5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Együttműködik a bankrendszer és a jegybank annak érdekében, hogy az ügyfelek egységes, pontos és teljes tájékoztatást kapjanak a banki elszámolás és a forintosítás menetrendjéről és annak konkrét mértékéről.

A bankszektor mindig is az érvényes és hatályos szabályok alapján működött. Az idén meghozott szabályozás visszamenőleges hatállyal írta felül az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelésekre vonatkozó szabályokat – emlékeztetett Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a szervezet és az MNB fogyasztóvédelmi igazgatóságának közös tájékoztatóján, ahol a banki elszámolás technikai kérdéseiről nyújtottak tájékoztatást az ügyfeleknek. Becsei András, a Bankszövetség alelnöke szerint a nyári törvényekből következő intézkedések a bankszektornak 1000 milliárd forintos veszteséget okoz a forintosítás fordulónapján, február elsejével. Ez a bankszektor mérlegfőösszegének egyharmada.

Kovács Levente szerint az elszámolásból következően az átlagos tehercsökkenés 25 százalék lesz, az ügyfelek 99 százaléka 5-45 százalékos csökkenést tapasztal majd. Az elszámolás kapcsán visszakapott összeg annak mértékéhez igazodik, amekkora tehernövekedést tapasztaltak az ügyfelek az elmúlt évek során. Kovács Levente szerint azok járnak majd a legjobban, akik korábban megfogadták a kormány és a Bankszövetség tanácsát és beléptek az árfolyamgátba és folyamatosan rendben törlesztettek. Freisleben Vilmos, a jegybank fogyasztóvédelmi igazgatója is fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem lesz ügyfél, aki jobban vagy rosszabbul jár – aki többet veszített eddig, az most többet kapnak vissza, akik kevesebbet, azok arányosan kevesebbet. A visszatérítés mértéke függ a hitel összegétől, de attól is, hogy az adott hitelező mennyiszer és milyen mértékben élt az egyoldalú kamatemelés lehetőségével.

A jegybank kimutatásai szerint a fennálló svájci frank jelzálog szerződések 24,8 százalékának tulajdonosai  15-20 százalékos adósságcsökkenést fognak érezni, 19,4 százalékuk 10-15 százalékos tehercsökkenést tapasztal. Jelentősebb, 25-30 százalékos tehercsökkenést az érintett ügyfelek 26,9 százaléka érezhet majd meg, míg 12,9 százalékuk 20-25 százalékos tehercsökkenést tapasztal majd. A legtöbb visszatérítést, 30 százaléknál magasabb összeget az érintettek 13,1 százaléka kap majd.

A jövő évi menetrend

Becsei András, a Bankszövetség alelnöke igyekezett sorba szedni az elszámoltatás és a forintosítás határnapjait, illetve a fair bankrendszerhez kapcsolódó határnapokat.

Január elsejétől bevezetésre kerül a jövedelemarányos törlesztőrészletek számítására vonatkozó szabályozás és ugyanettől a hónaptól a fix árfolyamon történnek kiszámításra a törlesztőrészletek. Február elsején lép életbe a fair banki törvény és az elszámolás, valamit a forintosítás tekintetében is ez a dátum számít fordulónapnak.

Március 1-től április végéig kapják meg az ügyfelek az elszámolási igazolásokat, innentől számítva 30 napjuk lesz az érintetteknek arra, hogy jelezzék, ha megfelelnek azon feltételeknek, amelyek alapján mentesülhetnek a forintosítástól. A forintosítás határideje május 1.

A forinthiteleknél a fordulónap június 30. A tájékoztatást itt az ügyfelek nyáron kapják meg, míg a kamat októbertől módosul.

Az elszámolás a gyakorlatban

Becsei András szerint 3 módon kerülhet sor az elszámolásra. Az alapesetben a fennálló tőketartozás kerül csökkentésre. A már megszűnt szerződéseknél az elszámolási összeget visszautalják. A késedelmes törlesztőknél ugyanakkor az elszámolás először a késedelmes összeget elégítik ki a visszautalandó pénzből. A nem teljesítő hitelek esetében, ha a banki könyvekben van a hitel, akkor sor kerül az elszámolásra és a forintosításra. Ha a követelés már követeléskezelőnél van, akkor a követeléskezelőtől kell kérni az elszámolást. A Bankszövetség továbbra is fenntartja a javaslatát, hogy a Nemzeti Eszközkezelő kvótáját legalább meg kellene duplázni, épp azok érdekében, akik számára az elszámolás és a forintosítás sem segít abban, hogy visszatérhessen a fizető hitelesek közé. A NET kvóta feltöltésének igénye ugyanakkor csak 2016-ban jelent majd többlet (költségvetési) forrásigényt.

Az árverési moratórium kérdéskörében jelenleg is zajlanak a tárgyalások, egyelőre a szövetség vezetői nem akartak ebben a kérdésben érdemi válaszokat adni. Az bizonyos, hogy az elszámolási törvény e tekintetben kitolja az árverések megindításának időpontját.

Az árfolyamgátasok esetében a januárban esedékes törlesztőrészlet kerül fixálásra és ez az összeg marad fenn az eredeti árfolyamgát-konstrukció végéig. Az esetleges többlet továbbra is a gyűjtőszámlára kerül (az elszámolás során az ott lévő tartozás csökken először), s innen kerül vissza a 60 hónap leteltével a tőkeszámlára. Ekkor lép életbe az a szabály, hogy az így megemelkedő törlesztőrészlet nem lehet magasabb, mint az eredeti törlesztés 115 százaléka – ha ez nem teljesülhet, a futamidő hosszabbodik meg.

Változhat a jogszabály is

Fraisleben Vilmos szerint a jegybank a feladata lesz a pénzügyi intézmények feladatainak folyamatos ellenőrzése - akár megelőlegező vizsgálatot is tarthatnak azzal kapcsolatban, hogy mennyire felkészült az adott intézmény egy-egy feladat végrehajtására. Ide fog tartozni bizonyosan az elszámolási metodika pontos alkalmazásának ellenőrzésé még azelőtt, hogy az ügyfelek fel a tájékoztatás megtörténne. Ugyanakkor arra is felkészültek, hogy számos ma még nem eléggé pontosított feltétel miatt iránymutatásokat kell adniuk a felügyelt intézményeknek. Az igazgató szerint az is előfordulhat, hogy egy-egy kérdés megválaszolására csak a jogszabályok módosításával kerülhet sor – erre is felkészült az MNB.

A bankadó csökkentésről nem tárgyaltunk, de készen állunk rá, mivel látható, hogy azért, hogy a bankrendszer el tudja látni feladatát a gazdaság élénkítésében szükség van a bankok terheinek csökkenésére – kommentálta a miniszterelnök tegnapi bejelentését Kovács Levente.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG