4p
Közel 115 milliárdos veszteséggel zárta 2014-et a Raiffeisen Bank. A pénzintézet 2016-ra vár profitot, addig ugyanakkor minden területen nőni akar – vagyis marad Magyarországon.

Összességében 114,7 milliárd forintos veszteséget ért el tavaly a Raiffeisen Bank. 2013-ban csak 31,2 milliárd forint volt a bank mínusza. A pénzintézet teljesítményére a rendkívüli tételek (bankadó és elszámolás) természetesen komoly hatással bírt, ugyanakkor a működési bevételek is 14 százalékkal, 74,2 milliárd forintra csökkentek.

Miért romlott az eredmény?

Az idei évben a Raiffeisen legalább 2,5 százalékos növekedést vár a magyar GDP-től, az éves inflációs rátát 0,2 százalékra várja 315 forintos euró érfolyam mellett. A bank szerint a hitelminősítők ősszel a befektetésre ajánlott kategóriába sorolják a Raiffeisent.

Ezen belül a nettó kamatbevétel 18 százalékos csökkenését elsősorban a csökkenő kamatkörnyezetnek tudta be Heinz Wiedner vezérigazgató, aki ugyanakkor megemlítette, hogy a fair bankolásra való felkészülés is csökkentette a kamateredményt. A nettó díj- és jutalékbevételek ugyanakkor csak 1 százalékkal csökkentek.

A bank a 2013-as 41,8 milliárd forinttal szemben tavaly 39,3 milliárdos céltartalékot képzett, amit még mindig magasnak jellemzett a bank vezérigazgatója. A bank tartalékolási rátája 64 százalékról 72 százalékra emelkedett, ráadásul a nem teljesítő hitelek aránya 29 százalékról 27 százalékra csökkent.

Csökkenhet a bankadó, marad Raiffeisen

A bank hitel/betét aránya 73 százalékos, ami jelzi, hogy a bank kellően likvid – mondta Heinz Wiedner. A Raiffeisen tőkemegfelelési mutatója tavaly év végén 19,32 százalékos volt, ami Wiedner szerint mindennél jobban jelzi elkötelezettségüket a piac iránt. Stratégiai célunk, hogy a magyar piacon maradjunk – jelentette ki a vezérigazgató. Tavaly ugyan voltak tárgyalások a magyarországi érdekeltségek eladásáról, ám utána stratégiai döntés született arról, hogy a bank itt marad Magyarországon. Ez a döntés még messze a bankadó csökkentésének bejelentése előtt volt, a jelen piaci helyzet eképp még inkább az ittmaradás mellett szól – mondta Heinz Wiedner.

A bank a vállalati hitelek terén 11,2 százalékról 11,7 százalékra növelte a hitel és 10,1 százalékról 12,3 százalékra a betétoldalon a részarányát a vállalati oldalon. A bank 10 ezer új kkv-ügyfelet tudott akvirálni, ráadásul az év során 42 százalékról 12 százalékra csökkent az üzletágon belül a nem teljesítő hitelek részaránya. A lakossági oldalon ugyanakkor a hitelek terén 0,1 százalékkal, 6,3 százalékra csökkent a Raiffeisen részaránya, míg a betétek terén 4,8 százalékról 5 százalékra nőtt a piaci részesedés.

Mi van a devizahitelekkel?

A banknál az elszámolás 168 ezer devizahitel-szerződést, a forintosítás közel 30 ezer hitelszerződést érint. Tavaly az elszámolásra 251 millió eurónyi céltartalékot képzett. A forintosítás márciusban megtörtént, eddig 4 ezer ügyféllel már elszámoltak. Az elszámoltatás után az ügyfelek a korábbinál alacsonyabb, sokszor az aktuális piaci szintnél is alacsonyabb kamatról kapnak ajánlatot a Raiffeisentől, így nem lesz akadálya annak, hogy továbbra is a banknál maradjanak. A Raiffeseisen ugyanakkor nem akar beszállni abba a gazdaságilag fenntarthatatlan ajánlati harcba, amely egy-két versenytársat jellemez az új ügyfelek szerzése kapcsán a hitelkiváltás idején.

Heinz Wiedner szerint a bank továbbra is valamennyi ügyfélszegmensben bővülni akar, a fő irány ugyanakkor a vállalati, a private és a premium ügyfelek kiszolgálása felé mutat. Az idei cél a hatékonyság növelése, a tavaly 68,3 százalékról 77 százalékra változó költség/bevétel mutató javítása lesz. Tovább akarják javítani a nem teljesítő hitelek arányát. Ezen lépések előkészíthetik azon 2016-os tervek teljesítését, amely ismételten nyereséges üzleti tevékenységgel számol Magyarországon.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG