5p
Heim Péter szerint hamarosan helyreállhat a hitelezés Magyarországon, ennek egyelőre legnagyobb gátja a nem teljesítő hitelek magas aránya - ekkora pénzbőség nem volt a világban az elmúlt 100 évben, ezen tehát nem múlik. A bankok jövedelmezősége sokat romlott, a devizahitelek rendezése miatt tovább is romlik - lesznek, akiknek így már nem éri meg.

Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke a Közgazdás-vándorgyűlésen tartott előadást.

Átalakul a bankok világa

Az egész bankrendszer Európában és Magyarországon is teljes átalakuláson megy át, a válság óta tart a mérlegalkalmazkodás – a rendkívül magas hitel/betét-ráták csökkennek. A szigorú hitelezési feltételek drasztikusan visszafogják a növekedést, becslések szerint 1,5 százalékponttal – Heim szerint ezért ilyen alacsony Magyarországon a potenciális GDP (fél százalék körüli).

A mérlegalkalmazkodás két irányból történhet: egyrészt a hitelek leépítésén, másrészt a betétállomány növelésén keresztül. Magyarországon sajnos leginkább a hitelállomány zsugorodásán keresztül történik, a régióban nálunk esett a legnagyobbat a vállalati hitelállomány. Ez azonban nem tart örökké: részben az MNB kamatvágásainak és hitelezési programjának köszönhetően is hamarosan véget érhet ez a folyamat. Most még csökken az állomány, de ennek jelentős makrogazdasági hatása már nincs, jövő nyártól már beállhat egy 6 százalék körüli éves hitelállomány-növekedés.

Nem-konvencionális programok a gazdaságélénkítésre

A Fed QE-programja, a mennyiségi lazítás hatására a Fed állampapír-állománya 1600 milliárd dollárral nőtt. Ez a legjelentősebb globális likviditásnövelő program, de a japán programot sem szabad figyelmen kívül hagyni. Számlapénz-teremtés segítségével 2 év alatt 100 trillió jen értékben vásárolnak állampapírt, két év alatt duplájára nő a monetáris bázis. Az EKB pedig épp tegnap jelentett be újabb likviditásteremtő akciót. Likviditás-oldalról tehát nem lát problémát, így végbemehet a mérlegalkalmazkodás

(Az Abenomicsnak nevezett japán gazdaságpolitika egyébként Heim Péter szerint már most megbukott, csak nem beszélünk róla: nem tudnak kijönni belőle, a növekedés nem indult be, nem következtek be a várt nagyívű reformok).

Van pénz – a régi rossz hitelek miatt nem pörög fel a hitelezés

Ekkora pénzbőség nem volt a világban az elmúlt 100 esztendőben, ez nem lehet gátja a hitelezés beindulásának. Gátja lehet viszont az, hogy rendkívül magas a nem teljesítő hitelek állománya – emiatt tőkemegfelelési problémái lehetnek a pénzügyi közvetítőrendszernek.

A magyarországi folyamatok kapcsán egyébként Heim a bankok felelősségét is firtatta:  komolyan meg kell kérdezni, hogy a bankrendszer prudensen működött-e a válság előtt, ha a korábban mért komoly gazdasági visszaesés után a gazdaság teljesítménye már visszatért a válság előtti szintre, a nem teljesítő hitelek aránya mégis 15 százalékponttal emelkedett eközben.

A nem teljesítő hitelek állománya Magyarországon az egyik legmagasabb Európában, Szlovéniával nagyjából holtversenyben. Ez gúzsba köti a jövőbeni hitelezést. A devizahitelezés elterjedtsége - amellett, hogy korlátozza a monetáris politika mozgásterét is -  az árfolyam változása miatt folyamatosan új értékvesztés elszámolására kényszeríti a bankokat. Az nemteljesítő hitelek állományának finanszírozási igénye nagy, leköti a bank tőkéjét.

Nem elég jó üzlet a bankolás - lesz, aki abba is hagyja

A bankszektor jövedelmezősége jelentősen visszaesett a régiós bankrendszerhez képest. Így nem lehet befektetőt vonzani. Ha a forintosítás átcsúszik a jövő évre, akkor jövőre is veszteséges lesz a bankszektor. Márpedig jövő nyárra a bankoknak új tőkehelyzetbe kell kerülnie, csak így tud újra beindulni a hitelezés Heim szerint.

A betéti kamatlábak várhatóan már nem csökkennek, a hiteleknek viszont még olcsóbbakká kell válniuk, már csak a tisztességtelennek tekintett devizahitelszerződések, kamatemelések visszavonása miatt is – Heim szerint akár 15-20 százalékkal is csökkenhet a kamatmarzs, ez 200 milliárd forintot húzhat ki a bankok zsebéből - ami sok banknál felvetheti azt a kérdést, hogy így érdemes-e, megéri-e működni, kitermelhető-e a megfelelőnek tekintett 10 százalék körüli tőkearányos nyereség. Kivonulásnak, összeolvadásnak egyszerű költséghatékonysági szempontok alapján is szemtanúi leszünk a következő években.

Kihívások a jövőben

A jövő év második felében beindul a jövőben, a magyar gazdaság potenciális növekedése 0,5-1 százalékról 2 százalék körülire emelkedhet. Ennek két előfeltétele van: 100 százalék alatti hitel/betét arány, valamint hogy a tőkeellátottság megfelelő legyen.

A jegybank elmúlt időszakbeli teljesítményét pozitívnak értékeli, de hozzáteszi: a nemzetközi környezet, a likviditásbőség nagy mértékben megkönnyítette az MNB dolgát. A fő kérdés, hogy hogyan tudnak felkészülni a kamatok emelkedésére, a bankóprés korszakának végére.

Csütörtökön kezdődött a háromnapos 52. Közgazdász Vándorgyűlés, amelynek helyszíne ezúttal Nyíregyháza. A konferencia címe: Tíz év az EU-ban: az elkötelezettség és a nyitottság szerepe a gazdasági növekedésben.

A konferencia nyitónapján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ismertette a közeljövő gazdaságpolitikai terveit: új programmal szorítanák vissza a feketegazdaságot, 5 millióra emelnék a foglalkoztatottak számát, forintosítják a devizahiteleket, nem bocsátanak ki devizakötvényeket, átgondolják a bankadót és a tranzakciós illetéket, rövid pórázon tarják az önkormányzati eladósodást, újraiparosítanak és elektromos autókat szereznek be. Részletek >>

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár pedig arról beszélt: Új világrend van kialakulóban – ennek lesznek vesztesei és győztesei is. Ahhoz, hogy a győztesekhez tartozzunk, gyökeresen át kell alakítani a külpolitikánkat. A klasszikus diplomáciai feladatok mellett a gazdasági érdekek (vállalati szintig lemenő) képviselete kerül a magyar külpolitika fókuszába. Részletek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG