4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Milyenek a magyarok pénzügyi ismeretei? Egy friss kutatás számos ellentmondásra rávilágított: például sok tízezer forinttal megrövidítik magukat a magyarok azzal, hogy hitelfelvétel esetén a többség első körben saját bankjához fordulna ahelyett, hogy körülnézne a piacon. De a magasabb iskolai végzettséggel és jövedelemmel rendelkezők se tudnak eligazodni a hitelek között.

A legjobbat szeretnénk, csak nem keressük

A Cofidis és a BankRáció.hu közös Pénzügyi Tudatosság Tesztének célja a magyarok pénzügyi ismereteinek feltérképezése volt. A kutatás aktualitását jól mutatja, hogy tízből négy embernek van jelenleg is hitele vagy kölcsöne, és nagy részük elégedett is az általa választott konstrukcióval, Annak ellenére, hogy az elmúlt évek komoly sebet ejtettek a pénzintézetek renoméján, mindössze minden tizedik ember utasítja csak el a hitel műfaját. .

Jellemző, hogy a szavak szintjén mindenki egyetért azzal, hogy ha hitelfelvételre van szükség, érdemes nagyon alaposan körülnézni, de ennek ellenére feltűnően sokan (65%) fordulnának első körben saját számlavezető bankjukhoz egy ilyen esetben. Tízből négyen úgy érzik, képtelenek összehasonlítani az ajánlatokat, pedig szakértők szerint az esetek jelentős részében máshol jobb feltételekkel juthatnának pénzhez. „A tájékozódás és az alapos kutakodás mellőzése sokszor oda vezet, hogy ez emberek nem találják meg a számukra legjobb konstrukciókat, ennek eredményeként pedig sok tízezer forinttal rövidítik meg magukat” – mondta el Gergely Péter, a BankRáció.hu alapítója.

Félünk a kicsiktől

A kérdőívet kitöltők több mint háromnegyede szerint nem elég átláthatóak a hitelajánlatok, illetve szinte kétharmaduk tart az apró betűs részektől. Közel minden negyedik ember kifejezetten csak a nagynevű, sok fiókkal rendelkező bankoknál mer hitelt felvenni. A kisebb, vagy nehezebben elérhető bankokban a válaszolók valamivel több, mint fele bízik csak meg annak ellenére, hogy lehet, anyagilag jelentősen jobban járnának velük.

„A kutatás alátámasztja, hogy a hiteleknek továbbra is van létjogosultsága: nem az a probléma, ha valaki külső pénzügyi forrást keres, hanem az, ha ezt felelőtlenül, kellő körültekintés nélkül teszi. Ezért fontos, hogy szükséges minimumként mindenki hasonlítsa össze a hitelintézetek ajánlatait, hogy megtalálja a számára legelőnyösebb konstrukciót ” – mondta el Holló Bence, a Cofidis Magyarországi Fióktelepének vezetője.

Sokan nem látják a lényeget

Meglehetősen nagy a bizonytalanság arról, hogy mi a legfontosabb egy hitellel kapcsolatban. A kitöltők közel ötöde a THM-et vagy az összes visszafizetnivalót jelölte meg, felük azonban nem konkrétan összehasonlítható mérőszámokból indulna ki ilyen esetben, hanem olyan általános hívószavak mentén hozna döntést, mint a „biztonság”.

Mi a legfontosabb egy hitelnél(%)

A rászorulók vannak a legrosszabb helyzetben

Az emberek fele nincs kifejezetten otthon ezen a területen, és valamivel többen vannak azok, akik nem elégedettek saját pénzügyi ismereteikkel. Jellemzően a férfiak, a 31-40 éves korosztály tagjai és a városban élők a magabiztosabbak, míg a feltételezhetően gyengébb pénzügyi stabilitással rendelkező, kiszolgáltatottabb emberek, így az idősebb, kisebb településen élők kevésbé bíznak saját tudásában. A válaszolók több mint fele érzi úgy, hogy nem érti kifejezetten a banki nyelvezetet, és közel fele tapasztalja, hogy nem ismeri jól a bankok által gyakran használt szavakat, kifejezéseket.

Mennyire van otthon a pénzügyek területén? (%)

Miben vagyunk a legtudatosabbak?

A résztvevők közel háromnegyede rendelkezik megtakarítással, bár tízből három embernek nincs negyedévre elegendő félretett pénze. Nagyságrendileg ugyanennyien vannak azok, akik kifejezetten tudatosnak mondják magukat a spórolás területén: tízből nyolcan tartják fontosnak, hogy rendszeresen tegyenek félre, és ez mindig vagy sokszor sikerül is. Ennél azonban jóval kevesebben, tízből négyen vannak azok, akik valamilyen befektetésben tartják pénzüket.

Általánosságban elmondható, hogy a férfiak inkább spórolósak, mint a nők, és gyakrabban van befektetésük is. Legnagyobb arányban a 31-40 évesekre jellemző, hogy odafigyelnek pénzügyeikre, rendszeresen félretesznek, és befektetésben tartják megtakarításaik egy részét – derült ki a kutatásból.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG