6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sok tudós vizsgálta, hogy a pénz és a boldogság, vagy legalább elégedettség között van-e összefüggés, és úgy tűnik, hogy nagyon is van. De nem csak az a kérdés, mennyi van, hanem inkább az, hogy pontosan mire is fordítjuk azt a pénzt. Érdekes módon jobb, ha másokra, mint ha magunkra. Hitelből viszont nem ér az egész.

Lehet-e pénzen elégedettséget, boldogságot venni? – teszi fel a kérdést a Wall Street Journal cikke, majd alaposan körül is járja a kérdést, rengeteg újabb keletű tudományos vizsgálatot, tudóst, professzort idézve. Úgy tűnik, határozottan igen, mert minél magasabb az emberek jövedelme, annál nagyobb arányban boldogok.

Sok pénz, de mire?

A cikk grafikonjai nagyon beszédesek,a közvélemény-kutatás szerint több pénzzel egyértelműen boldogabbak, illetve elégedettebbek az emberek az USA-ban. Félmillió dollár éves jövedelem körül már szinte nincsenek is boldogtalanok a felmérés szerint. (Ez mintegy 122 millió forint jelenleg, de nyilván ott jóval magasabbak a fizetések, mint nálunk.)

(Forrás: Wall Street Journal)

Ez eddig banálisnak tűnik, de azután érdekes dolgok derülnek ki, mert egyáltalán nem mindegy, hogyan használjuk fel azt a sok pénzt. Az anyagi javakat ugyanis hamar megunjuk, hozzájuk szokunk, az élmények tartósabbak. A legtöbb ember azt hiszi, hogy az élmény, például egy utazás, elmúlik, elszáll, a tárgy viszont megmarad, pedig nem, ez nagy tévedés.

A tárgy elszáll, az érzés megmarad

Kinek okoz még jelentősebb örömet például egy több hónappal, évvel ezelőtt vett tárgy? Szinte senkinek. Sőt még rossz érzéseink is támadhatnak tőle, ha a szomszédnak jobb, újabb, vagy olcsóbb van – magyarázza a cikk. Az élmények értéke hosszú távon nagyobb, több tudós professzor vizsgálatai szerint is, akiket a cikk idéz.

Ezért aztán nagyon nehéz boldogságot vásárolni anyagi javak által. Egy új autó, vagy ruha okoz ugyan egy rövid távú érzelmi felindulást, de a tárgy nemsokára megszokottá válik. Ha például felmegy valaki a Himalájára, soha életében nem felejti el, akkor sem, amikor a tárgyai már régen a szeméttelepen végezték – példálózik a lap. Megint egy másik vizsgálat során azt mutatták ki, hogy miközben egy új utazásra, élményre készülünk, kellemes izgalom vesz erőt rajtunk. Viszont miközben egy új tárgyra várunk, inkább türelmetlenek vagyunk, ami nem feltétlen kellemes.

Hedonikus futópad vagy önzetlenség?

De a pénz általi elégedettségnek is van határa. Ha nő a jövedelmünk, az az elvárásainkat is növeli. Lehet, hogy nagyobb házat veszünk, de ezzel gazdagabb szomszédok is járnak, és a végén ugyanúgy többre fogunk vágyni, mint előtte – idéznek még egy vizsgálatot. Vigyázzunk, „hedonikus futópadra”, vagy szabadabban fordítva inkább egyfajta boldogságkereső mókuskerékbe kerülhetünk– óv a cikk (az eredetiben: hedonic treadmill).

Megoldás? Azt tanácsolják, hogy próbáljuk lelassítani azt a folyamatot, amely során a tárgyakhoz hozzászokunk. Erre az egyik módszer, ha rendszeresen emlékeztetjük magunkat arra, mennyire szerencsések is vagyunk, hogy ezt vagy azt megszerezhettük. Bár ez a folyamat nehéz, nem lehetetlen.

Vond meg a csokit, és élvezd

Apró trükkökkel lehet növelni a tárgyak felett érzett boldogság elnyújtását. Az egyik ilyen a változatosság, például a korábban megvett, de megunt képeket cseréljük ki egymással a falakon, hogy új élményhez jussunk – javasolják. Egy másik megfigyelés, hogy több élvezet származik a tárgyakból, ha megoszthatjuk azokat másokkal, akár csak időlegesen is. (Lásd amikor a gyermek eldicsekszik az új biciklijével, és kölcsön adja pajtásainak kipróbálni – a szerk.)

Egy kísérlet során, ahol csokoládét osztottak a kísérleti alanyoknak, tudományosan is bebizonyították azt a régen ismert tényt, hogy amire sokáig vágytunk, annak nagyobb az értéke. Akiktől sokáig megvonták a csokit, sokkal jobban élvezték, amikor végre kaphattak. (Némely megfigyelésnél, kísérletnél erősen idekívánkozik a kérdés, hogy a párkapcsolatokban is bizonyítható-e – a szerk.)

Ugandára is igaz

Eléggé meglepő az a tudományos kísérlet, melynek eredménye szerint boldogabbá tesz, ha nem magunkra költünk, hanem másokra. Ezt ráadásul nem csak egy országban készítették, hanem olyan nagyon változatos tájakon is, mint Dél-Afrika, Kanada vagy Uganda – írják. A kísérletet elvégezték úgy is, hogy az emberek a saját pénzüket adják ki, de úgy is, hogy a más pénzét, sőt úgy is, hogy az alanyok relatíve szegények voltak.

Egy másik, száz országra kiterjedő felmérésből is az derült ki, hogy azok, akik jótékony célokra adakoztak, boldogabbak voltak. Sokan azt gondolják, hogy majd adakozom, ha gazdag leszek, de valójában az alapvető igényeik terén szűkölködő szegényekre is pozitív hatással volt az adakozás – írja a cikk.

Végy magadnak időt

Megint más vizsgálat szerint boldogabbak a többinél azok, akik a pénzükön nem mást, mint – időt vásárolnak. Például közelebb laknak a munkahelyükhöz, és kevesebbet kell ingázniuk. Vagy valamilyen módon másokra bízzák, kiszervezik a nemszeretem-jellegű tevékenységeket, legyen az házimunka vagy hivatali ügyintézés.

Az is érdekes megfigyelés volt, hogy a gazdagabb országok gazdagjai majdnem minden esetben jobban érezték magukat, mint a szegényebb országok gazdagjai. (Feltehetően azonos jövedelmi szint mellett, bár erre már nem térnek ki a cikkben – a szerk.)

Hány dollár a boldogság?

Akkor mennyit is ér a boldogság tulajdonképpen? A pénzzel csak egy bizonyos határig nő tovább, aztán nem. Az egyik egyetem két kutatója szerint úgy 75 ezer dolláros (jelenleg valamivel több mint 18 millió forintos) éves jövedelem felett már nem mutatható ki, hogy az emberek boldogabbak lennének. Az elégedettség azonban e felett is tovább emelkedik.

Bár a legtöbben a sok pénz felhasználását vizsgálták, mások rámutatnak, hogy ha többet költünk, mint amink van, az egyenes út a nyomor(úság) felé. (A szó, „misery”, mindkettőt jelenti.) Kimutatták, hogy az adósság káros a boldogságra, a megtakarítás viszont elősegíti azt. (Ezt a 2008-ban kezdődött válság óta nagyon sokan a saját bőrükön érzik – a szerk.) De érdekes módon az is bebizonyosodott, hogy nagyobb boldogságot okoz megszabadulni az adósságainktól, mint megtakarításokat felhalmozni.

Mielőtt életed utazására indulnál

Az alapvető létszükségletek kielégítése is nagyon fontos lelki tényező. „Így mielőtt elmész életed vakációjára, bizonyosodj meg afelől, hogy gondoskodtál az alapvető szükségleteidről, kifizetted az összes adósságod, és van elég pénzed, hogy megvédd magad az élet legfontosabb fenyegetéseitől” – tanácsolja a lap végkövetkeztetése. Ha hitelből élünk nagy lábon, akkor az efeletti örömet le fogja nullázni a későbbi stressz, amit az adósságok visszafizetése kapcsán fogunk érezni -  teszik hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG