3p
A negatív kamatokkal a jegybankok a hitelezést szeretnék serkenteni, de a fegyver sok esetben visszafelé sül el: jól látszik ez azoknak a bankoknak a válaszain, akik nemhogy buktak, de még keresni is tudtak a negatív kamatok bevezetése óta. Drágább hitelek, alacsonyabb betéti kamat, drágább bankolás - mit hozott a negatív ráta?
Alig 2 hónap alatt 30 százalékot veszített értékéből az európai bankszektor. Vannak, akik mégis jobban teljesítenek.

A negatív kamatok elméletileg minden banknak ártanak: a feje tetejére állítják a rendes üzletmenetet, amikor is a hitelfelvevőktől díjat kérnek, a betéteseket pedig kamattal jutalmazzák. A bankok vezetőinek viszont épp elég bajuk van azzal a kavarodással, ami mostanában a piacokat jellemzi - nem állhatnak széttárt karral a monetáris politika irányítóira mutogatva.

A Bloombergen Lional Laurent arról ír: a rendkívül alacsony kamatszintek ugyan komolyan visszavetik a bankok kamatbevételeit, az Európai Központi Bank pedig azzal fenyeget, hogy még tovább csökkenti az egyébként is negatív tartományban lévő betéti kamatát, a bankok mégsem tehetetlenek: ha megnézünk néhány bankot, amelyek olyan területen működnek, ahol negatív kamatok vannak érvényben - az eurózónától Svájcig és Skandináviáig -, azt látjuk, az okozott veszteség messze nem érint mindenkit teljeskörűen. Olyan pénzintézetek is vannak, amelyek nemhogy megvédték, de még növelni is tudták nyereségüket.

A bökkenő az, hogy ezt nem a hitelek olcsóbbá tételével érték el (mint ahogy a monetáris politikai döntéshozók ezt szerették volna) - a negatív kamatok sokkal inkább növelik a hitelezés költségeit, ahol csak tudják, ahogy más szolgáltatásaikat is drágábban kínálják.

Hogyan úszhatják meg a bankok a negatív kamatok hatását?

Ahol a hitelek iránti kereslet egészséges, ott a költségeket minden lehetséges módon áthárítják az ügyfelekre. Laurent a skandináv Swedbankot hozza fel példának, ami emelni tudta a jelzáloghitelek kamatait a robbanásszerűen növekvő ingatlanpiacon. A svájci hitelintézetek is jól kerestek az ingatlanhitelek kamatainak emelésén.

Ahol a hitelkereslet alacsony, ott a bankok inkább a betétesekre igyekeznek ráterhelni megnövekedett költségeiket. A francia Credit Agricole például szépen lefaragta korábbi kiemelkedő betéti kamatait. A betétesek kamatainak megvágása mellett más szolgáltatások drágítása, például a bankkártyák díjának vagy a hitelkeret-túllépési díj emelésével is javíthat egyenlegén egy bank.

Aztán ott van a lehetőség arra, hogy átalakítsák az üzleti modelleket. A zéró vagy negatív kamatkörnyezet sokkal vonzóbbá teszi a magasabb hozamú befektetési termékeket, így akinek kínálatában ilyesmi is szerepel, az jobban profitálhat. A Credit Suisse és a UBS eredményességét ez segítette: mindkét intézetnél erős a privátbanki és vagyonkezelési üzletág. Az olasz bankok, mint az Intesa Sanpaolo bővítették az ügyfeleknek nyújtott magas hozamú termékek kínálatát.

Ha ők nyernek, ki veszít?

Ha ők a nyertesek, kik a vesztesek? - teszi fel a kérdést a Bloomberg szakírója. Hát persze hogy a német bankok. A hazai gazdaságuk erős, de tele vannak betétekkel és készpénzzel - az EKB betéti kamatának megvágása itt csapódik le igazán.

Mindemellett a mesterségesen alacsonyan tartott kamatok növelik a kockázatát a felelőtlen hitelezésnek, ami komolyabb veszteségekhez vezethet, ha a kamatok egyszer elkezdenek emelkedni. Ez a befektetőknek is extra kockázatot jelent - erre pedig a bankok vezetőinek reagálniuk kell ahelyett, hogy a jegybankárokra mutogatnának.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG