4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az első hazai bankszanálási eljárás rögtön egy igen nagy falat volt, de az MNB-nek nem törött bele a bicskája. Az állami támogatást a 37 milliárdos vételárból vissza tudták fizetni.
Fotó: MTVA / Jászai Csaba

Minden engedélyt megadtak, a vételárat kifizették - sikeresen lezárult az MKB értékesítése, június 29-én az ismeretlen befektetői hátterű Blue Robin Investments S.C.A., a METIS Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár által alkotott konzorcium lett az új tulajdonosa a banknak. Előbbiek 45-45, utóbbi 10 százalékot mondhat magáénak.

Gatyába rázták a bankot

Ehhez persze alaposan ki kellett stafírozni a kritikus helyzetben lévő bankot, a szanálást a Magyar Nemzeti Bank hajtotta végre. Első lépésként a kritikus helyzetért felelős, jelentős kitettséget képviselő, toxikus kereskedelmi ingatlanhitel állományt választották le.  130 milliárd forint összegű kitettséget értékesítettek közel 100 milliárd forintos tranzakciós áron. A piacon nem értékesíthető, összesen 214 milliárd forint bruttó hitelállományt az MNB a Szanálási Alap kizárólagos tulajdonában álló MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt.-re (MSZVK) ruházta át.

Az eszközökért kapott ellenérték és azok piaci értékének a különbözete az európai uniós jog alapján állami támogatásnak minősült, amelyet az Európai Bizottság 2015 decemberében a belső piaccal összeegyeztethetőnek minősített és jóváhagyott. A támogatásért cserébe az MNB az MKB összes részvényét átruházta az MSZVK-ra, mint új tulajdonosra.

Ezután leválasztották az alaptevékenységhez nem szorosan kapcsolódó cégeket: eladták majdnem a teljes részesedést az MKB biztosítókban, az MKB Euroleasing csoportban. Emellett komoly költségcsökkentésbe és hatékonyságjavításba is belefogtak.

A jegybank ezután értékesítette az MKB részvényeit. Az ajánlatot adó konzorciumot leellenőrizték, a 37 milliárd forintos vételárat beszedték. A 37 milliárd forintos vételár az adófizetési kötelezettséget követően is meghaladja az állami támogatás 32 milliárd forintos összegét, ezért az adás-vételi tranzakcióval egyidejűleg az állami támogatás is visszafizetésre került az MSZVK részére - közölte az MNB.

Ez volt az első szanálás

Az MKB reorganizációja volt az első hazai szanálási eljárás, ráadásul egy rendszerszinten jelentős, országos lefedettségű, univerzális nagybank vonatkozásában, amelyet az MNB, mint szanálási hatóság az Európai Unió helyreállítási és szanálási irányelve szerint, globális piaci elismertségnek örvendő tanácsadók bevonásával eredményesen hajtott végre. A szanálási eljárásban számos szanálási intézkedés került alkalmazásra, de hitelezői feltőkésítésre nem került sor. Az MNB megvalósította azt a célkitűzését is, hogy a betétesek és a hitelezők pénzének maximális védelme mellett, nekik veszteséget nem okozva kerüljön sor az MKB hosszú távú fenntarthatóságának helyreállítására, működésének stabilizálására és az új tulajdonosoknak való átadására.

Kik vették meg valójában?

A titokzatos cégek mögött álló valódi befektetőkről számos találgatás látott napvilágot, sokan az MNB-alapítványok pénzét is sejtették a magántőke-alapk mögött, amelyek természetesen nem kötelesek megnevezni a mögöttük álló befektetőket. A jegybank áprilisban egy rendkívüli sajtótájékoztatón igyekezett a további pletykák elébe menni.

Mindhárom társaság széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik a pénz- és tőkepiacokon, jól ismerik a magyar és nemzetközi bankpiacot, és készen állnak arra, hogy bankszakmai tapasztalataikat megosszák az MKB Bankkal. Az új tulajdonosok erős hazai és nemzetközi kapcsolati hálóval rendelkeznek, amelyet fel kívánnak használni az MKB eredményességének fokozása érdekében - közölte a Privátbankár.hu-val az MKB új tulajdonosi csoportja.

A közleményből kiderül: a Blue Robin Management magántőkealap Rakesh Kumar Aggarwal tulajdonában áll, az MKB a társaság első befektetése, engedélyezett tőkéje 100 millió euró.

A Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. kezeli Magyarország legnagyobb, 42 milliárd forintos jegyzett tőkéjű magántőkealapját, a Metis Magántőkealapot. A Minerva Tőkealap-kezelő menedzsmentje széleskörű pénzügyi tapasztalatokkal, vezérigazgatója Jaksa János húszéves kereskedelmi banki vezetői tapasztalattal rendelkezik.

A Pannónia Nyugdíjpénztár 21 éve meghatározó szereplője a pénztárpiacnak.

Az új tulajdonosok informális tárgyalásokat folytatnak az EBRD esetleges tulajdonszerzéséről is.

Részvényt kapnak a dolgozók

Az MKB új részvényesei támogatják a bank menedzsmentjét a tavaly elfogadott stratégia további megvalósításában. A motiváció megerősítése és az üzleti célok elérése érdekében a tulajdonosok a bank dolgozói számára indítandó munkavállalói résztulajdonosi programot (MRP) terveznek. A dolgozói részvényprogram várhatóan a bank alaptőkéjének 15 százalékát érinti majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG