3p
Az osztrák bankok kelet-európai - főleg orosz és ukrán - kitettsége az egyik fő oka annak, hogy a sógorok búcsút mondhatnak az AAA minősítésnek

Megvonta Ausztriától a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást a Fitch Ratings,s egy fokozattal "AA plusz"-ra rontotta Ausztria hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának besorolását.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már csak a Moody's Investors Service tartja nyilván az osztrák szuverén adósságot a legmagasabb - e cég módszertanában "Aaa"-val jelölt - osztályzattal. A Standard & Poor's már 2012-ben megvonta Ausztriától az "AAA" államadós-osztályzatot.

A Fitch pénteki lépése nyomán Ausztria az intézményi befektetők szempontjából kikerült az "AAA/Aaa" kategóriából. A befektetési alapok ugyanis általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzata alapján határozzák meg, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós melyik besorolási sávba tartozik.

A Fitch Ratings már korábban a 80-90 százalékos sávban határozta meg az "AAA" besorolással általa még összeegyeztethetőnek tartott államadósság-ráta felső határát, márpedig a GDP-arányos osztrák államadósság-ráta 89 százalék körül fog tetőzni az idén.

Ausztria adósságdinamikája rövid idő alatt jelentősen romlott: a Fitch alig 18 hónappal ezelőtt még 75 százalékon várta az osztrák államadósság-ráta tetőzését 2013-2014-ben, és azzal számolt, hogy ez az adósságmutató 2017-re 70 százalék körüli szintre csökken - áll a hitelminősítő elemzésében. A mostani felülvizsgálat szerint az osztrák államadósság-ráta 2017-ben is még 86 százalék közelében jár majd. A romló adósságdinamika okai között a cég a bankok átstrukturálásának államháztartási hatásait, a vártnál magasabb államháztartási hiányokat és a gyengébb nominális GDP-növekedést emelte ki.

A Fitch szerint az osztrák bankok kelet-európai kitettsége sebezhetővé teszi az osztrák pénzügyi rendszert az orosz-ukrán konfliktus esetleges újabb fellángolásától. A hitelminősítő adatai szerint az osztrák bankok követelésállománya Közép-, Kelet- és Délkelet-Európával szemben a tavalyi harmadik negyedévi állapot alapján 194 milliárd euró volt; ami az osztrák hazai össztermék GDP 59 százaléka. Ráadásul ebből a követelésállományból 18 milliárd euró - az éves osztrák GDP-érték 5,5 százaléka - Oroszországgal és Ukrajnával szemben áll fenn. Ezzel az EU 15 régebbi tagállama közül Ausztria bankrendszerének a legnagyobb a kitettsége a közép-, kelet- és délkelet-európai gazdaságokban; a tizenötök összesített térségi követeléseinek 20 százaléka jut az osztrák bankokra - áll a Fitch Ratings elemzésében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG