3p
Az MKB bankcsoport vesztesége összességében csökkent 2014 első félévében az előző év azonos időszakához képest. A tranzakciós illetéktől, az árfolyamrésre képzett céltartaléktól, illetve a bankadótól megtisztítva az MKB pozitív adózás előtti eredményt tudott felmutatni. Ha máshogy nézzük: az állam vett magának egy céget, ami fél év alatt 15 milliárdos mínuszt hozott össze.

A tárgyidőszakban jelentősen, 15,3 milliárd forintra mérséklődött a bankcsoport vesztesége, miközben pozitív, 6,7 milliárd forint volt az egyszeri tételeket (tranzakciós illeték, árfolyamrésre képzett céltartalék, bankadó) kiküszöbölve kalkulált adózás előtti eredmény - közölte a bank.

Olcsóbban működnek

Az év első hat hónapjában tovább mérséklődtek – nominálisan és év/év alapon 4,9 százalékkal – a banküzemi költségek. A bank 18,2 százalékos tőkemegfelelési mutatója továbbra is az egyik legmagasabb érték a hazai piacon, ami a BayernLB által bejelentett további tőkerendezéssel együtt képes elnyelni a devizaadósok rendezésének költségét.

Kiszállnak mindenből

Az MKB Bank 2014. április 30-ával sikerrel zárta le a román Nextebankban fennálló többségi tulajdonának értékesítését, miközben az utolsó külföldi befektetése, a román Corporate Recovery Management SRL értékesítése folyamatban van.

Mindjárt az államé lesz az egész

A bank közleménye szerint "jelentős mérföldkő" az MKB Bank történetében 2014. július 24-e, amikor a BayernLB bejelentette, hogy szeptember végéig egy jelentős tőkerendezést követően a magyar államnak értékesíti a bankban fennálló részesedését. Ezzel a bajor tartományi bank eleget tesz az Európai Bizottság előírásának, amely ezt a lépést a BayernLB-nek korábban nyújtott állami segítség egyik feltételeként rögzítette, még 2012-ben.

Íme a számok táblázatos formában:

Főbb pénzügyi adatok (konszolidált, IFRS, millió forint)

És akkor a nagy kérdés: ez alapján megérte megvenni az MKB Bankot?

A válasz persze továbbra is az: nem tudjuk.

A rövid távú veszteségfinanszírozás kijön az egyébként jelentős német tőkejuttatásból? (A 17 milliárdos vételárral áll szemben 80 milliárdnyi év eleji és 84 milliárdnyi még hátralevő tőkeemelés, valamint 120 milliárdnyi korábbi követelés-leírás.) Ráadásul úgy, hogy - ahogy Varga Mihály ígérte - 1-2 éven belül ígéretes, eladható bank legyen belőle? A bebukott projekthitelekkel, a devizahitelek rendezésével együtt? Ezekre a kérdésekre nem a 2014. első féléves eredménykimutatásban találjuk meg a választ. (Korábbi elemzésünk a témában >>)

Biztató, hogy csökkennek a költségek, biztató, hogy csökken a veszteség, egyelőre azonban nehéz megbecsülni, hogy az év hátralévő részében illetve jövőre a devizahitelek kivezetéséhez, a rossz vállalati hitelekhez kapcsolódóan milyen veszteségeket kell még lenyelnie az MKB-nak. Az biztos: a korábbi (illetve még jelenlegi) tulajdonos BayernLB igen komoly áldozatokra is képes volt, hogy megszabaduljon magyar leányától.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG