7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján végre közzétette azokat a szerződéseket, amelyeket a magyar állam kötött öt ügyvédi irodával, hogy képviselje a devizahiteles perekben. Az óradíjak 30-50 ezer között mozognak. Érdekesség, hogy van olyan ügyvédi iroda, amelyik korábban a pénzintézeteket képviselte az állammal szemben. A héten a Fővárosi Törvényszék több keresetet is visszautasított vagy szeptemberre halasztotta a döntést.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) honlapján közzétette a devizahiteles perekben a magyar államot képviselő ügyvédi irodákkal kötött szerződéseinek adatait - erről a napi.hu számol be friss cikkében. Ezekből kiderül, hogy 2014. augusztus 7-én öt irodával: a CHSH Dezső és Társai, a Kovács, Barborják és Társai, a Dr. Rátky és Társa, a Réti, Antall és Társa, valamint az SBKG ügyvédi irodákkal kötöttek bruttó 889 millió forint értékben határozatlan idejű megállapodást.

Ezen kívül bruttó 49,6 millió forintért szerződtek a Jurasits Ügyvédi Irodával, amelynek az a feladata, hogy koordinálja az államot képviselő ügyvédeket a "Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló törvénnyel" kapcsolatban induló perekben, hogy azok egységes jogi álláspont alapján lépjenek fel - írja a napi.hu.

    Kicsit elszámolta magát a tárca Cikkünk korábbi változatában bruttó 2 milliárd 311 millió forint megbízási díj szerepelt az öt iroda esetében. A cikk megjelenése után, vasárnap az NFM azt közölte a Privátbankárral, hogy a tárca honlapjára téves adat került fel a perbeli képviseletet ellátó ügyvédi irodák megbízási díjának keretösszegéről.

    Mint írták, az állam képviseletében eljáró irodák legfeljebb 700 millió forint + áfa, azaz 889 millió forintos keretösszeg erejéig részesülhetnek megbízási díjban. "A szerződés egy adott perben maximálisan elszámolható munkaórákat szabályozza, melyek teljesítését természetesen tételesen igazolni kell. A tényleges, kifizetendő díj tehát a megindult perek és az azokban igazolt munkaórák száma szerint alakul" - jegyezte meg az NFM.

    Eszerint az öt ügyvédi iroda mégsem bruttó 2 milliárd 311 millió forintért dolgozik az államnak, hanem csak 889 millió forintért  - derül ki a korrigált adatokból.

    Egyszer itt, egyszer ott

    A HVG augusztusban írt arról, hogy az öt irodából álló konzorciummal 38 ezer forintos óradíjért, míg a irodákat, illetve ügyvédeket koordináló Jurasits Ügyvédi Irodával 50 ezer forintos óradíjért szerződtek. Összesen akár 150 ügyvéd is közreműködhet a perekben.

    A Magyar Nemzet ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az állam által megbízott irodák korábban éppen a pénzintézeteket képviselték az adósokkal szemben - írja a napi.hu.

    Ez volt a hét a bíróságon

    A héten 19 per elsőfokú tárgyalásával folytatódtak a devizahiteles perek a Fővárosi Törvényszéken, amely az ügyek többségében - beleértve a nagyobb bankok közül az Erste, a K&H, az MKB, és a Raiffeisen keresetét, szeptember elejére halasztotta a döntéshozatalt.

    Miről kell dönteniük a bíráknak?

    Az augusztus 22-én kezdődött perekben arról kell döntenie a törvényszéknek, hogy tisztességesek-e a magyar állam ellen pert indító pénzügyi intézmény egyoldalú szerződésmódosítást - például kamat-, költség-, vagy díjemelést - lehetővé tevő rendelkezései az általános szerződési feltételekben.

    Az augusztus 25-i határidőig összesen 79 hitelintézeti kereset érkezett a Fővárosi Törvényszékre az egyoldalú banki szerződésmódosítás tisztességtelenségét vélelmező törvénnyel kapcsolatban - mondta Póta Péter, a törvényszék szóvivője az MTI érdeklődésére hétfőn. Hozzátette, hogy 24 keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül elutasítottak, melyek közül hatot a pénzügyi intézmények újra benyújtottak.

    Akiket elutasítottak

    A bíróság különböző formai okokból elutasította például az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a Merkantil Bank és az OTP Ingatlanlízing kereseteinek befogadását, a pénzintézetek ezeket módosított formában ismét be fogják nyújtani - közölte az OTP az MTI megkeresésére kedden. Csányi Sándor, OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerdán az InfoRádiónak azt mondta, hogy a bank szerződései mindig megfeleltek az akkori törvényi előírásoknak, de nyilván nem feleltek meg annak a döntésnek, amit a Kúria utólag hozott. Úgy fogalmazott, nem látja túl biztatónak a helyzetet.

    Az Alkotmánybíróság kimarad

    A perek során több pénzintézet - például a K&H, az MKB, az AXA Bank vagy a Raiffeisen -  volt azon az állásponton, hogy az érintett szerződéses feltételek tisztességtelenségét kimondó törvény számos ponton alkotmányellenes, ezért arra kérte a törvényszéket, forduljon az Alkotmánybírósághoz, illetve az Európai Unió Bíróságához. Ezeket az indítványokat a törvényszék kivétel nélkül elutasította.

    A K&H perében - amelyben szeptember 9-re halasztották a döntés - a pénzintézet jogi képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a közelmúltban elfogadott devizahiteles törvényt, hanem a 2004 és 2014 közötti, mindenkori jogszabályi környezetet is vizsgálni kell a szerződések érvénytelenségének elbírálásakor, figyelemmel arra is, hogy ezek a jogszabályok többször is jelentősen változtak. Ez az érvelés több pénzintézet keresetében visszaköszönt.

    Több ügyet halasztottak

    Az MKB hétfői perében szintén szeptember 9-re halasztották az ítéletet. A bank keresete szerint a korábbi pénzügyi felügyelet 2010-ben és 2 évvel későbbi vizsgálatában sem kifogásolta az egyoldalú szerződésmódosításra lehetőséget adó banki feltételeket, azt a határozatok is bizonyítják, hogy minden jogszabályi előírásnak megfeleltek. Az alperes magyar állam képviselői ugyanakkor kifejtették: a bank összesen 118 - egyoldalú költség, díj, vagy kamatemelést lehetővé tevő - szerződési kikötést terjesztett a bíróság elé, ami önmagában annak az elismerése, hogy széttagolt, az ésszerűség és átláthatóság elvét sértő a kikötésrendszer. Hozzátette: egy szerződés esetében ezeket a hitelfelvevőnek több különböző helyről kellett előkeresnie az áttekintéshez.

    Az Erste Bank kontra magyar állam perben a bank úgy érvelt, hogy szerződései tisztességesek voltak, a szerződéses kikötések megfeleltek a mindenkori, éppen hatályos jogszabályoknak, a társadalmi elvárásoknak, és indokolt is volt az egyoldalú szerződésmódosítás kikötése, hiszen nagyon hosszú időtartamú hitelekről volt szó. A magyar állam jogi képviselői mindezt vitatták, és a kereset elutasítását kérték. Ebben az ügyben szeptember 10-én dönt a törvényszék.

    A Raiffeisen-perben szintén szeptember 10-én lesz elsőfokú ítélet. Ebben a perben a Raiffeisen ügyvédei tételesen - évekre lebontva - igyekeztek bizonyítani, hogy a pénzintézet által kötött korabeli deviza hitelszerződések mindenben megfeleltek az akkor érvényes törvényeknek, jogi előírásoknak. A magyar állam jogi képviselője szerint ugyanakkor furcsa véletlen összefüggés, hogy miért abban az időszakban változtak a szerződések feltételei, amikor a Raiffeisen csoport nemzetközi kockázati megítélése, besorolása változott, romlott.

    A hét leghosszabb, mintegy 11 órán át tartó tárgyalása az AXA Bank Europe kontra magyar állam perben volt; itt a törvényszék elutasította  a banki keresetet.

    A Fővárosi Törvényszék ezen kívül a héten a Milton Hitelezési Zrt., valamint az Alba Takarékszövetkezet keresetét utasította el, míg a többi ügyben halasztotta a döntést. Ennek megfelelően az EvoBank ügyében szeptember 2-án, az FHB Jelzálogbank Nyrt. ügyében szeptember 5-én, a TakarékBankéban szeptember 9-én születhet döntés, míg a Sopron Bank, a Környe-Bokod Takarékszövetkezet, az MKB-Euroleasing Autólízing Zrt., az MKB-Euroleasing Autóhitel Zrt., és a Raiffeisen Lízing Zrt. keresetéről szeptember 10-én dönt elsőfokon a bíróság.

    Szeptember 11-én születhet döntés az UniCredit Ingatlanlízing Zrt. magyar állam ellen benyújtott keresetéről, és 12-én a CIB Ingatlanlízing, valamint a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet kontra magyar állam ügyben.

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
    Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
    Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
    Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
    Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
    Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
    Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
    Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
    Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
    Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
    A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
    Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
    Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
    Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
    Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
    Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
    Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
    Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
    Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
    A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
    Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
    Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
    Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
    Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
    Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
    Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
    Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
    Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
    A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
    Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
    Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
    Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
    hírlevél
    Ingatlantájoló
    Együttműködő partnerünk: 4iG