3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A jegybanki alapkamattal párhuzamosan a banki kamatok is mérséklődtek az utóbbi két évben: a háztartások által elhelyezett betétek átlagos kamatai 2012 augusztusa óta 4,65 százalékponttal estek, ennél azonban szerényebb mértékben és főleg csak az első évben csökkentek például a lakáscélú hitelek kamatai - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján található adatokból.

A jegybank monetáris tanácsa a keddi kamatdöntés után jelentette be, hogy a 20 bázispontos kamatvágással - amellyel újabb történelmi mélypontra, 2,1 százalékra csökkent az alapkamat - véget ért a kamatcsökkentési ciklus. Az MNB 2012 augusztusában kezdett bele monetáris enyhítési ciklusába, akkor az alapkamat 7 százalékon állt.

Mik a hatások?

A jegybank egy kedden kiadott háttéranyagban értékelte a kétéves kamatcsökkentési ciklus hatásait. Ebben kiemeli, hogy az alapkamat csökkentése mérsékelte a banki kamatokat, a csökkenő kamatterhek pedig segítették a termelőkapacitások megőrzését és támaszt nyújthattak a gazdasági kilábaláshoz, ezzel támogatva a jegybanki inflációs cél középtávú elérését. 

A jegybanki irányadó kamat csökkentése a rövid pénzpiaci hozamok befolyásolásán keresztül a meghatározó lakossági és vállalati banki termékekben hasonló nagyságrendű, 450-550 bázispont körüli kamatcsökkenést eredményezett. A referencia árazás miatt a banki termékek kamataira is folyamatos hatással van az alapkamat óvatosabb ütemű mérséklése is - olvasható a jegybanki kiadványban.

Mit érzünk ebből?

A jegybank honlapján található adatok szerint a háztartások lekötött forintbetéteinek átlagos kamatlába 2012 augusztusában - tehát a kamatcsökkentési periódus elején - 6,54 százalék volt, egy évvel később pedig már 3,23 százalékra zuhant, míg a legutóbb publikált - idén májusi adatok szerint - 1,89 százalékra apadtak a betéti kamatok.

A szintén a háztartásoknak nyújtott, 10 éven túli futamidejű lakáscélú forinthitelek rögzített kamata 2012 augusztusában 9,15 százalék, 2013 azonos hónapjában 6,51, idén májusban pedig 6,62 százalék volt az áprilisi 5,82 százalék után. Ezen hitelek átlagos hitelköltség mutatója a kamatcsökkentés kezdetekor 10,01, tavaly augusztusban 7,18, 2014 májusában pedig 6,99 százalék volt.

A háztartásoknak nyújtott, szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatója a jegybanki kamatcsökkentés kezdetén 14,44, egy évvel később 12,61 százalék volt, és gyakorlatilag ugyanennyi (12,67 százalék) volt a 2014 márciusi, legfrissebb adatok szerint. 

A nem pénzügyi vállalatok által elhelyezett betétek kamatai 2012 augusztusában 6,41, egy év múlva 3,39, idén májusban pedig 1,90 százalék volt. Az évesnél hosszabb vállalati forinthitelek átlagos kamatlába két éve 10,45 százalék volt, majd ez 2013 augusztusára 6,95 százalékra csökkent, és idén májusban is hasonló szinten volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG