett kkv-hitelállomány akárcsak a III. negyedévben, az év utolsó három hónapjában bővülni tudott. A IV. negyedévi visszaesés ráadásul a rövid hiteleknél volt jellemző, s a számok azt is mutatják – az, hogy a forinthitel-kihelyezések terén nem volt komoly a visszaesés -, hogy nem érződik számottevően az előrehozott beruházások  a program általi finanszírozása.

A vállalati hitelfelvételek nem igazán változtak, a kamatok csökkenése csak a forinthiteleknél érezhető – ez a jegybanki kamatcsökkenés automatikus átvételét mutatja. (Az NHP adataiatól megtiszította a jegybank a statisztikákat.)

Megelőző portfóliótisztítás

Az állománycsökkenés, a vállalati oldalon az erőteljes portfoliótisztításnak tudható be, amit a jegybank szerint leginkább az új EBA-tartalékolási szabályok idei bevezetésére történő felkészülés indokolhat. Ugyancsak megmozgatta az állományt, hogy egyik bankunk egy leányvállalatánál a korábbi 40 milliárdos hitelt tőkére cserélte. A problémát az mutatja, hogy bár a hitelállomány leépülés jelentősen javult, a velünk versengő V4 országokban – bár csökkent az ütem -, de még most is 1,5 százalék feletti hitelállomány-bővülést regisztráltak.

50 milliárdnál tartanak

Az NHP második szakaszában február 21-ig 50 milliárd forint új szerződést kötöttek a bankok, amelyből eddig 42 milliárdot folyósítottak - hangzott el az adat megerősítve a Privátbankár tegnapi tőkepiaci konferenciáján kialakult konszenzust. A várakozások szerint a második negyedév közepétől-végétől fog emelkedni a kereslet a program iránt – mondta Fábián Gergely, aki ezt a beruházások tervezésének elhúzódása mellett az EU-forrásokhoz jutáshoz való feltételek tisztulásával magyarázta. Vonnak Balázs, a jegybank igazgatója szerint miután a komolyabb beruházások még a csőben vannak, egyelőre korai lenne kimondani, hogy az átlagkihelyezés alacsonyabb, mint az első szakasz esetében.

Garanciaoldalon támaszt kap az NHP?

Nem cél, hogy minél több olcsó hitel menjen ki a gazdaságba, az MNB a hitelhez jutás problémáit akarta kezelni a hitelprogrammal hangsúlyozta Vonnák Balázs. Ha nem lesz elég kereslet a termékre, akkor a jegybank nem akar mindenáron pénzt nyomni a rendszerbe – épp ezért egyelőre a most megnyitott 500 milliárdos keret kihelyezését tervezik év végéig.

A feltételek további enyhítése a monetáris tanács kompetenciája – hangsúlyozták a résztvevők, ám a beszélgetés során kiderült, hogy a garanciatermékek és garanciafeltételek terén változás várható. Az, hogy ez a garanciaintézmények életre lehelését, vagy például a garanciadíjnak az NHP 2,5 százalékos szintjén kívüli érvényesíthetőségét jelentheti-e, nyitva hagyták a jegybanki képviselők.

Nem hitelből karácsonyoztunk

A lakossági oldalon a hitelezett háztartások mérlegalkalmazkodása tovább tart, ami érdekes, hogy tavaly már csak a Club Med országokban csökkent a háztartási hitelállomány. Gond nemcsak a hiteltörlesztéssel van, hanem azzal is, hogy az új szerződések volumene enyhén visszaesett a IV. negyedévben, ezzel megakasztva az év eleje óta tartó pozitív folyamatokat.

Elég furcsa a helyzet: kereslet van a bankok szerint a lakosság oldaláról, a pénzintézetek hitelezési feltételekben némiképp enyhítettek is, ám ennek ellenére csökken a folyósítás. Érdekes helyzetet teremt a jegybanki kamatcsökkenés: a támogatott lakáshitelek vonzereje csökken, hiszen a törvény szerint – bármennyire csökken az alapkamat – az ügyfélkamat nem csökkenhet 6 százalék alá – Vonnák Balázs szerint ez is közrejátszhatott az év végi kereslet-visszaesésben.

A lakástakarék érdemi módosító tényező lett a felár tekintetében

A kamatokat tekintve a lakáshiteleknél némileg közeledett a THM mértéke a régióhoz, ám a csökkenő kamatbázisra számolt felár ugyanakkor jóval magasabb, mint a visegrádi országokkal. Itt nem felár-emelkedésről kell beszélni, hanem inkább arról beszélünk, hogy a bankok ezen a téren nem teljesen követik le a jegybanki kamatcsökkenést. A statisztikából az is látszik – hogy az utolsó negyedévet leszámítva a tiszta lakáshitelek felára csökkenő trendet mutat, a szinteket az tartja meg, hogy a lakástakarékkal kombinált hitelek felára emelkedik. (Miután az új lakáshitel-kihelyezések terén ez a szegmens bővül a legjobban, alaposan rányomhatja a nyomát az adatokra.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG