4p
Az elemzők szerint akár évi 20 milliárdos veszteséget is elkönyvelhet az OTP Bank a forintosítási jogszabályban leírt kamatfelár-rögzítés miatt. A bank akvizíciós politikája ugyanakkor sikeres lehet.

A forintosított devizahitelek kamatfelárának rögzítése elemzői becslések szerint 100 milliárd forintos bevételkiesést okozhat a bankoknak éves szinten. Hasonló összegről beszélt a múlt héten a Lízingszövetség konferenciáján Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója megemlítve, hogy ilyen mérvű - évi 3 százalékos ROE-csökkenést – a kamatmarzsokba beszorított bankok önmagukban költségcsökkenéssel nem tudják majd kigazdálkodni, ezért a piac koncentrációja várható.

Mennyit bukik az OTP?

Bár a piacon mindenki ennek a folyamatnak a nyertes oldalára várja az OTP Bankot, ám a forintosítás utáni kamatrögzítés az elemzők szerint a korábbi piaci várakozásnál több, akár 10-20 milliárd forint bevételkiesést okozhat az OTP-nek – írja a Napi Gazdaság. Réczey Zoltán, a Buda-Cash elemzője szerint két tényezőből tevődik össze ez a tétel, egyfelől a tőketartozások mértéke csökkenni fog, vagyis eleve kevesebb bevétellel számolhatnak a bankok, illetve ezen az állományon a piaci forintkamatokhoz képest alacsonyabb lesz a kamatfelár. A szakember úgy számol, hogy mindez az OTP-nek 10-15 milliárd forint éves kamatbevétel-kiesést okoz, a marzsok tekintetében pedig 1-2 százalékponttal rombolhatja a törlesztés első időszakában az átlagos kamatmarzsokat az, hogy a piaci kamatoknál kedvezőbb marad a forintosított devizahitelek felára. Ráadásul a fair bankokról szóló törvény értelmében az első kamatperiódus után sem lesz könnyű a piaci szinthez igazítani a felárat. Az egyoldalú kamatmódosítás új szabályozása önmagában - a forintosítástól függetlenül is - legalább 10 milliárd forint bevételkiesést okoz az OTP-nek jövőre - véli Gyurcsik Attila, a Concorde szakembere. Szerinte az eredeti kamatfeláron elszenvedett veszteséget nehéz megbecsülni, hiszen a bankok versenyezni fognak a jó ügyfelekért, ez pedig még tovább nyomhatja a felárat és csökkenti a banki jövedelmezőséget.

(Nagy Márton szerint a rosszabb, a folyósításkor legmagasabb szintre árazott ügyfelekért is folyhat verseny – ezt alátámasztja, hogy a lakáshiteleknél 5,5, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél pedig 7 százalékban maximált felár alatt meg lehet maradni, ráadásul az indulás magas kockázata meglehet, épp ezen adósi kör bizonyos tagjainál mérséklődött. Ha mindehhez azt tesszük hozzá, hogy az OTP a piacon korábban a magasabb marzsot alkalmazó hitelintézetek közé tartozott, meglehet, saját felárait kell majd lejjebb vinnie, hogy ügyfeleit megtartsa.)

A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők közül egyedül Miró József, az Erste elemzője nem aggódik: ő az OTP esetében „mindössze" 10 milliárd forintos bevételhatással számol, aminek szerinte nincs nagy jelentősége a bank jövedelmezőségére.

Szlovénia: féláron is lehet bankot venni?

A kedvezőtlen hírek mellett kedvező is van az OTP háza tájáról. Eszerint a korábban rebesgetett 300 millió helyett csak 150 millió eurót ajánlott az OTP Bank a szlovén Nova KBM (NKBM) privatizációs tenderén - értesült a szlovén Dnevnik című lap. A Napi Gazdaság forrása szerint helytálló lehet az információ, mivel a szlovén újság általában a jól értesült források közé tartozik. Az eladásról szóló bejelentés pedig a jövő hónapban kerülhet nyilvánosságra.

A Dnevnik szerint a szlovén állam – amely a közvélemény rosszallása ellenére eltökélt az Európai Bizottság felé vállalt privatizációs folyamat végigvitelében - szeretne magasabb árat kapni, hiszen az új ajánlat már csak a bank könyv szerinti értékének harmada – márpedig az állam 2013-ban több mint 800 millió eurót tolt be az NKBM-be. A lap szerint még mindig az OTP tűnik befutónak, úgy tudják, hogy csak egy igazán komoly ellenfele van a magyar banknak, az pedig az Apollo nevű amerikai befektetési cég.

Az NKBM megvásárlásával egyébként az OTP nem csak a szlovén piacra léphetne be, hiszen a szlovén bankcsoportnak több érdekeltsége is van. Így például a kicsi piaci részesedéssel bíró szerb piacon is erősödhet az OTP, hiszen a szlovénok birtokolják a szintén kicsi – az OTP Szerbia mérlegfőösszegének felét sem kitevő - belgrádi KBM Bankát.

A szlovéniai bankvásárlás mellett Lengyelországban is megjelenhet az OTP – itt a korábbi, a Privátbankár.hu által is közölt hírek szerint a General Electric leánybankja lehet az egyik célpont, ám a magyar bank az egyik legkisebb lengyel pénzintézetet, az FM Bank PBP-t is vizsgálja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG