9p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miután a bankok is piaci árfolyamon vették meg a forintosításhoz szükséges devizát a jegybanktól, aligha lehet kérdés, hogy közgazdaságilag és jogilag megáll a piaci árfolyamon történő forintosítás. A fejleményekről és a még nyitott pontokról szól összeállításunk.

1. Meglepetés-e a „piaci áron” történő forintosítás?

Azoknak bizonyosan, akik valami olyan megoldásban bíztak, mint például a végtörlesztés volt. De a Kúria jogegységi határozata után aligha reménykedhetett bárki is abban, hogy újabb „végtörlesztés” jön. Mint ismert, a Kúria úgy foglalt állást, hogy a deviza(alapú) hitelt felvevők az akkori kedvezőbb kamatokért magukra vállalták az árfolyamkockázatot. A mostani döntés egyik oka az, hogy a kormány most ugyanennek a jogegységi határozatnak más pontjaira hivatkozva hajtja végre a bankok elszámoltatását (a hírek szerint az Alkotmánybíróság a mai napon meg is szövegezi a kúriai határozat alapján készült törvénnyel kapcsolatos bírói aggályok elutasítását), meglehetősen furcsán nézne ki, ha ugyanennek a döntésnek egy másik pontját maga a kormányzat támadná meg. (Ezt támasztja alá, hogy a devizahitelesek nagy érdekvédője, a Civil Összefogás Fórum jogásza, Ifj. Lomnici Zoltán a mai Magyar Hírlapban arról beszél, hogy a Kúria határozata világosan kimondja, az árfolyamkockázatot a banknak kell viselnie, nem az adósnak.) Ennél is fontosabb tétel ugyanakkor az, hogy az ügyben tett intézkedések mindennél jobban jelzik, hogy az árfolyamon a bankok lényegében semmit sem kerestek: a tegnapi aukció során a kereskedelmi bankok a forintosítás alapjául szolgáló pénteki, azaz piaci árfolyamon jegyeztek le 7,83 milliárd eurót, amely összegre azért volt szükségük, hogy az így a forintosítással „egy lépésben visszafizetett” devizahitelek alapjául szolgáló saját devizatartozásukat visszafizessék. (Azzal, hogy a forintosításhoz a jegybanknak devizát kellett eladnia, végképp okafogyottá vált az a vélekedés, hogy nem volt deviza a devizahitelek mögött – sajnálatos, hogy a politikusoknak még az sem volt elég ebben a kérdésben, hogy még a Matolcsy György vezette jegybank is minden tanulmányában és a kérdésben tett hivatalos állásfoglalásában cáfolta a „szakértők” ilyetén véleményét.)

2. Mikorra várható a forintosítás?

Kovács Levente bankszövetségi főtitkár szavai szerint akár a jövő év III. negyedévéig eltarthat, amíg valamennyi ügyfél számára megtörténik az átállás. Erre az igen hosszú, csaknem egy éves időtartamra azért van szükség, mert az elszámolások csak tavasszal indulnak, ráadásul a fair bankolásról szóló, várhatóan jövő kedden a Parlament elé kerülő törvény szabályait és a forintosítást is minden ügyfél esetében el kell végezni, azaz minimum egyszer valamennyi hitelessel találkoznia és újból szerződnie kell a pénzügyi szolgáltatóknak.

3. Kire mi vonatkozik?

Fontos tudni, hogy a most ismert elképzelések szerint a fair bankolásról szóló törvény minden hitel- és lízingszerződéssel bíró ügyfélre vonatkozik majd (ez még csak terv). A bankok elszámoltatásáról törvény az őszi módosítással egy szűkebb kört érint (ez tény): nem remélhetnek visszamenőleges elszámolást a 2010. után devizában felvett és devizában is törlesztett hitelek tulajdonosai és a nyári „minden fogyasztói hitel” címen elhíresült elszámolásba már nem tartoznak bele a hitelkártya- és folyószámlahitelek, valamint a korábban állami támogatás mellett felvett forinthitelek sem. A mostani forintosítás az első hírek szerint még szűkebb kört érint: ide most csak a jelzáloggal fedezett lakás- és szabadfelhasználású hitelek tartoznak majd. (Egyes vélekedések szerint a jogalkotó „beengedi” majd a deviza(alapú) lakáslízinget is.) Eképp a forintosítás nem érintené – a jelenlegi ismeretek szerint – a deviza(alapú) személyi hiteleket és az autólízing szerződéseket sem.

4. Nyer-e valaki az átmeneti időszakon?

Adódik a kérdés, hogy ki nyerhet azon, ha az átmeneti időben az árfolyamok jelentősen elmozdulnak a most berögzített szinttől. Nos, a hitelfelvevők számára a történet lezárul, nekik – hacsak más politikai döntés nem születik – a beégetett árfolyam marad. Az árfolyamváltozás tekintetében úgy fest, az egyetlen, aki hazardírozik, az a költségvetés. Ha a forint erősödne az átmeneti időszakban, akkor a november 7-i szint és a konverzió közötti árfolyamkülönbözetet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Bankszövetség megállapodása alapján a bankoknak be kell majd fizetniük a költségvetésbe – azaz ők sem húznak hasznot. Ha a bankoknak veszteségük lesz az árfolyamváltozáson (gyengül addig a forint), akkor azt leírhatják a jövő évi és a 2016-os bankadóból. (Érdekes, hogy erre a kockázatra nem dolgoztak ki fedezeti ügyletet a jegybankban – hogy a költségvetést ne érje veszteség.)

5. Mekkora a beégetett árfolyamveszteség?

Miután a svájci frank kölcsönöket 256,47, az euróhiteleket 308,97, a jenhiteleket pedig 2,163 forinton váltják át, a Világgazdaság számításai szerint a svájci frankban eladósodott 60-70 százalékos árfolyamveszteséget könyvelhetnek el, a jenhitelesek 40, az euróhitelesek 20-25 százalékot bukhattak a forint gyengülésén a hitelfelvétel óta a forintosítási árfolyamhoz képest átlagosan.

6. Lesz-e kibúvó?

A „beégetett” veszteség miatt ildomos volna, ám ebben az esetben – és ezzel a kormány is tisztában van – nem oldaná meg „véglegesen” a devizahitelesek kérdését. Épp ezért a kabinet most arra készül, hogy csak azoknak engedi meg, hogy lemondjanak a forintosítás áldásairól, akik megfelelnek a devizahitelezés megszigorított szabályainak. Ez pedig igen komoly. Egyrészt durván szabályozza a hitelfedezeti érték szintjét. Az ingatlan értékének a devizahitel euróhitel esetében csak 50 százalékát teheti ki, más devizanemnél (frank, jen) csak 35 százalék a limit. (Pénzügyi lízingnél 5-5 százalékponttal magasabbak lehet az LTV.) A VG által idézett piaci források szerint pusztán az LTV-szabály okán a lakáshiteleseknek csak nagyjából az 5, a szabad felhasználású jelzáloghiteleseknek pedig maximum 10-15 százaléka tarthatja meg a devizahitelt – utóbbiak kisebb szinten adósodtak el. De a további szabályok tovább szűkítik a lehetőségeket. Jelenleg az kaphat deviza(alapú) jelzáloghitelt, aki deviza alapú jövedelmet tud igazolni, ám ennek meg kell haladnia a minimálbér 15-szörösét, ami bő 1,5 millió forintos fizetést jelent. Jövőre ugyanakkor változik a szabályozás és a devizában eladósodók csak a jövedelemarányos törlesztésben számíthatnak komolyabb korlátokra: a tervek szerint 400 ezer forintos havi jövedelem alatt az euróhitelesek csak a havi jövedelmük 25, a más devizában eladósodók pedig a 10 százalékának megfelelő törlesztőrészletet vállalhatnak, 400 ezer forint fölött 30 és 15 százalék az maximális limit. (Az még nem teljesen lezárt, hogy mi lesz a devizában elvárt jövedelemmel.)

Ami bizonyos: a törvény hatálybalépését követő 30 napon belül minden érintettnek jeleznie kell, ha nem akarja, hogy megmentsék – függetlenül attól, hogy végül is mikorra kerül sor saját hitelének forintosítására.

6. Mi lesz addig?

Nagy kérdés, hogy a bankok a törvény megszületése után milyen árfolyamon kötelesek számítani az aktuális törlesztőrészleteket. Ha úgy vesszük, hogy ők a jegybanki tendereken már „lecserélték” a devizahiteleket, s az elszámolásra az aktuális törlesztéstől független megállapodás születik, ésszerű lenne, ha ezt követően az aktuális törlesztőrészletek a „beégetett” árfolyam alkalmazásával kerülnének kiszámításra.

7. Milyen kamatra számíthatnak a hitelesek?

A helyzet faramuci. Az aktuális piaci kamatozás mellett a legjobb ügyfelek 4 százalék körüli kamaton is kaphatnak forint alapú lakáshitelt (döntően rövid, maximum 6 hónapos kamatperiódusra), míg a többiek 6-7 százalék körüli szinten juthatnak forinthitelhez. (A fix törlesztésű hitelek a változó kamatozású kölcsönöknél nagyjából 1 százalékponttal magasabb kamaton futnak.) Ezek a szintek mos akár 2-3 százalékponttal is magasabbak lehetnek az aktuális svájci frank lakáshitelek piaci kamatszintjénél, tehát a „beégetett” árfolyamért cserében az ügyfél alacsonyabb kamatra számíthat. (Erre – persze csak a jó ügyfeleknél - rásegíthet az, hogy a jegybank 6 hónapos időtartamra költségmentessé tenné a hitelek forintosításakor a bankváltást.) Márpedig Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy 1 százalékpontnyi kamatkülönbség nagyjából 15 százalékos árfolyamkülönbségnek felel meg. Ugyanakkor, ha végigmennek az elszámolási perek és a bankok a magyar igazságszolgáltatás előtt végérvényesen veszítenek (az Európai Bíróság döntése évek múlva lesz esedékes és még ha a bankoknak is adnak igazat, olyan szabályt nem alkothatnak, hogy az ügyfeleknek vissza kellene fizetni a megkapott összegeket), akkor a mostani 7-9 százalékos CHF-kamatok átlaga 4,5-6,5 százalék körüli szintre szállna vissza, ami elronthatja a szebb képet. Ráadásul lehet olyan megoldás is, amikor azt rögzítenék, hogy a forinthitel ugyanolyan kamatmarzs mellett nyújtható, mint anno a frankhitel folyósításakor felszámoltak – bár ez alapjaiban igazságtalan lenne, tekintve, hogy marzsban már akkor is vastagon fogott a bankok ceruzája. Ami bizonyos: bár a fair bankolásról szóló törvény a hírek szerint 3 évre kötné meg a bankok kezét a kamatemelés kizárásával, a forintosító ügyfelek számára javasolt, hogy ennél hosszabb futamidőre fix kamatozást kínáló konstrukciót keressenek, mert a mostani rekordalacsony kamatszint – hiába a januárra várt további enyhítés – már középtávon is emelkedésre ítéltetett.

8. Mi lesz a speciális megoldásokkal – pl. az árfolyamgáttal?

Az árfolyamgátas szerződések – okafogyottságuk miatt – bizonyosan megszűnnek, azaz ezeket a hiteleket is forintosítják. De az eddigi hónapokkal az ügyfél bizonyosan jól járt. Az elszámolás során a mentesített követelésrészből az állam 50 százalékát bizonyosan megkapja az ügyfél. (Ennek fedezetéül szolgálhat az esetleges forinterősödésből származó különbözet állam általi bezsebelése.) Az még nagy kérdés, hogy a bankok által vállalt rész sorsa mi lesz – ez azonban nem a forintosítástól, hanem az MNB által az elszámolás szabályairól szóló, a piac által várt rendelettől függ. Itt ésszerű lehet, hogy a bankok által vállalt kötelezettség csökkentse az elszámolási egyenleget. A gyűjtőszámlán gyűlő tőketartozáson ugyanakkor szépen kereshetett az árfolyamgátas ügyfél az eddigi hónapokban, hiszen annak kamatozása nem a piaci CHF szint volt, hanem a 3 havi Bubor értéke – a különbözet bizonyos időszakokban akár 4 százalékos is lehetett.

9. Mit kell csinálni?

A legegyszerűbb válasz: várni. A törvényekre (fair bank, forintosítás), az elszámolási rendeletekre, a bírósági ügyek lezárultára és kiértesítésre. Addig pedig fizetni a törlesztést - meglátjuk milyen árfolyamon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG