4p
A puccskísérlet nyomán 6,6 százalékkal esett a tőzsdeindex Isztambulban, főleg bankok és idegenforgalmi cégek részvényei estek, a kötvényhozamok emelkedtek. A török jegybank máris intézkedett, nulla kamatozású hitelekkel árasztja el a bankokat. A török gazdasággal eddig nem volt nagy baj.
Az új török elnöki palota (Wikimedia Commons)

Hétfőn a török tőzsde indexe, az ISE Istanbul 30 6,6 százalékkal esett, főleg a pénzintézeti és idegenforgalmi részvények zuhantak. A deviza ugyan erősödött 1,2 százalékkal, de ezzel is csak egy részét dolgozta le a péntek esti 3-4 százalékos zuhanásnak. A tíz éves török államkötvények hozama 0,64 százalékponttal 9,53 százalékra emelkedett. Sokan találgatják, hogy a török gazdaságot mennyire fogja megviselni a politikai bizonytalanság.

A török jegybank máris lépéseket jelentett be, deklarálták, hogy a bankok számára korlátlan likviditást biztosítanak. A szóban forgó napközbeni likviditási hitelre nulla kamatot fognak felszámolni. A bankok számára korlátlanná tették a devizaletétek elhelyezésének lehetőségét is, eddig 50 milliárd líra volt a korlát. A devizaletétért cserébe a jegybank török lírát kölcsönöz a pénzintézeteknek.

A kormány elszánt mindenre

Mehmet Simsek, a gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes a Hurriyet Daily News szerint mindenkit biztosított arról, hogy a török gazdaság makrogazdasági alapjai szilárdak, de a kormány kész minden szükséges lépést megtenni. Állítólag telefonos konferenciát is tartott külföldi intézményi befektetőknek.

A török gazdaság eddig alapvetően jól volt: a Világbank szerint az első negyedévben évesítve 3,3 százalék volt a GDP növekedése, ami ugyan elmarad a tavalyi 4,0 százalékos átlagos növekedéstől, de még mindig sok ország megirigyelhetné. A növekedést nagyrészt a lakossági fogyasztás húzza, a minimálbért például nemrég 30 százalékkal emelték, és tavaly a kormányzati költekezés is magas volt a választások miatt.

Hatalmas segélycsomag készül

A török jegybank nemrég több lépcsőben évi 9 százalékra csökkentette az overnight hitelezés kamatát. Az infláció hagyományosan magas az országban, bár az élelmiszer-áraknak köszönhetően az utóbbi időben ez is sokat javult.

Még pénteken, a puccs előtt jelentette be Mehmet Simsek, hogy 35 milliárd líra (mintegy 10,6 milliárd euró) értékű gazdasági segélycsomagot állítanak össze az ország keleti, dél-keleti régiójának támogatására. Itt elmaradottabb, részben kurdok lakta területek vannak, ahol sokszor harcok folynak. A csomagból például gyáraknak nyújtanak majd termékeikre felvásárlási garanciát.

Kellene a külföldi befektető

A puccskísérlet előtt még optimistán nyilatkoztak arról, hogy a külföldi befektetők jó véleménnyel vannak az országról és növelik törökországi tőkebefektetéseik értékét. Simsek erre bizonyítékként a tőkepiaci árazást is felhozta. Kérdés, a puccskísérlet után merre tartanak majd hosszabb távon a tőzsdei árak. Külföldi tőkebeáramlásra az országnak nagy szüksége van, mivel a külkereskedelmi mérlege deficites.

A török gazdaság fellendülőben van, fiatal, erős vásárlókedvű emberek hajtják – mondja a Handelsblatt.com riportere. A 2014-es évben Németország 19 milliárd, 2015-ben már 22 milliárd euróért exportált a muzulmán országba, ami történelmi rekord és 16 százalékos növekedés. A németek főleg autókat, autóalkatrészeket, gépeket szállítanak Törökországba – így közvetve magyar beszállítók is érintettek lehetnek az üzletben.

Német gyárak török földön

Számos cég gyártást is telepített Törökországba, mint a Siemens, a Bayer vagy a BASF. Az Ázsia és Európa között, de Afrikához is közel levő országnak nagyon előnyös a földrajzi fekvése. Ráadásul alacsonyak a termelési költségek is, a külföldi befektetőket pedig adókedvezményekkel várják.

Magyarország külkereskedelmében 564 millió euró volt a török export értéke az év első négy hónapjában a KSH adatai szerint. Ez az összes exportunknak mindössze 1,8 százaléka. Az import még kisebb, csak 210 millió euró volt (0,8 százalék).

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG