5p
Nem kötelező érvényű országspecifikus ajánlásokat fogalmazott meg az uniós pénzügyminiszterek csoportja pénteken.
Inkább az elsődleges munkaerőpiacra kellene koncentrálnunk a pénzügyminiszterek szerint. MTI Fotó: Bugány János

 

Pénteki luxembourgi tanácskozásuk alkalmával jóváhagyták az Európai Bizottság által készített országspecifikus gazdaságpolitikai ajánlásokat az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei.

Ez a gazdaságpolitikák összehangolását szolgálni hivatott európai szemeszter kulcsfontosságú állomása. Az ajánlásokat a jövő héten az állam-, illetve kormányfőkből álló Európai Tanácsnak is támogatnia kell, mielőtt a pénzügyminiszterek jövő havi brüsszeli ülésükön formálisan is elfogadják azokat.

Erre kell figyelnie hazánknak

Magyarországnak a tanács öt ajánlást fogalmaz meg. Elsőként azt, hogy az úgynevezett középtávú költségvetési cél elérése érdekében idén a GDP 0,5, jövőre pedig 0,6 százalékának megfelelő kiigazítást hajtson végre.

A Brüsszelnek benyújtott konvergenciaprogramban a kormány idén 2,4 százalékos hiányt jelzett előre, amely 2018-ig fokozatosan 1,6 százalékra csökken, így 2017-ben lenne elérhető az 1,7 százalékos középtávú cél. Ezt a tanács minden tagállam számára meghatározza, ezt kell követniük azoknak az országoknak, amelyek nem állnak túlzottdeficit-eljárás alatt. Az államadósság terén a kabinet idén 74,9 százalékkal számol, 2018-ra pedig 68,9 százalékos államadósságot vár.

Nagy a rizikó

"Az ezeket a költségvetési előrejelzéseket alátámasztó makrogazdasági forgatókönyv 2016-ig nagyjából elfogadható, aztán még kedvezőbben alakul" - foglal állást a tanács, megjegyezve ugyanakkor, nem tartja elég részletesen kifejtettnek a deficitcél elérése érdekében hozandó intézkedéseket, a strukturális hiány és az emelkedő kiadások pedig azt mutatják, hogy fennáll a kockázata, hogy Magyarország jelentősen eltér a középtávú céltól.

Zavar a bankoknál

Az ajánlások a normális hitelezés mielőbbi helyreállítását szorgalmazzák, és azoknak a költségvetési kockázatoknak a mielőbbi mérséklését sürgetik, melyek a bankszektorban tapasztalható megnövekedett állami tulajdonrészből fakadnak.

A tanács rámutat, hogy a bankok hitelezési tevékenységének nagy része támogatott, a jelentős adó- és adminisztratív terhek, valamint a nem teljesítő hitelek nem segítik elő a normális hitelezést.

"Magyarország külső kitettsége és az ebből fakadó pénzügyi kockázatok jelentősen mérséklődtek a devizahitelek nemzeti valutára való átváltásának köszönhetően" - méltatja az intézkedés hatásait a tanács, megjegyezve ugyanakkor, hogy a magas eladósodottság miatt sok a nem fizető adós.

Mellényúltak a hitelesek megmentésével?

A tanács szerint a devizaadósok megsegítésére szánt állami intézkedések többsége nem az igazán bajban lévőket célozta meg.

Elismeri a tanács, hogy a kormány megállapodott az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, s több kötelezettséget is vállalt, például az előzetes konzultáció és a bankadó csökkentése terén. Ezek hozzájárulhatnak a pénzügypolitika javításához és kiszámíthatóvá tételéhez.

Méltatja az ajánlás, hogy több intézkedés megnehezítette az adóelkerülők dolgát, itt az online kasszákat és az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert nevesíti is a dokumentum, amely a különadók mérséklése mellett az adóelkerülés elleni küzdelem folytatását, az alacsony jövedelműek adóékének csökkentését és a növekedést kevésbé torzító adóztatást javasol.

Közmunkaprogram? Inkább versenyszféra

Pozitívan értékeli az ajánlás a munkaerő-piaci fejleményeket, hogy a gazdasági növekedésnek köszönhetően emelkedett a foglalkoztatás. Bírálatot fogalmaz meg a ma elfogadott javaslat viszont a közmunkaprogrammal szemben. Az ajánlás szerint az erre fordított pénzt aktív munkaerő-piaci intézkedésekre kellene fordítani, amelyek segítik az elsődleges munkaerőpiacra való integrációt.

"A program hatástalan és nem hatékony aktív munkaerő-piaci politikának tűnik" - állapítja meg a dokumentum, amely szerint az erre költött pénz más eszközökre fordítása gazdaságilag nagyobb hasznot hozhatna. Az ajánlás annak veszélyére is figyelmeztet, hogy sokan "beragadhatnak" a közmunkába, amely tartósan felválthatja a szociális juttatások rendszerét. Az adatok szerint 2014 első felében csak a közmunkások 13,8 százaléka tudott átlépni az elsődleges munkaerőpiacra.

Szegénység, plázastop, közigazgatás

Ezen a téren az ajánlás megemlíti, hogy több intézkedés született a romák integrációjára, és bár a szegénységi mutatók némileg javulnak, továbbra is aggasztóan magas a szegények aránya, különösen a romák és a gyerekek körében.

A szolgáltatások terén az ajánlás a piacra lépést gátló körülmények leépítését szorgalmazza, példaként a plázastopot említi.

"A közigazgatást, a döntéshozatalt és a közbeszerzéseket érintő korrupció és a transzparencia hiánya továbbra is aggodalomra ad okot. A közbeszerzéseken tapasztalható mérsékelt verseny és a közbeszerzés nélküli megbízások túlzott alkalmazásának gyakorlata 2014-ben is tapasztalható volt" - áll a Magyarországnak címzett ajánlásban.

Ezek mellett a dokumentum a hátrányos helyzetűek, különösen a romák nagyobb bevonását szorgalmazza az oktatás területén.

A pénzügyminiszteri tanácskozást követően az ajánlásokat készítő Európai Bizottság illetékes alelnöke, Valdis Dombrovskis elmondta, hogy a testület idén kevesebb, de fókuszáltabb ajánlást igyekezett megfogalmazni, amely azokat a legjelentősebb reformokat tartalmazza, amelyeket a tagállamok a következő 1-1,5 év alatt megvalósíthatnak.

Az ajánlások megvalósítását később ellenőrzik, de jogi értelemben nem kötelező érvényűek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG