5p
A Kúria az eddig elé került devizahiteles felülvizsgálati kérelmekből 22 alkalommal helybenhagyta a jogerős bírósági ítéleteket. Januártól a forinthiteles -perek indulnak. A Kúria sajtótájékoztatóján elhangzott: a parkolócégek gyakorlatát több ponton is jogszabály-ellenesnek tartja a Kúria.

A Polgári Kollégium ezekben a napokban bírálja el a Kúriára érkezett banki felülvizsgálati kérelmeket - mondta el Darák Péter, a Kúria elnöke a társaság 2014-es évét értékelő sajtóbeszélgetésen.

Ezzel kapcsolatban Wellmann György, a Polgári Kollégium (PK) vezetője elmondta, a Kollégium elé érkező felülvizsgálati kérelmek zömét fél éven belül tudják elbírálni. A PK idén a korábbi elvi nyilatkozataiból 38-at - döntően az új Polgári Törvénykönyv passzusai nyomán - meghaladottnak nyilvánított a felülvizsgálat során.

Kevesen tudják: elmeszelték a parkolótársaságok gyakorlatát!

A munkaviszony jogellenes megszüntetése, illetve a megváltozott munkaképességűek alkalmazásával kapcsolatos kérdéseket is vizsgálja a Kúria joggyakorlat-elemző szakmai csoportja, ezekben a kérdésekben a közeljövőben várható összegző jelentés. Megoldásra vár, hogy a közelmúltban elfogadott büntető törvénykönyv után új büntető eljárási törvény (perrendtartás) is készüljön. Ennek előkészítése megkezdődött - hangzott el a tájékoztatón. A tájékoztatón emlékeztettek arra, hogy a parkolási társaságokkal kapcsolatban a Kúria önkormányzati tanácsa a korábbi érdekérvényesítési lehetőségek szűkítését - pl. időben korlátozták annak igazolását, hogy volt-e jegye az autósnak, illetve mennyi türelmi időt adtak a parkolócégek a jegy megváltására/érvényesítésére, illetve, hogy a méltányosság alkalmazását ahhoz kötötték, hogy fennáll-e eljárás az ügyféllel szemben - törvényellenesnek mondta ki. Az önkormányzati joggyakorlat-elemző csoport a helyi adóztatással és a kisajátításokkal kapcsolatban is érdemi javaslatokat fogalmazott meg.

Ami a devizahiteles ügyeket illeti, a PK vezetője arról beszélt, hogy a Kúria jogegységi döntése nyomán elkészült törvény értelmében 2014. december 31-ig kerültek felfüggesztésre a korábban megindított perek, illetve a törvény a bankok által indított perek teljeskörű lezárultáig, illetve az elszámolások teljeskörű lezárultáig függeszti fel a korábbi perek újraindítását. Ezek vélhetően 2016-ban indulhatnak újra,

A felülvizsgálati szakaszra a PK komolyan felkészült, új, automatikus ügyleosztási rend került meghatározásra. Eddig 29 ügy érkezett a Kúriára, de még várhatóak kérelmek, hiszen még első és másodfokú ítéletek születnek a kérdésben. A 29 beérkezett ügyből 22 alkalommal a Kúria fenntartotta a jogerős ítéletet tartalmát. Wellmann György szerint mind a bíróságok, mind a felülvizsgálati kérelmek beterjesztői színvonalas szakmai érveket soroltak fel.

A PK a beadványok egyik részét "automatikusan" elutasítja, ezek a felülvizsgálati kérelmek a törvény alkalmazásának alaptörvény-ellenéssége kapcsán tartották fontosnak a felülvizsgálatot, ám az azóta megszületett AB-döntés nyomán ezek a beadványok lényegében idejétmúltak.

A beadványok másik része a törvény EU-normákkal való ellentétességét vélelmezték, ezért kérték a Kúriát, hogy e tekintetben forduljon európai jogszervekhez. Az eddig eljáró felülvizsgálati tanácsok erre nem láttak okot.

A beadványok harmadik részét azok a vélekedések tartalmazták, amelyek szerint a Kúria jogegységi döntésében és később a törvényben is szereplő 7 feltételnek az adott bank kamatemelése megfelelt. Eddig ez a vélelem sem győzte meg a Kúria bíróit.

Wellmann György szerint az azóta született 3 új törvény - az elszámolási, a forintosítási és a fair bankrendszerrel kapcsolatos törvény - esetében szintén foglalkozott a PK a szabályokkal - egyrészt véleményezték, másrészt iránymutató tájékoztatást adtak a bíráknak a törvények tartalmáról.

A banki perek újabb körét jövő januártól a forinthitelek és a tényleges deviza hitelekkel kapcsolatos perek indulása jelenti majd. Emellett az elszámolási törvény is új feladatokat ad majd vélhetően a bíróságoknak, hiszen az adós az elszámolással kapcsolatos aggályait végső soron a bíróság előtt próbálhatja érvényre juttatni.

A törvény rendelkezéseinek értelmezéséről a PK 2 alkalommal tartott egyeztetést A joggyakorlat-elemző csoportok az egyik a nem javítható érvénytelen szerződések jogkövetkezményeivel kapcsolatos kérdéseket tárgyalja. A másik joggyakorlat-elemző csoport az érvénytelenség és egyéb jogcímeken párhuzamosan indított perek esetében követendő gyakorlatot igyekszik majd meghatározni. Ezen csoportok munkájukat január végéig fejezhetik be - nyilatkozta Wellmann György. Miután az eddig indított perek döntő része megállapítási per volt, ezek kiegészítése szükséges: a fogyasztónak azt is meg kell határoznia, hogy milyen elmarasztalást és milyen összegű kártérítést kér.

Wellmann György emlékeztetett: immár a törvény határoz meg átváltási árfolyamot

Az, hogy a törvény módosítja a szerződések tartalmát, az Wellmann György szerint - egyelőre magánvéleményként - azt jelenti, hogy az új feltételek tisztességtelensége fogalmilag kizárt. Ha szükséges, erről a kérdésről is jogegységi határozat születhet - mondta a PK vezetője.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG