3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Hiába "állampolgári jog" az ingyenes készpénzfelvétel, az átlagmagyar egyre gyakrabban használja vásárlásra a bankkártyáját - derült ki az MNB legújabb statisztikáiból.

Szemmel láthatóan nem mozgatja meg a magyar átlagpolgárt az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége – legalábbis nem olyan mértékben, mint azt előre gondoltuk volna. Az átlagos készpénzfelvétel összege a tavaly decemberi 54892 forintról 57878 forintra nőtt a legfrissebb jegybanki statisztikák szerint. Az egy betéti kártyára jutó havi készpénzfelvétel pedig éppenséggel csökkent: 69550 forintról 65969 forintra apadt. Egy-egy kártyával továbbra is egynél kevesebbszer keressük fel az automatákat.

Az ingyenes készpénzfelvétel hatása ugyanakkor ott visszaköszön a jegybanki statisztikákban, hogy a félév során a kártyahasználók csak 51,777 millió készpénzfelvételi tranzakciót kezdeményeztek, ami több, mint 6 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban – azaz az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségének megteremtése abból a szempontból tudatosabbá tette az ügyfeleket, hogy ritkábban látogatják a készpénzkiadó automatákat (ATM), amelyek száma ugyanakkor egy év alatt 71 darabbal nőtt, beállítva a 4906 darabos új csúcsot.

Már 90 ezer automatánál fizethetünk

Csúcsra jutott a bekötött kereskedelmi bankkártya-elfogadóhelyek száma is: egy év alatt 5,3 százalékkal bővült a hálózat és így ma már 90 937 automata üzemel az országban. S hogy immár a kisebb kereskedők bekötése van soron, azt mindennél jobban bizonyítja, hogy a bankkártyát elfogadó kereskedelmi egységek száma a POS-számot meghaladó mértékben, 6,2 százalékkal nőtt, s meghaladta a 73 ezret.

157 milliárd forinttal többet költöttünk plasztikkal

Az egy évvel ezelőttihez képest 14 százalékkal, 22,1 millióval több, összesen 156,9 millió kártyás vásárlást ejtettünk meg fél év alatt, s ezekben hasonló mértékű növekményt felmutatva 156,7 milliárd forinttal több, 1066 milliárd forintnyi összeget fizettünk plasztikkal. Egy tranzakcióban átlagosan 6793 forintot fizetünk plasztikkal. Mindez azt jelenti, hogy egy kártyával már közel 3 (2,93) kártyás vásárlást ejtünk meg – 2010. júniusában még csak 1,74 alkalommal került elő a pénztárcából a plasztik.

Fogy a plasztik

Ami magukat a bankkártyákat illeti: június végén 8,93 millió plasztik volt forgalomban, ami az egy évvel ezelőtti szinthez képest 0,6 százalékos csökkenést mutat. Ezen belül 6 százalékkal több, 1,36 millió hitelkártya volt forgalomban, igaz, számuk márciushoz képest 76 ezerrel csökkent. A betéti kártyák száma ugyanakkor 1,7 százalékkal csökkent 2013. júniusához képest – igaz, itt az idei II. negyedévben 115,3 ezer darabbal nőtt. A hitelkártyák aránya a fentiek után a teljes bankkártya-penetráción belül 15,2 százalékos, szemben az egy évvel ezelőtti 14,3 százalékhoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG