4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hazai bankok többségénél nem okoz majd likviditási problémát, hogy a kéthetes kötvényt kéthetes betétre cseréljék, ha mégis ezt tennék, elég nehéz elképzelni, hogy hosszú távú instrumentumot keresnének. A külföldiek kiszorítása pedig szinte biztosan nem csökkenti majd a jegybanki állományt - hangzott el az MKB háttérbeszélgetésén.

A jegybanki cél, a külső sérülékenység csökkentése csak üdvözölhető - mondta Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője az MNB múlt héten bejelentett javaslatával kapcsolatban tartott háttérbeszélgetésen..

Veszik vagy nem veszik?

A magas külső adósság és az ország finanszírozási kötelezettségének a devizaadósság terhére történő csökkentésével már több az aggály, hiszen mindenki láthatta, hogy a tartalék szint magas, emiatt a lépéssel marginálisan csökkenhet csak az ország megítélése (bár nem kizárt, hogy egyszerűbb modelleket számító intézmények számára így is érv lesz), de komoly lépést nem tettünk fundamentálisan – mondta az elemző.

A jegybank elképzelése a külső adósság csökkenésével kapcsolatban az, hogy az állam is reagál: megemeli a forintkibocsátást és csökkenti a devizakitettséget. Ezeket a papírokat a bankok veszik meg, a befolyó pénzből a jegybanknál devizát vesz, amivel csökkenti a kinnlevőséget. A belföldi adósság fog nőni, ami szintén egészséges.

A döntő kérdés az, hogy a bankok megveszik-e a kibocsátott papírokat. Az MNB direktbe nem írhatja elő az állampapír-vételt, s maga a jegybank sem vehet állampapírt. A mostani előírás esetleg tiltott támogatásnak is minősülhetne, ha erőteljesebb lenne.

Volt már ilyen

A kéthetes kötvény betétté alakítása nem ismeretlen a piacon, 2007-ben már láthattunk ilyet. Nem a külföldiek kiszorítása a cél, hanem a bankok vásárlásának elősegítése.

Az MKB elemzése szerint a bankra az eszköztár-módosítása különösebb változást nem gyakorol. A Bázel III. likviditási-fedezeti mutatót nem érinti ez a változás, hiszen a 2 hetes kötvény/betét nem számít a számításban.

Az MKB-nak és más pénzintézeteknek is van belső likviditási mutatórendszere, amelyek eltérhetnek ugyan a Bázel III-as adatoktól, ezeknél lehet befolyása a papírok likviditásának, ám a banknál még ebben a mutatóban sem okoz majd gondot annak eldöntése, hogy kötvény helyett betétet tartsanak. Vagyis nagymértékű állampapír-vásárlást a kéthetes betét megalkotása a bankok zöménél nem okoz. Ráadásul a vonzó állampapírokra a piac eddig is vevő volt, szóval, ha az ÁKK akarja – saját döntése alapján növelheti a forint-kibocsátást. (Ezzel eddig is éltek.)

Nagy kérdés, hogy végül is mennyivel lenne elégedett a jegybank, hiszen a tájékoztatón az is elhangzott, hogy akár 100-200 milliárd forintos állampapír-vételt is sikernek könyvelnének el.

Ugyanakkor, ha lenne is, aki betét helyett állampapírt venne, akkor is döntően rövid lejáratú állampapír vásárlása jöhetne szóba. Mivel az MNB hosszú lejáratú papírt vetetne inkább, ezért vállalna kedvezőbb addicionális, kvázi arbitrázs lehetőséget biztosító eszközöket. Itt jön szóba a kamat-swap megoldás. Ilyen piac van ugyan most is Magyarországon, de döntően külföldiek tudnak élni vele. A termékhez kapcsolódik még, a két likviditást biztosító (állampapír) eszközfedezet mellett nyújtott változó kamatozású forint- és devizahitel. Ugyanakkor ez utóbbiak esetében – ahhoz, hogy egyáltalán beilleszthetőek legyenek a banki kockázati és likviditási rendszerbe – az eddig ismert jegybanki ígéreteknél sokkal komolyabb biztosítékok kellenek. Az eszközökről emiatt kemény tárgyalások várhatóak.

Hol a bökkenő?

Kondrát Zsolt arra is figyelmeztetett, hogy Bázel III az állampapírt sem tekinti kockázatmentesnek, ráadásul a bankok már ma is eltérő kockázattal árazzák az állam és az MNB kockázatát.

A nem banki szereplők kiszorulása a kéthetes betét-állományból egy forinttal sem csökkenti az MNB mérlegét – hacsak nem csinálnak konverziót ők maguk. Hiszen ha a kivonulnának a betétből kivont forintokat valahol devizára váltják. Ahol ez az átváltás megtörténik, ott az adott bank szinte bizonyosan visszahozza kéthetes betétbe – hívta fel a figyelmet Kondrát Zsolt. Érdemi devizadóssg-csökkentésre csak akkor lehetne számítani, ha az állam megnöveli a kibocsátást, de kérdés, meddig költi ezt az összeget csak és kizárólag a deviza-adósság csökkentésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG