4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Végérvényesen megváltoztak a magyarok – elsősorban a cégek - bankolási szokásai a tranzakciós illeték bevezetése nyomán: kevesebbszer, de többet utalunk, hogy optimalizáljuk a tranzakciós illetéket - derül ki a jegybank adataiból. A Giro díjcsökkentésnek ugyanakkor van helye.

Végérvényesen megváltoztak a magyarok – elsősorban a cégek - bankolási szokásai a tranzakciós illeték bevezetése nyomán – derül ki a jegybank adataiból.

2014 első félévében az ügyfelek 80,63 millió átutalási tranzakciót indítottak, amely 0,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ha a 2012-es év adataihoz viszonyítjuk az átutalások számát, akkor ugyan 4,75 százalékos növekedést látunk, ám nem szabad elfelejteni, hogy elvben a technológia fejlődése és a modern kor eredményei kapcsán az elektronikus pénzhasználatnak kellene öles – ennél sokkal nagyobb – ütemben előretörnie. (2013. előtt ez volt jellemző a magyar piacra.)

Kevesebb átutalás - nagyobb összegek

Azt, hogy a tranzakciós illeték alapjaiban változtatta meg az utalási szokásokat, azt az átutalások összege mutatja a legplasztikusabban. Az átutalási forgalom ugyanis – a tranzakciók szerény mértékű visszaesése ellenére – 2014. első félévében 15,8 százalékkal haladta meg a 2013. első hat hónapi adatot, 81 312 milliárd forintot tett ki. Azaz az átutalásokat valóban összefésülik a bankolók, annak érdekében, hogy csak a 6000 forintos felső plafont kelljen kifizetniük tranzakciós illetékként. (Értelemszerűen ez döntően a cégek „bulija”, hiszen a lakossági körben meglehetősen ritka a 2 millió forint feletti utalás.) A növekedés szerényebb, 7,91 százalékos 2012. első félévéhez képest, ennek magyarázata ugyanakkor, hogy a tranzakciós illeték bevezetése egyszerűen minden vonalon visszafogta az utalásokat – ennek köszönhetően 2013. első félévében több mint 5000 milliárd forinttal kevesebb értékű utalást indítottak a számlatulajdonosok, mint az illetékmentes időkben.

Kinél esett a forgalom?

Az elmúlt napok híre volt, hogy a Magyar Nemzeti Bank kizárólagos tulajdonába került, a hazai banki elszámolásforgalmat generáló Giro Zrt. az átutalásokért a bankoktól kért díj csökkenését tervezi. Híreink szerint a „sima” Giro-körös elszámolásokban a tranzakciószám kismértékben – 2-3 százalékkal - növekedett, ami megalapozhatja a díjcsökkentést. Az MNB és a Giro eltérő adatai annak köszönhetőek, hogy az MNB adatsorában a Giro átutalások mellett a prompt átutalások, a VIBER és a teljes takarékszövetkezeti szektor egymás közötti átutalási forgalma is megjelenik. Miután a VIBER forgalomban döntően nagy összegű átutalások – pl. a bankok egymás közötti elszámolása – zajlik, ezért az a tény, hogy az MNB adatsorában az egy tranzakcióra jutó érték 868 ezer forintról 1 millió forint fölé emelkedett, azt sugallja, hogy nem a VIBER dolgozott visszafogottan az elmúlt félévben – jó eséllyel a takarékok teljesítettek gyengébb forgalmat.

Észrevesszük majd a Giro-díjcsökkentést?

A Giro az átutalásokért technikai költséget számol fel, azaz ebben az esetben mindegy, hogy mekkora összegről szól az átutalás. A tranzakciónkénti díj nagyságrendileg 15 forint körül mozog - tekintve, hogy az operáció kész, így a díjcsökkentésnek a lehetősége adott. Értelemszerűen a bankok nem tudnak ugyanígy árazni az átutalásoknál, hiszen nekik az átutalások miatt likviditás-biztosítási és operációs költségeik is vannak, amely miatt általános a banki átutalásoknál az értékarányos árazás. A fentiek okán, ha a Giro díj némiképp csökkenne, azt jó eséllyel nem lehet majd észrevenni az átutalások árazásában – ugyanakkor az így megnyert forintok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a szolgáltatások mind nagyobb körében tudja esetleg illetékmentessé tenni, vagy épp az illetékmentességet fenntartani a banki tranzakciók esetében a bankrendszer. (Értelemszerűen ezek a kedvezmények elsősorban a lakossági ügyfelek számára teszik majd olcsóbbá a bankolást.) Úgy tudjuk, a Magyar Nemzeti Bank a korábbinál jobban monitorozza majd a bankok árazási gyakorlatát az átutalások terén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG