3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A bankkártyával rendelkezők több mint kétharmada a kártyás fizetést részesíti előnyben a készpénzhasználattal szemben - derült ki egy friss kutatásából. A válaszadók a kényelem és a gyorsaság mellett a bankkártyás fizetés fő előnyei között említették, hogy ennek köszönhetően nem kell készpénzt tartani maguknál: a kártya biztonságot ad, hiszen így nem kell attól tartaniuk, hogy nincs náluk elég pénz.

Egy nem elég

A bankkártyával rendelkezők közel fele, 46 százaléka több folyószámlával is rendelkezik, és 50 százalékának több bankkártyája is van a CIB Bank friss, országos, reprezentatív kutatása szerint. A több kártya oka jellemzően az, hogy a megkérdezetteknek a betéti mellett hitelkártyája is van, de sokan vannak, akik több számlával is rendelkeznek, amelyekhez bankkártya is tartozik. A válaszadók ötöde azért rendelkezik több kártyával, mert mindegyiket más célra használja, 25 százalékuk pedig a kártyákhoz kapcsolódó kedvezményeket használja ki.

Melyiket, mire?

Mindössze 12 százalék válaszolta azt, hogy van olyan kártyája, amelyet nem használ. A megkérdezettek 76 százaléka úgy gondolja, hogy körültekintően járt el, amikor a számára legmegfelelőbb bankkártyát kiválasztotta, és mindössze a válaszadók negyede nincs tisztában a bankkártyák közötti különbségekkel. A hitelkártyát elsősorban vásárlásra használják, mindössze a válaszadók 11 százaléka nyilatkozott úgy, hogy készpénzt is vesz fel ezzel a plasztikkal.

Bankkártyák száma összesen. Forrás: CIB Bank

Ingyenes készpénzfelvétel: van és használjuk is?

A bankkártyát használók túlnyomó többsége tájékozott az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségéről: a megkérdezettek 86 százaléka már nyilatkozott is; több mint 80 százalékuk a január 20-i határidő előtt.

Közel 60 százalék úgy válaszolt, hogy a lehetőség igénybevételéhez szükséges nyilatkozatot internetbankon keresztül adta le, míg a bankfiókban nyilatkozók aránya alig haladta meg a 40 százalékot. A felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók közel 70 százaléka egyszer vagy kétszer vett fel készpénzt ATM-ből az elmúlt hónapban, ugyanakkor több mint 10 százalék egyszer sem használta a készpénzkiadó automatát.

Hallott-e az ingyenes készpénzfelvételi lehetőségről?

Népszerű a kártyás fizetés

A CIB kutatása szerint a megkérdezettek 69 százaléka a kártyás fizetést preferálja a készpénzhasználattal szemben. Mindössze 24 százalék válaszolta azt, hogy inkább készpénzt használ, 7 százalék pedig egyaránt fizet ezzel is, azzal is.

A bankkártyás fizetés fő előnyei között a megkérdezettek kiemelték, hogy használatával nem kell készpénzt tartani maguknál, kényelmes, gyors, és biztonságot ad, hiszen a plasztiknak köszönhetően nem kell attól tartaniuk, hogy nincs náluk elég pénz.

Hol használjuk?

Bankkártyával elsősorban hipermarketben, szupermarketben, drogériában, gyógyszertárban, ruházati üzletben és benzinkúton fizetünk, de könyv vagy műszaki cikk vásárlásakor is a plasztikot veszik elő a legtöbben. A készpénzhasználat kisebb élelmiszerboltban, pékségben, kávézóban, étteremben, valamint színházban, múzeumban, moziban, illetve taxizáskor jellemző.

És hányszor?

Azokon a helyeken, ahol a készpénzhasználat a gyakoribb, a kisebb költések a jellemzőek. Ez összefügghet azzal, hogy a megkérdezettek szerint nagyjából 700 forint az a legkisebb összeg, amiért már inkább készpénzzel fizetnének. A felmérésben résztvevők átlagosan 14 alkalommal vásároltak bankkártyájukkal az elmúlt egy hónapban. Ennél többször, átlagosan 17 alkalommal használták fizetéskor plasztikjukat azok, akik bevallottan előnyben részesítik a kártyát a készpénzhez képest.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG