1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A MNB jelentése szerint a pénzügyi stabilitás szempontjából a romló hitelezési képesség jelenti a legfőbb kockázatot, amely a drasztikus hitelszűke, más néven a hitelösszeomlás kialakulásának esélyét növeli. A kockázatokat tovább növeli a gyorsuló külföldi forráskivonás, a vállalati hitelportfólió romlása és a bankrendszer devizaswappiaci ráutaltsága.

A Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitási jelentése szerint a fő kockázatot a romló hitelezési képesség jelenti, amely megnöveli a drasztikus hitelszűke kialakulásának esélyét, elsősorban a vállalati szektorban. További kockázatokat jelent, ha tovább folytatódik, vagy gyorsul a külföldi forráskivonás, amely a hitelszűke kialakulásához vezet. Jelentős sérülékenységet okoz a bankrendszer nagymértékű devizaswappiaci ráutaltsága, valamint a vállalati hitelportfólió  romló minősége is rontja a likviditását.

Drasztikus hitelszűke kialakulása fenyeget

Nagy Márton

Nagy Márton, a Pénzügyi stabilitási szakterület vezetője elmondta, hogy a bankrendszer tőkehelyzete erős, azonban a gazdasági növekedést támogató képességével jelentős problémák merültek fel. A hitelszűke a jegybank szerint egyre jobban növekszik, a drasztikus hitelszűke jelenleg még nem áll fenn a bankrendszerben, azonban jelentős kockázatot jelent.

Az elemző szerint a bankrendszert elsősorban likviditás eredetű kockázatok jellemzik. Meglepőnek tartja a vállalati hitelportfólió további romlását, hozzátette, hogy a portfólió egy negyedét is elérheti a nem teljesítő hitelek nagysága, amely likviditási oldalról jelenthet problémát. Az elemző kiemelte, hogy a jelenleg is érvényes enyhe hitelszűke a vállalati beruházások elmaradását jelenti, drasztikus hitelszűke, hitelösszeomlás esetében azonban már az életképes vállalatok sem jutnak hitelhez, amely csődhullámhoz vezethet, és a potenciális GDP romlását okozhatja.

Jelentős tőkeemelést hajtottak végre az anyabankok

A vállalati hitelek esetében Magyarországon regionális összehasonlításban nagy mértékű volt a visszaesés, amely trendszerűnek mondható a fordulat várhatóan 2013 végén jöhet létre.  Nagy Márton felhívta rá a figyelmet, hogy a bankrendszer tőkeellátottsága igen erős, így erről az oldalról nem várható hitelszűke kialakulásának a veszélye. Hozzátette, hogy az anyabankok 1,2 milliárdnyi euró tőkeemelést hajtottak végre a hazai bankrendszer esetében, melyre a végtörlesztési és portfólió romlásából eredő veszteségek miatt volt szükség.

A jegybank elvégezte a stressztesztet is az eurózóna válságának elmélyülését feltételezve. Az új árfolyamgáttal kapcsolatban a jegybank feltételezései szerint az adósok 90 százaléka fog élni. A stresszteszt javuló eredményt, erős ellenállási képességet mutat, köszönhetően az anyabanki tőkeemelésnek, az eszközoldali alkalmazkodásnak és az árfolyamgátnak.

Másfél év alatt 12 milliárd euró áramlott ki

Nagy Márton a hitelszűke okaként említette a nagy mértékű forráskiáramlást, az adatok szerint a külföldi források egyharmada eltűnt közel másfél év alatt, amely 12 milliárd eurót jelent. A szakértő elmondta, hogy erőltetett forráskivonásra utal a kiáramlás túlzott gyorsasága. A jegybank elemzése szerint az erőltetett forráskivonás oka egyrészt globális, az eurózónában is egy mérlegzsugorodási folyamat zajlik, és a finanszírozási kondíciók is elég rosszak. Másrészt a forráskivonásban hazai okok is szerepet játszottak, elsősorban a hazai bankrendszer gyenge jövedelmezősége, amely a külföldi forrásokért folytatott versenyben érezhető hátrányokat okozhat.

Nagy Márton szerint a külföldi források kivonását lassítani lehetne, hogy ha az államadósság csökkentése hitelesen megy majd végbe, valamint az IMF/EU hitelszerződés mielőbbi aláírása és az anyabanki elkötelezettség megerősítése a hazai leányok finanszírozásának fenntartásában is a forráskivonások mérséklődésének irányába hatnának.

A drasztikus hitelszűke kialakulásának másik okaként említett a szakértő a hazai swapállomány nagyságát. A jelentés szerint a hazai bankrendszer erős mérleg-összehúzódáson ment keresztül 2009—2011 között, 2011 második felében ezzel párhuzamosan a külföldi források kiáramlása is felgyorsult. A devizaeszközök leépülésénél lényegesen gyorsabb külföldiforrás-kiáramlás, a magánszektor devizabetéteinek forintra váltása, illetve az árfolyam számottevő gyengülése következtében jelentősen megnőtt a bankoknak a devizaswappiacra és az MNB swapeszközeire való ráutaltsága. Ezzel a hazai bankrendszer likviditási helyzetének árfolyam-érzékenysége lényegesen emelkedett.

Jegybanki beavatkozás lehetősége sem kizárt

A jegybank álláspontja szerint megfontolandó egy olyan szabályozás bevezetése, amely a swappiaci kockázatok további gyors és jelentős felépülését képes meggátolni. Nagy Márton hozzátette, hogy likviditási témakörben megvizsgálják egy lehetséges jegybanki beavatkozás szükségességét. Az elemző elmondta, hogy a jövőben várhatóan a hitel/betét mutató csökkenése tovább fog folytatódhat, a külföldi források kiáramlását pedig attól tette függővé, hogy a jövőben milyen mértékben fog folytatódni a hazai bankrendszer swapállományának növekedése.

A hitelezési portfólióval kapcsolatban a szakértő elmondta, hogy 14 százalék körül szintre emelkedtek a nem teljesítő háztartási hitelek, az árfolyamgát azonban sokat segít a további romlás megállításában. A vállalati portfólió esetében kiemelte, hogy erősen növekszik a nem teljesítő hitelek aránya, amely vélhetően 22 százalékra emelkedhet 2013 végére. Nagy Márton elmondta, hogy a vállalati hitelportfólió romlása likviditási oldalról okozhat problémát, olyan portfóliót kell finanszírozna a bankoknak, amely nem termel kamatot, így az új hiteleket vonja el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG