5p
Várhatóan tovább lassítja a pénzügypolitika enyhítési ütemét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és óvatosabb hangvételre vált piaci kommunikációjában - jósolták a monetáris tanács keddi ülése előtt londoni pénzügyi elemzők. A citybeli prognózisok mindössze 0,05-0,10 százalékpontos kamatcsökkentést valószínűsítenek, és egyes elemzői vélemények szerint az MNB ezután szünetet tart.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokra szakosodott közgazdászai a 0,10 százalékpontos keddi kamatcsökkentéssel számoló többségi táborban vannak. Szerintük a forint legutóbbi gyengülése nyomán az eddigieknél kisebb mértékű kamatcsökkentés mellett várható az is, hogy a monetáris tanács közleménye óvatosabb hangvételű lesz, bár a ház azt nem valószínűsíti, hogy a testület kizárná a további kamatcsökkentéseket.

Sebezhető pontjainkra koncentrálnak


Tisztán makrogazdasági szempontból az MNB-nek folytatnia kellene az enyhítési ciklust, tekintettel az immár zéróra lassult éves inflációra, a hitelkiáramlás alacsony ütemére és a még mindig nem igazán lendületes gazdasági kilábalásra. Az MNB inflációkövetési mandátumának szempontjából nézve a forint legutóbbi gyengülése nem szükségszerűen veszélyezteti az inflációs célt, mivel Magyarországon - és általában a közép- és kelet-európai térségben is - alacsony az árfolyammozgások inflációs átszűrődő hatása - hangsúlyozták előrejelzésükben a Goldman Sachs londoni elemzői.

A ház szakértői szerint ugyanakkor az MNB nem tisztán inflációkövető jegybank, a devizapiaci fejlemények és a kockázatvállalási hangulat pedig változatlanul döntő tényezője a makrogazdasági stabilitásnak, ezért meghatározza az MNB monetáris politikájának mozgásterét is. A legutóbbi időkig a kedvező külső környezet, a folyómérleg-egyenleg többlete - amely megkülönböztette Magyarországot a többi eladósodott gazdaságtól -, valamint a lefelé tartó infláció tette lehetővé a 2012 augusztusa óta végrehajtott 4,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést. 

A feltörekvő piaci eszközök iránti kereslet csökkenése, a reálkamat-szint eróziója, valamint az a tény, hogy a befektetők figyelme a magyar gazdaság erősségeiről átterelődött a sebezhető pontokra, kockázatosabbá teszi a monetáris enyhítés folytatását és az enyhítési alapállásra valló nyelvezet fenntartását - vélekedtek a Goldman Sachs elemzői.

Csökkent a sérülékenység


A ház szerint azonban az, hogy 2008 óta jelentősen csökkent a magyar gazdaság pénzügyi sérülékenysége, és ehhez igen alacsony infláció járul, továbbra is kedvezően különbözteti meg Magyarországot a sürgősen alapvető kiigazításokra szoruló gazdaságoktól. Ezt tükrözi, hogy a forint stabilizálódott, jóllehet a korábbiaknál gyengébb árfolyamon.

Mindezek alapján a GS azt várja, hogy az MNB monetáris tanácsa megpróbálja valahogy ötvözni a pénzügypolitika további lazításának és a pénzügyi stabilitás megőrzésének céljait. Egy kismértékű kamatcsökkentés és az óvatosabb hangvétel jelezné a piacnak, hogy a monetáris testület kész reagálni a piaci hangulat változásaira - hangsúlyozták a cég elemzői.

A ház szerint ha a forint- és az állampapírpiac stabil marad, akkor az MNB csak 2015 első felében kezd kamatemelésbe, amikor a várhatóan gyorsuló infláció nyomán a reálkamat-szint eróziója is felgyorsul.

A Barclays 5 pontra tippel     

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays elemzői hétfői prognózisukban mindössze 0,05 százalékpontos - 5 bázispontos - kamatcsökkentést jósoltak a monetáris tanács keddi ülésére, és utána azt várják, hogy az MNB enyhítési szünetet tart, felmérendő az eddigi kamatcsökkentési ciklus nyomán kialakult piaci helyzetet. A ház szerint a keddi kamatdöntő ülésen a kamattartástól a 0,10 százalékpontos kamatcsökkentésig terjed a lehetséges döntések sora, ám a cég megítélése szerint a súly a sávközépre összpontosul.

A következő időszakra jósolt enyhítési szünetet a Barclays londoni elemzői szerint a devizapiaci kilengések indokolják, tekintettel arra, hogy a háztartások pénzügyi mérlege és a közfinanszírozás változatlanul sebezhető az árfolyammozgásoktól.

A JP Morgan 10-re


A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzői 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést valószínűsítenek keddre, és szintén azt várják, hogy a döntést keményebb hangvételű közlemény kíséri majd, amelyben a monetáris tanács jelzi, hogy érzékeli a piaci kondíciók romlását. A cég szerint az nem valószínű, hogy az MNB kizárja a későbbi kamatcsökkentések lehetőségét, ám ha a forint a 315-320 forint/eurós szintek fölé gyengülne, az a ház elemzői szerint valószínűleg leállítaná az enyhítési ciklust.

A JP Morgan szakértőinek véleménye szerint a jelenlegi árfolyamszint még nem jelent érdemi kockázatot a 3 százalékos inflációs cél teljesíthetőségére. A további - esetleg jelentősebb - forintgyengülés azonban már valószínűleg a jegybanki cél fölé emelné az inflációs ütemet 2015-ben, annak ellenére is, hogy az árfolyamgyengülésből eredő inflációs átszűrődési hatást jelenleg a gyenge belső kereslet korlátozza - vélekedtek a cég londoni elemzői. Hozzátették: felfelé ható kockázatokat látnak arra a prognózisukra, hogy az MNB 2,50 százalékos alapkamat eléréséig folytatja enyhítési ciklusát.

És a Morgan Stanley is 10-re tippel

A Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzői szerint "a legkisebb ellenállást" az MNB számára rövid távon az alapkamat valamelyes további csökkentése kínálja az alacsony infláció miatt. Egyre valószínűbb azonban az is, hogy az MNB jelzi majd a piacnak, hogy tudatában van az árfolyam-kilengéseknek és azokat figyelembe veszi.

Mindent egybevetve a ház elemzői azt várják, hogy az MNB kedden 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, és 2,65 százalékos alapkamat eléréséig folytatja az enyhítést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG