7p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A magyar gazdaság sikertörténetét a görög gazdaság mélyrepüléséhez hasonlítva mutatta be Matolcsy György, majd a régiónkban minket állva hagyó lengyel gazdaságot állította példának. Ha meg akarjuk szerezni a második 100 milliárd eurónyi GDP-t, akkor Matolcsy György szerint Kína felé kell fordulnunk, rá kell csatlakoznunk a Selyemútra. Beszélt arról is, mi változik a jegybanki alapítványoknál.

Magyarország a Selyemúton – ezzel a címmel tartott előadást az 54. Közgazdász-vándorgyűlésen Kecskeméten Matolcsy György.

Kecskemét okos város lesz

A Magyar Nemzeti Bank elnöke először Kecskemétet méltatta.  Kecskemét egy modern város lesz, ami azt is jelenti, hogy okos várossá válik. Emlékeztetett: Kínában 20 smart city-t építenek, Dél-Koreában 3 már megépült, India pedig 100 okos város építését foglalta programba. A mi modern városaink is okos városok lesznek – Kecskemét is úton van efelé.

A támadások miatt átalakítják az alapítványok működését

A 6 jegybanki Pallas Athéné-alapítvány közül az egyik itt működik, egy új egyetemi campus is épül. A jegybanki alapítványokat politikai támadások is érték – ezek Matolcsy szerint megvilágítottak egy sor gyengeséget, gyermekbetegséget. Közpénzből közjót szolgáló intézményeket építenek, ezért fontos az átláthatóság. A közpénz közpénz maradt (ezt egyébként bíróság mondta ki - a szerk,), így az átláthatóságot biztosítani kell, ezért negyedévente nyilvánosságra hozzák az alapítványok adatait.

A támadások hívták fel a figyelmet az alapítványok költségvetésének nem kellő feszességére – el fogják érni, hogy 70-30, majd 80-20 százalék legyen a támogatások és a költségek aránya, mondta Matolcsy.

Ha azt hiszed, nekünk rossz, nézd meg a görögöket

A Közgazdász-vándorgyűlés központi témája idén a versenyképesség, és ahhoz kapcsolódóan a foglalkoztatás, a szakképzés, a duális képzés, a felsőoktatás és az innováció. Az eseményről a Privátbankár.hu is tudósít.

Matolcsy György ismét megemlékezett arról, amikor még nemzetgazdasági miniszterként alakította az ország ügyeit. Matolcsy párhuzamba állította a magyar és a görög gazdaság 2003 és 2008 közötti helyzetét: a költségvetési egyenleg, az államadósság növekedése, a folyómérleg, az aktivitási ráta szinte egybevágott. A növekedés tekintetében még gyengébben is álltunk. 2010 tavaszán Matolcsy szerint jelentős hasonlóságot mutatott a két ország, Magyarországon azonban jött a kormányváltás, ezért elkerültük a görögök sorsát.

A görög utat úgy kerültük el, hogy saját utat választottunk – hagyományos és nem hagyományos eszközök keverésével gazdaságpolitikai fordulatot hajtottunk végre, míg a görögökre a nemzetközi hitelezők által alkotott trojka megszorításokra épülő gazdaságpolitikát kényszerített rá.

50 strukturális reformot tart döntőnek, ami szerinte sikerre vitte a gazdaságpolitikát (a bankadótól az egykulcsos szja-n át 50 intézkedés szerepelt az előadás egyik slide-ján). A növekedési fordulatot a görög és magyar gazdasági növekedés mértékének, a költségvetés egyenlegének bemutatásával szemléltette. Az államadósság-csökkentésben Magyarország az EU 3 legjobb szereplője között van, a bruttó külső adósság is csökken – sorolta Matolcsy.

Míg a válság előtt a két ország egyformán válságban volt, mára elszakadt a két ország teljesítménye. (Arról nem szólt a jegybankelnök, hogy Görögországban a magyar béreknek nagyjából az ötszöröse volt jellemző – volt tehát bőven különbség is a kiindulási helyzetben.)

Kitől tanuljunk?

Hozott azért a regionális versenytársakkal kapcsolatos példát is a jegybankelnök - sajnos hozzájuk képest már nem állunk ilyen jól.

A lengyelek egyszerűen átsiklottak a válságon. Mit tanulhatunk tőlük? Azt például, hogy reformversenyben vagyunk – őt már a 2000-es évek elején elindították a reformokat, mi csak 10 évvel később, mondta Matolcsy. Csökkentették az szja-kulcsot, az adókedvezményeket eltörölték, egyszerűsítették az adórendszert, segítették az egyéni vállalkozókat, csökkentették a társasági adót, emelték a jövedéki adót, a környezetvédelmi adóterheket, emelték a nyugdíjkorhatárt, oktatási reformot hajtottak végre – mutatta be az MNB elnöke. A lengyel gazdaságban ezért a válság nem okozott visszaesést.

A lengyelek már 10 évvel előttünk válságban voltak – ez váltotta ki náluk az átalakulást Matolcsy szerint. Ütemet vesztettünk, pont fordítva működött a magyar gazdaság, mint amit Keynes tanított – prociklikus volt a fiskális politika.

Ez nem csak a gazdaságpolitikára hatott ki: a PISA-eredményeket említve Matolcsy bemutatta, mennyire leszakadtak a magyar eredmények a lengyelektől 2012-re, és a diplomások arányában is lemaradtunk. A lengyel gazdaságpolitika reformja ráadásul a nehéz évek végével sem állt le, újabb intézkedéseket jelentettek be a beruházási ráta emelése érdekében – többek közt a repülőgépiparra támaszkodva. Egyébként egy kínai befektetői csoport éppen egy repülőgépgyárat fog Kecskeméten építeni – árulta el Matolcsy.

Nekünk egy versenyképességi reform kéne

A magyar gazdasági fordulatot ismertetve elmondta: egyre inkább fehéredik a gazdaság, ami növeli az adóbevételeket. Az uniós forrásokat immár 60 százalékban gazdaságfejlesztésre fordították. Javult a kockázati megítélésünk, bár a hitelminősítők csak késve követik le a folyamatokat. A jegybank a gazdasági növekedéshez a növekedési hitelprogrammal ,a devizahitelek forintosításával, a kamatcsökkentési ciklusokkal, a növekedéstámogató programmal és az önfinanszírozási programmal járult hozzá.

Most egy versenyképességi reformra van szüksége az országnak. A kkv-szektor termelékenysége lényegesen alacsonyabb a nagyvállalati szektor termelékenységétől - ha ezt a dualitást sikerülne mérsékelni, az 4 százalékkal növelhetné a GDP-növekedést.

Honnan lesz a következő 100 milliárd eurónyi GDP-nk?

Honnan lesz Magyarországnak a második 100 milliárd euró GDP-je? – tette fel a kérdést Matolcsy. A mostani magyar GDP 100 milliárd, az osztrák 300 milliárd, a svájci 600 milliárd euró. Nekünk a Selyemút felé nyitás adhatja meg a második 100 milliárdot, ez az esélyünk arra, hogy felzárkózzunk Ausztriához, Baden-Württemberghez vagy Bajorországhoz.

Ehhez a Selyemút felé kellene fordulnunk. A fejlődő országok között az ázsiai országok importkereskedelme bővül a leggyorsabban. Meg kell néznünk, Kína milyen gazdaságpolitikai tervvel rendelkezik 2025-ig – programjuk a német Industrie 4.0 terven alapszik.

Az Új Selyemút (8x8, azaz) 64 országot köt össze, az emberiség kétharmadát érinti. Ehhez kell csatlakoznunk. Magyarországon egyébként a déli vasúti Selyemút átfut – ennek része a Budapest-Belgrád útvonal. Jelentősége, hogy gyorsabb, mint a hajó, a többi szállítási útvonal túlterhelt, és könnyebb és olcsóbb Kína igényeinek megfelelő infrastruktúrát kiépíteni - mondta Matolcsy.

Mi az Új Selyemút?

A kínai vezetés 2013-ban dolgozta ki az „Egy övezet, egy út” (OBOR) nevű kereskedelmi és geopolitikai stratégiát, amely gyakorlatilag egy masszív eurázsiai és afrikai infrastruktúra-befektetési program a szárazföldön és a tengeren. A célja Pekingnek kiutat és összeköttetést garantálni egy esetleges amerikai-japán-indiai tengeri katonai bekerítő művelet esetén.Itt írtunk róla bővebben >>

Az OBOR egyben ellensúlyt biztosít két, Washington által szervezett szabadkereskedelmi megállapodásnak, így a már aláírt távol-keletinek (TPP – 12 ország, 800 millió ember) és a készülő transz-atlantinak (TTIP - EU és USA, 820 millió ember). A TPP és a TTIP célja többek között, hogy a Nyugat és ne Peking szabja meg a jövőbeli kereskedelem szabályrendszerét.

Magyarország azért is vonzó lehet Kínának, mert közel vagyunk a német piachoz, emellett kialakulóban van egy közép-európai gazdasági központ-szerepünk is.

Az MNB felismerte az egy övezet –e egy út fontosságát, már rá is lépett a Selyemútra. Kialakítottak több együttműködést, elindították a jegybanki renminbi programot. Ahogy a lengyelek a német programot tanulmányozták saját programjuk kialakításakor, nekünk a kínait érdemes - mondta a jegybankelnök..

Mi az ősi Selyemút?

A Selyemút annak az ősi kereskedelmi úthálózatnak a neve, amely összeköti Kínát Európával és Észak-Afrikával. A Wikipedia szerint a Selyemúton folytatott kereskedelem fontos szerepet játszott olyan nagy civilizációk fejlődésében, mint Kína, Egyiptom, Perzsia, Arábia, India, Róma és Bizánc. Matolcsy előadásában at mondta: Magyarország ezen egyszer már rajta volt, a középkorban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG