4p
A korábban vártnál valamivel hamarabb, valószínűleg már tíz év múlva Kína lesz a világ legnagyobb gazdasága a nominális GDP alapján, a második helyre utasítva az Egyesült Államokat - jósolták pénteken ismertetett távlati előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők. A brit gazdaság megelőzte a franciát - ehhez viszont a prostituáltakra és a drogkereskedőkre is szükség volt.

3 évvel hamarabb jön a helycsere?

Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év végén összeállítja hosszú távú prognózisát a világ vezető gazdasági erőcentrumainak sorrendjéről. Idei elemzésében a ház közölte: immár 2025-re várja az Egyesült Államok és Kína helycseréjét a legnagyobb gazdaságok globális ranglistájának első két helyén.

A CEBR londoni elemzői egy évvel ezelőtti előrejelzésükben még 2028-ra valószínűsítették ugyanezt. A korrekciót a cég szerint az indokolta, hogy a kínai hatóságok olyan felülvizsgált GDP-számítási módszertant honosítottak meg, amely a hazai szolgáltatási szektor teljesítményét a korábbinál sokkal pontosabban méri, és ez Kína éves nominális hazai össztermékéhez Malajzia teljes gazdaságának éves összkibocsátásával egyenlő pótlólagos értéket adott hozzá.

Így előzi le Kína az Egyesült Államokat

A cég becslése szerint a nominális kínai GDP-érték 2014 egészében 10 028 milliárd dollár, az amerikai gazdaság által megtermelt hazai össztermék 17 528 milliárd dollár lesz, vagyis az Egyesült Államok GDP-értéke az idén még csaknem 75 százalékkal meghaladja Kínáét.

A CEBR londoni szakelemzőinek pénteki prognózisa szerint azonban Kína ezt a különbséget 2025-re ledolgozza, és az utána következő években gyorsuló ütemben hagyja maga mögött az amerikai gazdaságot. A ház közgazdászainak jelenlegi számítási modellje szerint a kínai GDP-érték 2029-ben 40 225 milliárd dollár, az amerikai hazai össztermék 32 761 milliárd dollár lesz. Egy évvel később már csaknem tízezer milliárd dollárra nő a különbség Kína javára: 2030-ra a CEBR londoni elemzői 43 637 milliárd dolláros kínai, illetve 33 985 milliárd dolláros amerikai GDP-értéket valószínűsítenek.

Nem biztos, hogy le lehet előzni Amerikát

Más nagy elemzőházak egyelőre - legalábbis rövidebb távon - nem mutatják ki ezt a fordulatot.

A Brookings Institution nevű tekintélyes nemzetközi gazdaságkutató agytröszt nemrégiben közölte: a Financial Times című londoni gazdasági napilappal közösen vezetett mutatója, a Tiger index (Tracking Indices for the Global Economic Recovery, vagyis a világgazdasági kilábalás követésére szolgáló mérőszám) éppen azt jelzi, hogy a világgazdaság első számú növekedési hajtóerejévé ismét az Egyesült Államok vált.

Mindeközben a legnagyobb felzárkózó gazdaságokból, különösen a kínai gazdaságból folyamatosan fogy a növekedési lendület, Brazília és Oroszország pedig "egyszerűen a kábultság állapotában van" - állt a Brookings legutóbbi elemzésében.

Rossz hírek Magyarországnak: az oroszok és a németek sem állnak jól

A CEBR listáján az Egyesült Királyság egy hajszállal megelőzte Franciaországot; a brit lapok azonban megjegyzik, a francia GDP-be nem számítják bele a prostitúció és az illegális drogkereskedelem becsült eredményét, a britbe viszont igen.

Oroszország visszacsúszását a CEBR is valószínűsíti pénteki előrejelzésében. A ház szerint a rubelválság és az olajárak ezzel egyidejű zuhanása miatt az orosz gazdaság a nominális éves GDP-érték alapján tavaly elfoglalt 8. helyéről már az idén a tizedikre esik vissza, és innen 2030-ig várhatóan nem is tud feljebb kapaszkodni.

A CEBR szerint Németország - a legnagyobb euróövezeti gazdaság - is lefelé tart, elsősorban az euró gyengesége és a kedvezőtlen demográfiai folyamatok miatt. A ház pénteki előrejelzése szerint a német gazdaság, amely sokáig a világ a harmadik legnagyobbja volt, jelenleg pedig a negyedik helyen áll, 2030-ra a 7. helyre csúszik vissza, és addigra - 1954 óta először - Nagy-Britannia is megelőzi. Ha azonban Skócia időközben elszakad az Egyesült Királyságtól - ahogy azt a skót kormány a szeptemberi függetlenségi népszavazás elvesztése ellenére továbbra is tervezi -, akkor a CEBR számításai szerint a német-brit helycserére 2037-ig várni kell.

A ház távlati alapeseti prognózisa szerint a 2030-as világranglista legnagyobb gazdaságainak felső tízes mezőnyében - Kína, az Egyesült Államok és a harmadik helyre felzárkózó India után - Japán, Brazília, Nagy-Britannia, Németország, Dél-Korea, Franciaország és Oroszország neve szerepel majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG