5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hitelpiac felfutásával párhuzamosan újra élénkül a hitelközvetítők piaca is. A bankok elégedettek az új hullám, a termék-összehasonlító alkuszportálok és piacterek teljesítményével, ahol még a marketing-költés is célzottabban tud érvényesülni.

A hitelpiac fellendülésével párhuzamosan egyre több bank vesz újra igénybe hitelközvetítőket, alkuszokat. Ezen belül új világot teremtettek az internetes összehasonlító portálok, mint amilyen a Bankmonitor, a Bankráció, vagy épp a Netrisk.

Keresik az új partnereket

Megkeresésünkre a Budapest Banknál elmondták, hogy lakossági stratégiájukban kiemelt szerepet játszanak a hosszú távú partneri együttműködések. Számos szolgáltatásunkat nemcsak bankfiókjaikban, de partnereiken keresztül is elérhetik ügyfeleik – e tekintetben együttműködnek a piac legnagyobb pénzügyi közvetítőivel (beleértve az online alkuszokat) és néhány direkt értékesítő céggel is.

Az OTP Bank hagyományosan együttműködik közvetítő vállalkozásokkal, miután stratégiai céljuk, hogy az ügyfelek igényeik szerint kényelmesebben, képzett közvetítőkön keresztül is hozzájuthassanak az OTP különböző termékeihez. Az együttműködések fókuszában a lakás-és jelzáloghitelek, a lakástakarékpénztár, az új folyószámlás lakossági és vállalkozói ügyfélkör van. Az UniCredit Bank is komoly potenciált lát a partnereken keresztül történő internetes értékesítésben, mert szegmentáltan képes megszólítani az általuk definiált célcsoportot, így pedig költséghatékonyságban az egyik legjobb csatorna. Az UniCredit ezeknél a közvetítőknél alapvetően jelzálog- és fogyasztási hitelekkel, illetve számlatermékekkel, kisebb mértékben megtakarítási ajánlatokkal van jelen. A CIB jelenleg ilyen formában személyi kölcsönt hirdet, de tervezi az ingatlanfedezetes hitelek partner-promócióját is.

Az MKB Bank döntően olyan külső értékesítőkkel köt szerződést, amelyek alaptevékenységükhöz kapcsolódóan nyújtják ügyfeleiknek a hitelközvetítést, jellemzően országos hálózattal rendelkező közvetítő cégekkel, de nem zárkóznak el az olyan vállalkozásoktól sem, amelyek csak egy-egy körülhatárolható földrajzi területen végzik munkájukat. A bank néhány portállal is elkezdte a kooperációt – a lakossági ügyfélkörben kizárólag lakáscélú hitelezésben, kisvállalatok esetében számla- és hiteltermékek közvetítésében működik együtt velük.

Van, aki hasznosnak érzi az összehasonlítást

Bár a Cetelemnél a személyi kölcsön igénylés kizárólag a bank saját telefonos és internetes értékesítési csatornáin keresztül lehetséges, de természetesen az interneten keresztüli igénylések növelése érdekében együttműködnek különböző ár-összehasonlító portálokkal is. A másik fogyasztási hitelező-specialista, a Cofidis Magyarországi Fióktelepének vezetője, Holló Bence szerint a társaság nagy hangsúlyt fektet arra, hogy külsős partnereken keresztül is elérhetővé tegye hiteltermékeit, ennek megfelelően mindegyik komoly internetes összehasonlító portállal együtt dolgoznak. Ennek persze a szakember szerint elsődlegesen üzleti oka van: a cég által biztosított termékek a piac élmezőnyébe tartoznak, így az összehasonlíthatóság számukra kulcsfontosságú.

A bankok megítélése szerint a közvetített ügyletek aránya az összes értékesítés volumenéhez viszonyítottan jelentős eltéréseket mutat termékenként és nagyok a különbségek az ország különböző térségeiben is.

Pénzért dolgoznak

Naplózzák az ügyfélutat

Az interneten jól lekövethető az ügyfél mozgása - ez az alapja a portálok és a bankok közötti elszámolásnak. Az egyik esetben a pénzintézet lényegében csak azért fizet, hogy a potenciális ügyfél az összehasonlító oldalról átvándorol a banki oldalra (átkattintás), de van arra is lehetőség, hogy - miután a számítógépes ügyfélprofil őrzi, hogy az adott termék iránt érdeklődve melyik oldalról érkezett a későbbi szerződő -, hogy a létrejött szerződés után ügyfélszerzési jutalékot fizessenek a portált üzemeltető alkuszcégnek.

Tovább növelheti az ügyletből befolyt pénzt, a közvetítőcég a bonyolítás bizonyos részét is átveszi a banktól, s például a szerződéshez szükséges nyomtatványok egy részét maga postázza és segít például a kitöltésben.

A kérdés persze, hogy mibe kerülnek ezek az ügyletek. A bankok jó része – így például az OTP is – úgy nyilatkozott, hogy a valós, értékteremtő közvetítői munkáért – elkötelezetten ügyelve a közvetítés minőségére - ügynöki díjat, jutalékot fizet. Érdekes ugyanakkor, hogy bizonyos honlapok esetében nem a hozott ügylet, hanem az átkattintások alapján számolnak el a felek. azonban ez az MKB esetében nem meghatározó. E tekintetben érdekes, hogy legtöbben ilyen módon számolnak el a piacteret üzemeltető Netriskkel, de például a Magnet a Bankráció és a Bankmonitor felé átkattintás alapon számol el.

A pénzintézetnél ugyanakkor hangsúlyozzák: ajánlataik ez utóbbi két honlapon sem a szponzorált, kiemelt helyen szerepelnek, hanem a valós pozíciójukban a rangsoron belül. Merthogy – miként azt már például a kgfb-tarifálóknál megszokhattuk – az alkuszként működő társaságok bizonyos esetekben marketing-díjakért cserébe kiemelik. De ez sem új a bankok életében, hiszen az is természetes, hogy egy-egy kampány során a bankok a termék magasabb keresettségéért amúgy is áldoznak – ebben az esetben ugyanakkor a találati arány hatványozottan magasabb lehet, mint egy „sima” hirdetés.

Ami kiemelten fontos – és erre az említett portálok ügyelnek -, hogy a „megtámogatott” termékek egyértelműen elkülönüljenek az egy kattintással elérhető teljes listától – jelenleg a Bankráción a lakáshitelek esetében OTP és UniCredit promóció fut, míg a Bankmonitoron a hitelkártyáknál OTP-Amex kiemelt ajánlatot találunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG