1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha csak Simor Andráson és alelnökein múlt volna, akkor is csökkent volna a jegybanki alapkamat, de nem ennyivel; a leköszönő jegybankelnök az origo.hu-nak adott interjúban úgy fogalmazott: a külsős tagok nem az MNB szakértői gárdájának alappályája mentén voksoltak a kamatdöntő üléseken, hanem alternatív forgatókönyvek alapján.

Simor András ténynek nevezte, hogy az elmúlt bő fél évben született kamatdöntések nincsenek összhangban az MNB szakértőinek elemzéseivel. Sem a szeptemberi, sem pedig a decemberi előrejelzések alappályája nem azt jelezte, hogy az elmúlt hónapokban végrehajtott kamatcsökkentésekkel elérhető az inflációs cél.

2012 elején nagyon éles volt a helyzet, de a megbeszélés Orbán Viktorral barátságos hangnemben telt - Simor tavaly januárban - mikor a forint történelmi mélypontját elérte - másodszor találkozott Orbánnal.



Vágjuk a kamatot, a forint meg gyengül

Félreértésnek nevezte, ha úgy próbálják megideologizálni a kamatdöntések helyességét, hogy ha nem omlott össze a forint, akkor minden rendben van.

A jegybanktörvény nem azt a célt tűzi a jegybank elé feladatként, hogy ne omoljon össze a forint. Ez szükséges, de nem elégséges feltétel. A piac meg értelemszerűen elfogadja a kamatcsökkentéseket - hisz mást nem nagyon tehet -, alkalmazkodik hozzá. Azt azonban mindenki látja, hogy a forint árfolyama ma gyengébb, mint a kamatcsökkentési ciklus kezdetén - fejtette ki az interjúban Simor András.

Volt, hogy a lemondásra gondolt
Minden embert ki lehet csinálni, a kérdés az, hogy milyen eszközöket használnak ellene. Ezekben a tárház Magyarországon - az elmúlt száz évre gondolva - elég bőséges. - Simor András

Az interjúban a távozó bankelnök azt mondta, 2011 második fele volt a legnehezebb időszaka elnökségének, ekkor elgondolkozott rajta, hogy ki tudja-e tölteni mandátumát. Hogy a nagy nyomást, ami főleg a kormánypártok oldaláról rakódott rám hogyan bírta, arra Simor így válaszolt: "elkezdtem sokkal többet sportolni, fegyelmezettebben élni és kikapcsoltam a televíziót, kevesebb hírt olvastam". Simor szerint nem az egész jobb oldalnak van vele gondja, hanem egy szűk réteg szemét csípte, hogy olyan valai vezeti az MNB-t, akit nem ez a kormány nevezett ki.

Az elnöksége alatt tartott utolsó kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatón a távozó elnök önkritikusan szólt saját elmúlt 6 évéről, szerinte bár az MNB jogosultságok híján csak kommunikációs eszközökkel vehette fel a harcot a terjedő devizahitelezési gyakorlat ellen, erre még inkább oda kellett volna figyelniük. Simor ennek kapcsán most azt mondta, az ország elitjének a szegénységi bizonyítványa, hogy ebben az ügyben más nem gyakorolt önkritikát; sem a kereskedelmi bankok vezetői, sem a politikai pártok, sem a pénzügyi felügyelet, sem pedig a fogyasztóvédők nem mondták 2008 előtt, hogy a devizahitelek kapcsán máshogy kellett volna eljárni - egyedül a nemzeti bank elnöke. "Egyszerűen azt kell mondani, hogy hibáztunk, hogy nem hoztuk meg a megfelelő szabályokat a devizahitelezés korlátozására" - mondta Simor, aki szerint az MNB nem rendelkezett olyan szabályalkotási jogosultságokkal, melyekkel befolyásolhatta volna a banki hitelezési gyakorlatot. "Az ajánlásainkat nem fogadták el, a bankokat még 2009-ben, a válság kitörése után is győzködnünk kellett, hogy korlátozzák magukat a devizahitelezésben. Senki sem írta alá a papírt, amit eléjük tettünk" - mondta.

Kérdésre válaszolva azt mondta, ami az elmúlt 10-15 évben a költségvetéssel történt, az nagyobb bűn, mint amit a közgazdász szakma elkövetett. "Ami a költségvetésben történt a gyökere annak, ami a devizahitelezés kapcsán kialakult, nem is bűnnek, inkább gazdaságpolitikai hibának mondanám ezt" - válaszolta a riporter felvetésére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG