4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A jelenlegi forint árfolyam mellett nincs jelentős tér újabb alapkamat-kamatcsökkentésekre, de a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem először lepné meg a piaci szereplőket, ha mégis vágna az irányadó kamaton - véli a Pioneer Alapkezelő az idei piaci lehetőségeket körüljáró elemzésében.

Nagypál József, az alapkezelő porfoliómenedzsere az idei évvel kapcsolatban elmondta: jól látható, hogy a nagy jegybankok továbbra sem engedik el a piacok kezét, és ez a globális növekedés törékenysége miatt a jövőben is így marad.

A Fed kivonulása után a Bank of Japan és az Európai Központi Bank (EKB) rekord méretű stimulussal és likviditással segíti a piacokat. Az elemző szerint a főbb devizapiaci mozgásokat a nagy makrogazdasági trendek fogják meghatározni 2015-ben.

A további dollárerősödés, az erősödő deflációs kockázatok, és tőkekiáramlások miatt a feltörekvő piaci deviza- és kötvénypiacok nagyon sérülékenyek maradnak, és jelentős kockázatot jelentenek a világgazdaság egészére.

Nagyot gyengült a pénzünk

Magyarországgal kapcsolatban Nagypál József megjegyezte: a nagy amerikai befektetők a piaci hiedelmek ellenére nem adták el tavaly magyar kötvénykitettségüket, és a magyar hozam csak csökkenni tudott az elmúlt egy évben. Bár a forint valóban gyengült a dollárral szemben a rekord alacsony, 2,1 százalékos jegybanki alapkamat következtében, az euróval szemben rövid periódusoktól eltekintve végig stabil maradt 2014-ben.

Jelenleg több elemzőház is elképzelhetőnek tartja, hogy az európai deflációs kockázatok hatására az MNB ismét csökkenti az irányadó kamatot, és újabb hozamcsökkenés várható a magyar hozamgörbe rövid végén. A rövid hozamok már további 30 bázispontos kamatcsökkentést áraznak.

Ragadós lehet a pánik?

Nagypál József a nemzetközi hangulattal kapcsolatban kifejtette, hogy a rubelpánik után kezdenek megnyugodni a piacok, de a lehetséges középtávú szélsőséges kimenetek valószínűsége nem csökkent számottevően. A világgazdasági növekedés törékeny, és bár a feltörekvő országok jegybankjai jelentős devizatartalékokat halmoztak fel, a fertőzés veszélye nem csökkent - véli a szakértő.

A szíriai háború mellett az orosz-ukrán geopolitikai konfliktusnak messzemenő globális következményei vannak a biztonságpolitikára, az eszközárakra, és az európai és világgazdasági folyamatokra. "Csak remélni tudjuk, hogy 2015-ben a háborús konfliktusok száma és intenzitása csökkenni fog a világban" - mondta Nagypál József.

Erre veheti az irányt a dollár

A szakértő szerint látható, hogy az Egyesült Államok gazdasága áll fel leggyorsabban a 2008-as pénzügyi válságból, ehhez képest az amerikai 10 éves hozam a januári 3 százalékról 2 százalékra csökkent. A szakértő 2015-re emelkedő dollárhozamokra számít, amit segíthet, hogy várakozása szerint az év közepéig a Fed megkezdi a kamatemelési ciklust és a rövid hozamok normalizálását.

És erre az euró

Az EKB a jogi problémák és német gazdaságpolitikai vezetés fenntartásai ellenére az év elején várhatóan megkezdi az eurózóna állampapírok vásárlását, ami tovább csökkentheti, illetve a jelenlegi szinteken stabilizálhatja a hozamszinteket az eurózónában. "Az EKB és Fed mérlegének ellentétes irányú változása, valamint a növekedési differenciák miatt az euró 2015-ben tovább gyengülhet a dollárral szemben" - jelezte Nagypál József.

A várhatóan magasabb amerikai hozamok magasabb hozamfelárakat eredményeznek a feltörekvő országokban. Az alacsony globális növekedés és deflációs kockázatok, a "drasztikusan csökkenő" olajár, és az általános dollárerősödés miatt a feltörekvő piaci devizák jelentősen gyengültek az elmúlt időszakban. A devizagyengülés, illetve dollárerősödés az alacsony globális hozamkörnyezet ellenére nyomás alá helyezte a magas kockázatú feltörekvő-piaci kötvényeket. "Ha a dollárhozamok emelkedésnek indulnak, vagy a dollár tovább erősödik, akkor további hozamemelkedés várható a feltörekvő piaci felárakban is" - véli a Pioneer menedzsere.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG