5p
A finomra hangolt kommunikációs fogások helyett egy az egyben letámadta Demján Sándor üzletember Spéder Zoltánt és azzal vádolja, "kiszipolyozzák" a takarékokat. A szövetkezeti integráció tagjai ezt nem hagyták annyiban, cáfolják Demján állításait. Közben farvízen felúszva a Bankszövetség is azt állítja: a takarékokhoz húz a kormány szíve a bankokkal szemben.

Egymásnak esett Demján Sándor milliárdos üzletember és a TakarékBank: Demján nem kevesebbet állított keddi, Orbán Viktornak címzett nyílt levelében, mint azt, hogy teljesen mások a számok a takarékintegrációnál, mint amiről a miniszterelnököt tájékoztatták, leginkább azért, mert a Spéder Zoltánhoz tartozó FHB többmilliárdos veszteségét a takarékokkal tüntetik el. Demján levelére aztán válaszolt a TakarékBank és a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, cáfolva az állításokat, de beszállt a csörtébe a Bankszövetség is, amelynek vezetője, Patai Mihály váltig állítja, hogy kormány kedvez bizonyos érdekcsoportoknak.

Besegítenek

De kezdjük az elején: Demján, aki az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnökeként írt, azt állítja, hogy az integrációs célok finoman szólva is kisiklottak, Orbánt pedig félretájékoztatják a takarékszektor pénzügyi adatait illetően.

A levélben azt írja "a Takarékszövetkezetek mérlegfőösszege jelentősen csökkent, nyeresége + 10 milliárd forintról - 2 milliárd forint veszteségbe fordult."

Demján szerint ugyanakkor a Spéder Zoltánhoz kerülő TakarékBank tizenhatszorosára növelte a nyereségét, a szintén hozzá tartozó integrációs tag FHB viszont tízmilliárdos veszteséggel húzza le a szektor teljesítményét. Azzal folytatja, hogy az FHB 2015 második felében 30 milliárd forintos tőkehiánnyal küzdött, ennek pótlására pedig határidőt állapított meg a bankfelügyelet. Demján szerint ezt a lyukat piacról nem tudta volna betömni az FHB ezért

"Spéder Zoltán, az FHB és a TakarékBank meghatározó tulajdonosa a takarékszövetkezeti szektorra gyakorolt helyzeténél fogva arra kényszerített bizonyos szövetkezeteket, hogy a fenti tőkeemelést hajtsák végre úgy, hogy a névérték hétszeresén vegyenek új részvényeket."

Ezzel az FHB megmenekült. Demján azzal vádolja Spédert, hogy "céghálót" szőnek a takarékok köré "parazitaként szívják el erőforrásaikat". A betéteket a Diófa Alapkezelő alapjaiba irányítják, az alapkezelő pedig a piaci ár háromszorosát, 3,5 százalékot számol fel a kezelésre - írják. A levél szerint Spéder arra készül, hogy a Takarékszövetkezetekkel vásároltassa fel az FHB részvényeit, ezzel finanszírozva a többmilliárdos veszteséget. Demján Sándor a levél végén arra kéri a miniszterelnököt, hogy ne hagyja "százharmincezer részjegytulajdonos kisemmizését".

Demján nem mond igazat, minden rendben

Nem telt bele sok idő, és már jött is a válasz a Takarékbanktól.

Sajnos Demján Sándor ismét tanúbizonyságát adta annak, hogy még mindig nincs tisztában az általa korábban kihasznált szektor pénzügyi folyamataival, fejlődésével és tényleges számaival - írják közleményükben.

A pénzintézet pontról pontra próbálta cáfolni Demján állításait. Mint írják,

  • az integráció jól megy, a törvényben meghatározott keretek között érik el a célokat
  • a mérlegfőösszeg most 2400 milliárd forint, az ügyfelek pedig biztonságban vannak
  • a szektor egyszer sem ért el 10 milliárdos eredményt, de kétmilliárdos veszteséget sem
  • a Takarékbank 2014-ben 2 milliárdos, míg 2015-ben 3,2 milliárdos adózott eredményt ért el, nem növelte tizenhatszorosára a nyereségét
  • az FHB semmilyen hatással nem volt a tavalyi eredményre.

A takarékok is beszálltak, és a 87 tagból 80 által aláírt levelet juttattak el válaszul:

Mély megdöbbenéssel és felháborodással olvastuk a tegnapi napon közzétett nyílt levelét, amelyben számos, nyilvánvalóan alaptalan, minden szakmaiságot nélkülöző, a valóságtól elrugaszkodott állítást, hazugságot fogalmazott meg a takarékszövetkezetek eredményeivel és a teljes takarékszövetkezeti szektor teljesítményével kapcsolatban.

[...]

Ami még fájóbb, hogy nyílt levelében foglalt állításaiból az következik, Ön lenézi, az önálló véleményalkotásra és az abból következő önálló döntéshozatalra képtelennek tartja a takarékszövetkezeteket. Ezt nemcsak megalázónak tartjuk, hanem annak újabb visszaigazolásának tekintjük, hogy Ön – az Ön által vezetett Szervezettel együtt – soha nem tekintette partnernek a szövetkezeti hitelintézeteket.

[...]

Ha valaki megpróbálja félretájékoztatni Orbán Viktor Miniszterelnök urat a Takarékbank és a takarékszövetkezeti szektor ügyében az éppen Ön, a nyílt levelében megfogalmazott alaptalan vádaskodásokkal és hazugságokkal!

- írják a TakarékBank állításait is visszhangzó posztban.

A szomorú harmadik

Szerdán viszont beszálltak a csetepatéba azok is, akiknek legjobban fáj a szövetkezeti integráció: Patai Mihály, a Bankszövetség vezetője még Demján előtt öt nappal írt levelet a kormánynak, ám azt csak a balhé kirobbanása után szivárogtatta ki a hvg.hu. Patai azt írja, hogy a kormány részrehajló, a bankokat háttérbe szorítják a takarékokkal szemben, ez pedig torzítja a versenyt, aminek az ügyfél látja kárát és a hitelezést sem tudja beindítani a bankszektor, pedig ezért mindent megtenne a kormány.

A Bankszövetség elnöke konkrétan megnevezi a problémákat:

  • a bankadó nem sújtja úgy az integráció tagjait, mint a bankokat
  • nem csak a Magyar Nemzeti Bank gyakorolja a felügyeleti jogokat a tagok felett
  • verseny nélküli előnyökhöz jut a Takarékbank a szövetkezetben
  • a takarékszövetkezeti integráció tagjainak kötelezettségeiért integráción kívüli bankoknak kell néha helyt állniuk.

Patai Mihály is nekimegy az Integrációnak: "fontosnak tartjuk, hogy a létrejött integrációk az eredeti céljuknak megfelelően működjenek. A takarékszövetkezeti integráció ne terjedjen ki a takarékszövetkezeti múlttal nem rendelkező kereskedelmi bankokra..." - áll a levélrészlet a hvg cikkében, amely kimondatlanul is (az egyébként Bankszövetség-tag) FHB-ra utal, amelynek intézetei beléptek az integrációba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG