5p
A vártnál jobb eredményeket közölt III. negyedéves gyorsjelentésében az OTP Bank Nyrt., ám az adatok az üzleti lehetőségek beszűküléséről árulkodnak.

Az utolsó eredménykonszenzusban meghatározott 28,7 milliárdos profitnál 18,6 százalékkal magasabb, 34,097 milliárdos konszolidált adózott eredménnyel zárta 2014. negyedik negyedévét az OTP Bank Nyrt. - derült ki a BÉT honlapján éjfél után publikált gyorsjelentésből. Mindez azt jelzi, hogy a bankcsoport idei veszteségei az év első kilenc hónapjában 113,188 milliárd forintot tettek ki. Az egyszeri tételektől korrigált adózott eredmény 38,96 milliárd forintra jön ki, ami számottevően felülmúlja az elemzők 27,78 milliárdos várakozását, ám még így is 20 százalékkal elmarad a 2013-as bázisidőszakétól. A visszaesés a gyorsjelentés szerint az 5 százalékkal csökkenő működési eredménynek és a 9 százalékkal magasabb kockázati költségek eredőjének tudható be.

Korrekciós tételek: jó is, rossz is

Az eredmény alakulásából kulcsfontosságú egyszeri korrekciós tételekben ugyanakkor a többi szinthez képest jelentős, 9 százalékos eltérés mutatkozik az elemzők által várt 28,7 milliárd forinthoz képest. A bank által kimutatott 31,3 milliárdos eredményromlást a bank 4 főbb csoportban mutatja ki. Az ukrán leánybank esetében szeptember végére a teljes krími bruttó hitelállomány 96 százalékára emelte a bank a tartalékok szintjét (ez 8,3 milliárd forintos negatív tételt jelent az eredményben), míg a kelet-ukrajnai hitelek fedezettségét 58 százalékra emelte a bank további 6,8 milliárdnyi céltartalék-képzéssel. A magyarországi és (kisebbrészt) szlovák banki különadó 30,2 milliárd forintos mínuszt hozott. A negatív tételeket csökkentette ugyanakkor, hogy a Banco Popolare Croatia akvizícióval kapcsolatos tételek 4,1 milliárd forintos többletpénzt hoztak az elszámolásba, míg a magyarországi elszámoltatási törvény pontosítása nyomán a korábban megképzett céltartalékból 7,7 milliárd forintot fel lehetett szabadítani. Az elszámolás a fentiek nyomán a korábban várt 176,1 milliárd forint helyett „csak” 168,4 milliárd forintba fáj majd a bankcsoportnak.

Moszkva és Kijev: nagy gondok

Jelentősen csökkent a külföldi leánybankok hozzájárulása a profithoz: míg tavaly szeptemberben még 42 milliárd forintos eredményt realizáltak a külföldi OTP-leányok, idén mindössze 4,9 milliárd forint az egyenlegük. Hagyományosan júl húz a bolgár a DSK – egymaga 33,4 milliárd forintos profitot termelt – és a többi kisebb leánybank 5 milliárd körüli eredménnyel zárt, ám az orosz leánybank időszaki vesztesége 12,7, míg – a problémás területek nélkül számított – ukrán bank vesztesége 22 milliárd forint volt.

Visszalépő bevételek, szűkülő költségek

A bankcsoport nettó kamatbevétele egy év alatt 3 százalékkal, 209,7 milliárd forintra esett vissza, ám az adat egy százalékkal magasabb volt, mint a második negyedévben. A bankcsoport nettó kamatmarzsa benézett a 6 százalékos szint alá, az 5,94 százalékos értéke egy év alatt 59 bázispontos marzs-szűkülés eredménye. A nettó jutalékbevétel ugyanakkor negyedéves viszonylatban stagnál, a 41,6 milliárdos eredmény éves összevetésben ugyanakkor 4 százalékos visszaesést jelent. A prognoszták előrejelzéseitől ugyanakkor nincs számottevő különbség. Az OTP összes – egyedi tételek nélkül számított – bevétele 209,7 milliárd forintot tett ki a harmadik negyedévben, szemben az elemzők 207,8 milliárdos várakozásával, s így a prognosztizált 5 százalékos bevétel-csökkenést sikerült 4 százalékra szorítani.

A működési költség-soron az OTP a várakozásoknál 800 millió forinttal jobb, 101,2 milliárdos adatot tudott produkálni, azaz a bank egy év alatt 2 százalékkal tudta visszanyesni költségeit. Mindennek köszönhetően költség/bevétel mutatója a tavalyi 47,5 százalékról csak 48,3 százalékra romlott, amely – ha elfogadjuk Nagy Márton MNB ügyvezető igazgató tegnapi szavait arról, hogy 60-70 százalékos jelenlegi szint helyett 50 százalékos szint körüli költség/bevétel szinten működnek majd opcionálisan a jövő magyar nagybankjai – egyértelműsíti az OTP vezető helyét a hazai bankelitben.

Betét-boom

A bankcsoport betétállománya 7555 milliárd forintra emelkedett, amely 12 (!) százalékos éves és 7 százalékos negyedéves ugrásnak felel meg. (A húzó itt a magyar érdekeltség, az OTP Core volt, éves szinten 16, negyedéves összevetésben 9 százalékos bővüléssel.) Ezzel szemben a nettó (árfolyamszűrt) hitelállomány 6082 milliárdos szintje negyedéves szinten 2, éves összehasonlításban 6 százalékos visszalépést mutat. A nettó hitel/betét mutató három hónap alatt 87 százalékról 79 százalékra mérséklődött – egy évvel ezelőtt még 93 százalékos szinten állt a mutató – persze korántsem a magyar anyabank kiemelkedő hitelexpanziója okán.

Szépül az NPL-állomány

Örömteli ugyanakkor, hogy a június végén ijesztően, 75,4 milliárd forinttal megugró 90 napon túl nem teljesítő hitelállomány után a nyári hónapokban ennél visszafogottabb, 51,5 milliárdos volt az NPL-be csúszó hitelek állománya, s az is, hogy Magyarországon és Bulgáriában is csökken a 90+-os állomány növekedése, s (a normális) Ukrajnában is javult a helyzet. Az orosz portfólió minősége ugyanakkor romlott. A bank 90 napon túl késedelmes hiteleinek céltartalék fedezettsége 0,7 százalékkal, 84,8 százalékra emelkedett.

Végül essen szó a magyar anyabankról: az OTP Core: a kilenc havi korrigált adózott eredménye 16 százalékkal nőtt, ami döntően a kockázati költségek 46 százalékos visszaesésének tudható be, hiszen a működési eredmény is 3 százalékkal visszaesett. A fentiek nyomán az OTP Bank 2014 első kilenc hónapjában 102,0 milliárd forintos korrigált adózott eredményt ért el.

A bank reggel 9 órától sajtótájékoztatón nyújt háttér-információkat a gyorsjelentéssel kapcsolatban – erről természetesen beszámolunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG