4p
Csökkentett NHP-hitelkamattal és más kedvezményekkel várja az agrárgazdálkodókat az FHB a Nemzeti Arárkamarával most aláírt megállapodás értelmében.

Együttműködési megállapodást kötött az FHB Bank és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A cél az, hogy 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusban az agrárgazdaságok számára elérhető pályázati pénzek minél nagyobb arányban sikerüljön felhasználni.

Az FHB Bank mindehhez kedvezményes számlavezetési és finanszírozási konstrukciókat kínál az Agrárkamara tagjainak - vagyis az összes hazai agrárcégnek, hiszen a mezőgazdasági vállalkozások alanyi jogon tagjai az Agrárkamarának. Soltész Gergő, az FHB vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az agrárium a Földhitel és Jelzálogbank számára a 17 éves történetének kezdetétől fókuszpont, s az a tény, hogy az FHB immár kereskedelmi banki üzletágát is elindította, sokkal szélesebb körű támogatást tudnak nyújtani az agrárcégeknek. A bank a termékfejlesztés mellett elkötelezett abban is, hogy az agrárkamara ügyfeleit szakmai támogatással, oktatással is segítsék.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke jelezte: a kamara eddig is kiemelt fontosságúnak tartotta a külső partneri szereplőkkel való megállapodásokat - az FHB-val kötött az 50. a megállapodás a sorban, banki partnerként az OTP mellé zárkózik fel az FHB.

Az agrárium finanszírozása 2008. előtt nem volt kedves a bankok számára, ám a válság után még szűkebb lett a piac. A NAK kiemelten fontosnak tartja, hogy banki partnereikkel olyan megállapodásokat tudjanak kötni, amely révén az agrárvállalkozások könnyebben, olcsóbban tudjanak bankolni - ebben az FHB partnere lett a NAK-nak. A kamara ugyanakkor az információkkal is igyekszik segíteni - legyen szó mind az uniós pénzekhez történő hozzáférés, mind a finanszírozási ajánlatok bemutatásáról.

Olcsóbban adják az NHP-t

A konkrét támogatások közül elsőként bejelentették, hogy agrárvállalkozások számára az FHB a maximálisnál kisebb, éven túl 2,35, éven belül 2,15 százalékos kamatszinten teszi elérhetővé a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelét. A területalapú támogatásokat akár a támogatás 88 százalékáig előfinanszírozza a bank, s az MVH támogatások is előfinanszírozásra kerül.

Az FHB teljes hitelállományán belül 15 százalékos az FHB részaránya, az elmúlt évben mintegy 5 százalékkal nőtt a részesedés. Soltész Gergő szerint döntően az NHP-nak köszönhetően sikerült a bővülés: a bank méreteihez képest a legjelentősebb NHP-kibocsátó volt, s ezen belül a legerősebb mértékben az agrárium finanszírozása nőtt.

Mit hoz a területalapú támogatás átdolgozása?

Az agrárium szegmenseiben különbözőek a finanszírozási lehetőségek: míg a szántóföldi növénytermesztés esetében a stabil jövedelmezőség jól finanszírozhatóvá tette az ágazatot, míg az élelmiszeriparban sokkal nagyobbak a kockázatok. A változások kapcsán a hitelállomány minőségét nem rontja majd a területalapú támogatások átalakítása, ám a jövőre nézve természetesen át kell gondolni a finanszírozást - mondta Soltész Gergő.

Az éven túli hitelek esetében ritka volt, hogy fedezet lett volna a területalapú-támogatás, ami a gondot okozza, hogy a cégek cash-flow-ja megsínyli majd az átalakítást. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor fontos tudni, hogy egy 10 ezer hektáron gazdálkodó cég, amely tartja az állattartási előírást (2 hektár/nagyállat), összességében akár évi 100 millió forintos többlettámogatást is kaphat - hangsúlyozta Győrffy Balázs, aki szerint lépni kellett a területalapú támogatások tekintetében, hiszen az uniós pénz támogatás jellegéből azokra a területekre kell koncentrálni, amelyek hátrányban vannak. Az állattartás visszaesését meg kell állítani és ugyancsak támogatandó cél, hogy a terület helyett az élőmunka-igényes termelés is támogatásra kerüljön.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG