7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hétfő délután ünnepélyesen átadták Magyarország első bitcoin-automatáját a budapesti Anker Klubban. A bitcoin-vétel ezen módja azonban még meglehetősen drága mulatság. A szakemberek szerint a bitcoin a szabadság szimbóluma, amely forradalmasítani fogja az üzleti életet.

Nyolcmillió bitcoin-tárcát tartanak nyilván már a nagyvilágban, ami 200 százalékos növekedés az idén. Az E-bay szerint is nagy szerepet fog kapni a PayPal-on, a bitcoin a kulcsa a jövőbeli online fizetéseknek. Tavaly csak 17,  az idén már 240 millió dollárnyi kockázati tőke van a bitcoinnal kapcsolatos vállalkozásokban – mondta el Debreczeni Barnabás, az Octarine Labs ügyvezetője.

A vállalkozások fejlesztésében is nagy szerepet szánnak neki. Sokak szerint a Bitcoin a feje tetejére fogja állítani az üzleti világot. Elég csak arra gondolni, hogy a vállalkozások, bárhol is legyenek a világban és bármely pénznemben vezetik könyveiket, egyformán juthatnak bitcoin-finanszírozáshoz.

 

Az új automata abban segít, hogy bitcoint tudjunk vásárolni. Eddig nálunk ennek nem volt igazán csatornája, bár az EU-n belüli SEPA-átutalások segítségével viszonylag könnyen lehet német bitcoin-tőzsdékhez hozzáférni.

 

Varga István, a Magyar Nemzeti Bank májusban leköszönt felügyelőbizottságának tagja szerint a bitcoin-automata felállítása Budapesten százszor fontosabb a magyar pénzügyi rendszer szempontjából, mint azok a perek, amik most az állam és a bankok között folynak. Már régen el fogjuk felejteni a pereket, de bitcoint még használni fogunk. „Aki a bitcoint szereti, rossz ember nem lehet” – tette hozzá, mivel szerinte a bitcoin a szabadság szimbóluma. A bitcoinnak szerinte jövője van.

A pénzügyi rendszer szabályai kilencvenezer oldalra rúgnak, kezelhetetlen állapotot teremtve a pénzügyi rendszerben. A bitcoin a gazdasági szabadság szimbólumaként mindenki természetes eszköze.

Ma a bankrendszer azokat az utóvédharcokat folytatja, amelyekkel megpróbálja a hatalmát fenntartani – mondta Varga István. A bankrendszer folyamatosan megkérdőjelezi a bitcoin létjogosultságát. Például a kábítószer-kereskedelemmel hozzák összefüggésbe, holott a kábítószerek leginkább dollárért cserélnek gazdát, szinte minden dollárbankjegyen kimutatható a kokain. Még sincs senkinek sem esze ágában ezért betiltani a dollárt – utalt rá a pénzügyi szakember.

 

Magyarország első Bitcoin pénzváltó automatája a piacvezető Lamassu terméke, és itthon az Octarine Labs jóvoltából kezdi meg működését – mondták el. A készüléket bemutató szakember elmondása szerint rengeteg, a piacon levő automatát kipróbált, de ez volt a leginkább felhasználóbarát, könnyen kezelhető modell.

 

Az automatát befogadó Anker Klub egyúttal a bitcoint elfogadó cégek egyike is Magyarországon, vezetőjének elmondása szerint napi átlagban három fizetési tranzakciót bonyolítanak náluk bitcoinban. A bitcoin azonnal megjelenik a vendéglátóhely számláján, nem kell napokat, sőt heteket várni a pénzre, mint a bankkártyás fizetésnél – hangzott el. Ezért bitcoinos fizetésnél még kedvezményt is adnak.

Az automata azonban hét százalékos tranzakciós díjat számít fel, ami nagyon magas, például az online börzék 1-2 százalékos díjaihoz képest, bár ezt szeretnék lassan alacsonyabb mértékűre szorítani. Ugyanakkor versenyképes például egyes kártyás tranzakciók, internetes vásárlások költségeivel. Az automatás bitcoin-vásárlás mindenképpen gyorsabb, mint például bitcoin-tőzsdén vásárolni, ahol több napos az átfutási idő. (Nagyjából a nemzetközi átutalás időigénye – a szerk.) Valamikor később bővítik majd az automatát egy olyan modullal is, amelynek segítségével bitcoint lehet majd eladni, készpénzre váltani. (Lásd a keretes közleményt is.)

Cél: 1000 tranzakció az év végéig

Az üzemeltetők közleménye szerint mától forintért váltható Bitcoin. A készülékbe papírpénzt lehet közvetlenül dugni, és a kívánt értékben – de minimum 2000 forintért – váltani azt digitális valutára. A készülék képernyőjére kivetített QR-kód beolvasásával áttölthető az elektronikus pénz egy mobiltelefonos Bitcoin tárcába, de ki is nyomtatható papírra, későbbi felhasználásra.

A váltási árfolyamot a szlovén-angol közös tulajdonú, Bitstamp online tőzsde alapján kalkulálja a készülék, de az üzemeltetők tervezik, hogy más Bitcoin-tőzsdék árait is bevezetik majd a rendszerbe, így mindig a legkedvezőbb áron válthatunk. A Bitstamp az egyik legbiztonságosabb tőzsde, nem volt még sikeres hacker-támadás áldozata, és a hivatali ellenőrzések sem találtak még semmi kivetnivalót működésében, ellentétben néhány más, hírhedt online pénzváltóval.

Magyarország első nyilvános használatú Bitcoin ATM-je egy Lamassu gyártmányú készülék, mely társaság piacvezető ilyen ATM-ek gyártásában. A Lamassu gépei a tengerentúlon már gombamód szaporodnak, Európában is eléri a számuk már a két tucatot. A Lamassu ATM-je nem csak robusztus, megbízható és biztonságos, hanem ergonomikus és kifejezetten szép is.

Az első Bitcoin ATM magyarországi üzembehelyezését az Octarine Labs szervezte. Noha a készülék „bolondbiztos”-nak mondható, a cég magyar és angol nyelvű telefonos ügyfélszolgálattal támogatja a felhasználókat. „Tudatában vagyunk annak, hogy ami a Bitcoin híveinek és az ezzel foglalkozó szakembereknek természetes, az a hétköznapi felhasználóban még bizalmatlanságot szülhet, ezért minden eszközzel támogatjuk a rendszer közérthetőségét és a technológia gyors terjedését.” – mondta el Debreczeni Barnabás az Octarine Labs ügyvezetője, aki több éve foglalkozik Bitcoin-alapú, illetve más informatikai fejlesztésekkel.

„Bár magyar állampolgár bármikor vehet a neten Bitcoint, vagy szervezhet olyan személyes találkozót, ahol más Bitcoin-tulajdonosoktól vásárolhat, az ezzel kapcsolatos egyes visszaélések sokakat riasztanak el. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy nyilvános, biztonságos, könnyen megközelíthető helyszínen egy szó szerint kézzelfogható eszközzel segítjük a váltást” – írja a közlemény. A befizetett forint egy angol váltószámlán keresztül válik Bitcoinná, a folyamat jogi, adózási és fogyasztóvédelmi szempontoknak is megfelel. Az év végéig az ATM újabb funkcióval is bővül: Bitcoint fog tudni forintra váltani.

A főváros szívében található Anker Klub örömmel adott helyt az első Bitcoin-ATM-nek. Hetekkel korábban a klub tulajdonosainak másik szórakozóhelyén, az Ankertben már elindítottak egy kezdeményezést, ott online POS-terminálon vásárolhatnak a látogatók a szórakozóhely kínálatából bármit Bitcoinért, egyelőre tíz százalék kedvezménnyel. „Noha elsősorban marketingeszköznek gondoltuk a Bitcoin-elfogadás bevezetését az Ankertben, meglepetésünkre átlagosan napi három ilyen vásárlás történik, és a számuk fokozatosan nő. Ez nagy reményekkel tölt el minket a most bekapcsolt ATM-mel behozható közönség méretét illetően is” – meséli Vranik Krisztián az Anker Klubtól.

A most beinduló ATM-től 6-12 hónapon belüli megtérülést remél az Octarine Labs. „Berlinnel, vagy Amszterdammal szemben Budapest még lemaradásban van a Bitcoin népszerűségét illetően, ugyanakkor az idegenforgalom, valamint a kreatív és startup iparág fejlődése ellensúlyozni tudja ezt.” – vélekedik Debreczeni.

Az Octarine Labs nevű céget 2012-ben indították, informatikai tanácsadásra és fejlesztésekre, azon belül pedig a Bitcoinra is specializálta magát. Jelenleg 5 alkalmazottal működik, ügyvezetője Debreczeni Barnabás (képünkön).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG