4p
Komoly reményeket táplál az Erste az elszámolás és forintosítás utáni piaci helyzettel kapcsolatban: igen vonzó kiváltó hitellel készülnek. A bank felkészült a következő hetekre, döntésük szerint azok a jelzáloghitelesek is forintosítási ajánlatot kapnak, akik nem jogosultak az elszámolásra, a felmondott hiteleseknek pedig a törvénynél kedvezőbb lesz az Erste-elszámolás.

A banki elszámolás és forintosítás komplexitását mi sem mutatja jobban, minthogy az Erste Banknál többszáz ügytípust azonosítottak, így az ügyfeleknek legalább 50-féle tájékoztatót kell majd kiküldeni – mondta el Harmati László, az Erste Bank Hungary vezérigazgató-helyettese. Az Ersténél a devizahiteles és a forinthiteles elszámolás összesen 400 ezer ügyfelet érint majd. Ilyen komplexitású és ilyen intenzitású ügyletet az elmúlt 5 évben bizonyosan nem dolgozott fel a bankrendszer – de lehet, hogy még soha. Az Ersténél eddig 55 ezer munkaórát töltöttek el a felkészüléssel – mondta el a vezérigazgató-helyettes. Emellett sok új dolgozót is felvettek és az ügyek gyorsabb bonyolítása érdekében átmenetileg 2 új budapesti ügyfélközpontot is nyit a bank.

Az ügyfelek tájékoztatása érdekében a bank a forintositas.hu oldalon már ma is alapos, de általános tájékoztatást nyújt, ám az elszámolási levelek elküldése után a bank ügyfelei saját jelszóval a jogszabályon felüli alapossággal és egyszerűséggel nyújt majd tájékoztatást a hitel átalakításának egyedi részleteiről.

Megfeleltek az MNB tesztjeinek

Készül az Erste közalkalmazotti csomag

Az Erste-kormány megállapodásban szereplő vállalások kapcsán a bankban elkezdődött a termékek előkészítése, néhány hónapon belül ezek a konstrukciók megjelennek a piacon – mondta el kérdésünkre Harmati László.

A belső tesztek mellett a kalkulátorokat az MNB február közepétől már egyedi ügyleti szinten mintavételekkel is ellenőrizte és az eddigi eredmények szerint rendben találta – mondta a vezérigazgató-helyettes.

A vezérigazgató-helyettes tájékoztatása szerint a bank az elszámolásról több lépcsőben március elejétől, április végéig tájékoztatja az ügyfeleket. Azok kapnak majd hamarabb értesítést, ahol csak elszámolás történik – tipikusan ilyenek az autóhitelek -, a forintosított devizahitelesek később kapnak majd tájékoztatást, de – hangsúlyozta Harmati László – április végéig a törvény értelmében náluk is megtörténik majd az elszámolás.

Az ügyletek fele-fele esetében beszélünk élő és lezárt ügyletről, a 400 ezer ügylet durván kétharmada deviza- a többi forinthitel. A pénzintézet kitettsége a jelzáloghitelek esetében nagyobb – a bank volt az első, aki hazánkban devizahitelt kínált és a legnagyobb állománnyal bírt a válság előtt -, mint az autóhitelek esetében. A bank a korábban céltartalékolt 110 milliárd forintnál némileg kevesebből meg tudja majd oldani az elszámolást és a forintosítást, de nagyságrendileg ma nem látható még komoly visszaírás.

Az Ersténél jobban járnak a késedelmesek

A bank a még bank rendszerében lévő, de már felmondott állomány esetében saját vállalása szerint minden esetben a tőketartozással és nem a késedelemmel szemben számol el. Ez azt hozza majd, hogy ezen ügyfelek tőketartozása is nagyobb mértékben csökkenhet. A bank ezzel kívánja motiválni a legnehezebb ügyfélállományt, hogy az elszámolást követően a bankkal együtt keressen megoldást a problémákra.

A szerződés módosulásától számítva 60 napja van az ügyfélnek arra, hogy felmondja korábbi hitelét és további 90 napja van arra, hogy ezt a kölcsönt kiváltsa.

Akvirálni akar az Erste

A vezérigazgató-helyettes elárulta, hogy a más banknál meglévő devizahiteles ügyfelek számára olyan ajánlattal fognak előrukkolni, amellyel várakozásaik szerint sok új ügyfelet nyerhetnek. Ennek részleteiről a bank később ad pontos tájékoztatást, de a Privátbankár annyit megtudott, hogy azok az ügyfelek, akik az elmúlt évek turbulenciáját úgy tudták vészelték át, hogy megmaradtak jó fizető adósnak, bizonyosan beleférnek majd az Erste célkeresztjébe.

A bank külön ajánlattal keresi meg az elszámolási törvényben nem érintett, azaz 2004. május előtt deviza(alapú) hiteleket felvett ügyfeleket is és nekik is egy kedvező áron felajánlja a forintosítást. A Privátbankár.hu kérdésére Harmati László elmondta, az Erstében igenis érzékelhető nagyságú ezen ügyfélkör.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG