7p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Az újabb jegybanki kamatcsökkentést követően megjelent a negatív kamat a kereskedelmi banki betéti ajánlatokban - bár hatását még nem érezzük. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy az MNB kamatszintjéhez árazott termékek is megdermednek-e a következő hónapokban, vagy a bankok újra elkezdenek a forrásokért harcolni és jönnek az akciók, kamatprémiumok.

A jegybanki kamatvágás után egy biztos: kevesebbet ér a pénzünk. A Bankracio.hu adatsorát áttekintve, jól látható, hogy a július 23-tól érvényes 20 bázispontos kamatcsökkentést a pénzintézetek jelentős része automatikusan lekövette. Ez már csak azért is így van, mert egyre több betéti konstrukció benchmark-ként az MNB alapkamatát követi – ennek kapcsán már 23-án több hitelintézeti honlapon megjelentek a 0,2 százalékpontos kamatcsökkentésről szóló hirdetmények.

A nagy kérdés persze az, hogy a hosszú távon stabil jegybanki alapkamat-szint mellett vajon a jelenlegi alacsony szinten kőbe fagynak-e a benchmark-hoz kötött banki ajánlatok, vagy – ha a hitelezés is megindul – a forrásokért folyó versenyben a bankok akciókkal, kapcsolt prémiumokkal csak megpróbálják kedvezőbbre emelni a jelenleg messze nem attraktív szinteket.

OTP: vannak „kedves” betétek

A legnagyobb lakossági bank, az OTP első körben a lakossági bankszámláról leköthető Net- és Prémium Plusz betét kamatát, a Tartós Befektetési Betétszámlán elérhető 5+ éves betét kamatát, és az OTP Simple Bankszámláról leköthető 6 hónapos betét kamatát vágta meg az ismert mértékben. A Prémium Plusz lekötött betét 1,60 százalékos éves kamat érhető el, míg az 5+ éves betét egységesített betéti kamatlábmutatója (EBKM) a teljes futamidőre vetítve jelenleg 2,54 százalékon áll.

A pénzintézet a múlt hét elejétől az akciós betéteknél is vágott, ezt csak a Bónusz betét kerülte el. Ugyancsak nem változott a HozamDuó megtakarítási csomagok kamata, ám a kapcsolódó Bizalom forint betét kamatát itt is módosítani kellett.

Ugyanakkor a standard betéti kamat az MNB kamatcsökkentésénél jelentősebb mértékben, 35 bázisponttal 0,1 százalékra csökkent. Augusztus elsejétől még érdekesebbé vált a kép, miután a bank jelezte, hogy a Fix kamatozású lekötött betétek (összeghatártól függetlenül), a változó kamatozású lekötött betétek és a Nem Akciós Mobil Betét kamata is összeghatártól függetlenül 0,20 százalékról 0,10 százalékra csökken A vágást így csak az Akciós Mobil betét kamata úszta meg. A változtatások egy része csak augusztus 15-tel lép életbe.

Augusztus 15-től az OTP Simple Takarékszámla alapkamata is csökken, ugyanakkor az OTP Simple Betét feltörési kamata csak megfeleződött 0,20 százalékról. Hogy még mindig üzletpolitikailag fontos a termék, azt ugyanakkor jól mutatja, hogy az OTP Simple Extra Betét alapkamatai változatlanok maradnak, s az extra kamat is csak 5 bázisponttal, 0,70 százalékra csökken.

A TBSZ-számlák is megsínylik

Az alapkamat-változás miatt csökkent 20 bázisponttal a Raiffeisen Tartós Befektetési Betétszámla látra szóló kamata (1,10%) és a TBSZ-ről leköthető Raiffeisen Flexikamat Tartós Lekötött Betét kamata is – ez utóbbi 2,10 százalékon áll.

Ugyancsak csökkent a TBSZ-számlákhoz kapcsolt betétek kamata a DRB Banknál, de itt is egy sor más betétnél érvényesült a jegybanki alapkamat-csökkenés.

A Budapest Banknál a teljes betéti ajánlaton végigsöpört a jegybanki lépés, a MagNet Banknál a jegybanki alapkamathoz kötött Mentor és, Szféra betétek, valamint a Tartós Megtakarítási Számla kamatát érintette a lépés, míg a Gránit Banknál hasonló indokból a Bajnok Plusz számlacsomag és a Bajnok számlacsomag látra szóló kamata, valamint itt is a Tartós Megtakarítási Számláról leköthető Tartós lekötött betétek kamata csökkent - 3 évre 3,10, 5 évre 4,10 százalékot fizet a bank.

Ugyancsak lecsökkentek az MNB kamathoz kötött betéti ajánlatok az UnoiCreditben is.

Július 23-tól csökkent a 3 hónapos futamidejű MKB kombinált betétek kamata, ám érdekes módon 20 bázispontot az MKB Kötvénnyel kombinált betétnél csak a napi bankkapcsolat mellett kínált kamatban érvényesítették (1,87% az új mérték), a külsős ügyfelek betéteinél az új, 0,89 százalékos ajánlat csak 19 bázispontos csökkenést jelent. Az MKB Kincstár élet- és nyugdíjbiztosítással kombinált és az MKB Tőkevédett, származtatott befektetési alappal kombinált betétek kamata ugyanakkor egységesen 0,2 százalékponttal lett alacsonyabb. Az MKB-nál az akciós forint betétek kamata is lekövette a jegybanki kamatcsökkenést.

Az MKB a 12 hónapos standard forint lekötött betétek esetén ugyanakkor az EBKM szerint csak 0,10 százalékponttal csökkentette a kamatait.

Van már negatív kamat – bár még nem érezzük

A Sopron Banknál szintén lekövették a kamatcsökkentést az MNB-hez árazott termékek, és a 3 hónapos forint fix betét 1,9 százalékos éves kamata is a 20 bázispontos visszalépést jelzi. Itt viszont öröm, hogy a 6 hónapos akciós betét kamatprémiummal alapkamata ugyan 1,60-ról 1,40 százalékra csökkent, ám a feltételek teljesítése esetén fizetett kamatprémium viszont 0,90 százalékról 1,10 százalékra nőtt, azaz a kamat itt továbbra is 2,50 százalék. Jelentősebb ugyanakkor a vágás a Zsiráf Fix forint betétnél: a 36 hónapos futamidőnél 0,54, a 60 hónaposnál 0,58 százalékpontos vágás után alakult ki a 2,58, illetve 3,21 százalékos ajánlat. A Standard látra szóló kamat ugyanakkor már nem tud hova hátrálni, hiszen 0,00 százalék a kamata.

Negatív ugyanakkor a K&H infláció plusz betét inflációs kamata -0,10 százalékról -0,30%-ra csökkent a mértéke, ám mivel a kamatra rakódó prémium kamata nem változott (1,70%), így az első havi kamatciklusra érvényes éves kamat 1,40 százalékos. A bankból eltűnnek a Balaton-partra és a strandokra emlékeztető rajzok: a nagyon nyári betét lekötésének lehetősége július 31-ével megszűnt.

A KDB Bank egységesen 0,20 százalékponttal csökkentette Elektronikus betét termékének kamatát, de nem úszták meg a csökkentést később a Standard lakossági forint lekötött betétek kamatai, s a Tigris 6 Hűség Betét kamatai sem. Kisebb, 10 bázispontos volt a csökkenés az Aranyhal betéteknél 3 és 6 hónapra – így marad 3 hónapra 0,10, 6 hónapra 0,35 százalék az ajánlat. Ugyanakkor a bank elektronikus betétjének kamata nem változott.

A Citibanknál a Takarék Plus számla, Citi Plusz Takarékszámla és a "Citi Priority díjcsomaghoz" tartozó megtakarítási számla látra szóló kamatainak változása kötött a jegybanki alapkamathoz – a Citigold ügyfelek a Takarék Plus számlája és a Citi Plusz Takarékszámla kamata 0,10 százalékra módosult a Takarék Plus számla TOP díjcsomagban látra szóló kamata viszont immár 0 százalék.

Jelentősebben, 40 bázisponttal vágott az FHB 3 hónapos akciós forint betétei kamatánál, 6 hónapos lekötésnél 0,35, 12 hónapra pedig 0,30 százalékos volt a kamatcsökkentés.

Az Erste Banknál augusztus 1-től a Lakossági látra szóló forint betétek után még a korábbi 0,01 százalékot sem fizetik ki, míg a CélBetét Megtakarítási számla havi 20.000 forint egyenlegnövelés esetén fizetett kamatprémiuma 20 bázisponttal, 2,30 százalékra csökkent.

Lesznek itt még akciók - már vannak betétemelések!!!

S hogy ne legyen ennyire szomorú a kép, lássunk néhány tényleg pozitív változást.

Bár az AXA Banknál is a jegybanki mértékkel csökkent szinte minden kamatszint, így a 2-12 hónapos betéteknél, az OKÉ Betétszámla akciós látra szóló kamata, kivéve az 500 ezer forintig fizetett kamatot, mert az fix 0,10 százalékos. A TisztaHaszon Tartós Lekötési Számla kamata is 20 bázisponttal szelidült.

Ugyanakkor a banknál a 24 hónapos lekötésnél változatlanok maradtak kamatok, sőt az akciós 3 hónapos futamidejű ajánlatnál 100 ezertől 50 millióig 0,5 százalékponttal, 200 millió felett pedig 0,3 százalékponttal magasabb lett az ajánlat.

S kamatot emelt a KDB Bank is – igaz az euróbetéteknél. A Standard lakossági deviza lekötött betét kamatait 1, 2, 12 hónapos futamidőre 0,01 százalékkal, sorrendben 0,09, 0,14%-ra és a 12 hónapos lekötés esetén 0,84 százalékra emelte.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG