4p
Egyre több jel mutat arra, hogy az MNB meghosszabbítani kényszerül az nhp-hitelprogramot, mivel a várt változás - a bankok saját hitelezésének felfutása - tovább várat magára. A lakossági oldalon egyelőre (?) nem látszik a hitelkiváltó hitelek állományugrasztó hatása.

A lakossági oldalon folytatódó élénkülést jelez a Magyar Nemzeti Bank aktuális hitelezési jelentése, bár az is hozzátartozik a képhez, hogy az új hitelek növekvő volumene ellenére továbbra is folytatódott az állomány leépülése – összegezte a tapasztalatokat Fábián Gergely, a jegybank igazgatója. Éves szinten mind a lakáscélú, mind a szabadfelhasználású hitelek kihelyezése is növekedett. A versenyt egyértelműen mutatja a hitelezési feltételek enyhülése, ráadásul mindez a hitelkereslet élénkülésével együtt jár.

Az új lakáscélú hitelek kamata immár 6 százalék szintjén jár, míg a szabadfelhasználású hitelek kamata is 8 százalék alá csökkent. A felárak mindkét szegmensben 4-6 százalék közé estek, itt ugyanakkor a lakáshitelek felára kismértékben emelkedett, míg a szabadfelhasználású jelzáloghitelek felára most csúszott be 6 százalék alá.

 

 

Kevés a kiváltó hitel

A II. negyedévben mindössze 2,5 milliárd forintot tett ki a hitelkiváltó hitelek volumene – hangzott el a Privátbankár.hu kérdésére, a jegybank szerint a hitelkiváltás hatása ennek kapcsán inkább a III. negyedévben jelentkezik majd.

Borítékolható az nhp hosszabbítás

A jegybank megállapításai szerint a kimaradó egyedi nagyhiteleknek (külföldi közvetlen hitelfelvétel, vagy/és korábbi hitelek visszafizetése) köszönhető a vállalati hitelek volumenének éves alapon számított 3,4 százalékos visszaesése, hiszen a kkv-hitelállomány ugyanezen az időtartamban 1,8 százalékos bővülést mutatott. A dinamikát továbbra is az nhp tartja fenn, a szerződések volumene a II. negyedévben 15,6 százalékkal múlta felül 2014. hasonló időszakának adatait. Az nhp-val kapcsolatban elhangzott: a Monetáris Tanács ősszel vizsgálja majd felül azon korábbi döntését, hogy 2015. végével kivezetésre kerül az nhp, ennek a döntéselőkészítő anyagai készülnek. Az tény, hogy az az elképzelés, hogy a normál hitelezés átveszi a nhp szerepét, egyelőre késik. Ennek ellenére - hangsúlyozta a jegybank igazgatója - jelenleg a 2015-ös kivezetésről szóló döntés van érvényben.

Az új szerződéskötések volumenének megugrása – az I. negyedévi 450 milliárd körüli értékről 600 milliárd fölé emelkedett az állomány – ugyanakkor további állománybővülést vetít előre. A nagy kérdés az, hogy az nhp I. okán 2013. III. negyedévében mért közel 1400 milliárdos hitelvolumen milyen ütemben pörög majd ki az állományból. A jegybank szerint miután ezen hitelkiváltások átlagos futamideje 6-7 év volt, vélhetően ezek a hitelek még jó pár évig emelik a volument. Csökkenteni fogja ugyanakkor azt a MARK Zrt. által átvett állomány – mint ismert, elvben szeptembertől működik majd az MNB rossz bankja -, miután a társaság által átvett ingatlanok után rendkívüli hiteltörlesztés jelentkezik majd a bankoknál.

Verseny és kivárás is érezhető

Az MNB ugyanakkor már versenyt érez a piacon, ezzel összefüggésben a hitelezési feltételek alapvető enyhülését mérték a piacon, ráadásul a jegybanki kamatemeléssel összhangban mind a hitelkamatok, mind a felárak szintje is csökkenő tendenciát mutat. A hitelkereslet élénkül – mondta el Fábián Gergely, főleg a hosszú lejáratú hitelek iránt élénkül a kereslet. Ugyanakkor a jegybank vélekedése szerint a hitelezés dinamikája továbbra is elmarad az egészséges növekedést támogató 6-7 százaléktól. Mindez annak fényében érdekes, hogy a magyar kamatszint lényegében már besimult a régiós kamatszintekhez. Fábián Gergely ugyanakkor az alacsony hitelkamatok kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez azt is jelzi, hogy itthon továbbra is csak a nagyon hitelképes vállalatok kapnak hiteleket. Meglehet, magasabb kamatszint magasabb volument hozna. Ugyanakkor Fábián Gergely elismerte, hogy a keresleti oldalon is érezhető kivárás, ami az EU-pályázatok kiírásának megcsúszásával magyarázható. E tekintetben is változást hozhat a III. negyedév.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG