3p
Az Erste Bank Hungary Zrt. 2015 első fél évében 10,817 milliárd forint veszteséget könyvelt el a tavalyi első fél évi 43,877 milliárd forintos negatív eredmény után. Jön még az autóhitelek forintosítása és a csalók ügyefeleinek kártalanítása; az állami tulajdonszerzésnek még nyoma sincs, de a bankadó csökkentése legalább már látszik.
Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök és Andreas Treichl, az osztrák Erste Group Bank AG vezérigazgatója a tulajdonrész-vásárlás bejelentésekor. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A hétfőn publikált gyorsjelentés adatai szerint az egyéb nettó működési eredmény 42,6 milliárd forinttal javult, míg 2014 első fél évében 39,167 milliárd forinttal rontotta, idén 3,394 milliárd forinttal növelte az eredményt. Ennek magyarázata szinte teljes egészében a Kúria jogegységi határozatával kapcsolatos törvénnyel összefüggésben tavaly megképzett céltartalék és annak tényleges felhasználásából fakadó eredmény.

Jön még az autóhitelek forintosítása és a csalók ügyefeleinek kártalanítása

A jelentés szerint az alacsony kamatkörnyezet a csökkenő volumenekkel párosulva továbbra is nehezíti a bankszektor jövedelmezőségét. Kitér arra is, hogy a kormány megállapodott a Magyar Bankszövetséggel a devizaalapú autó- és fogyasztási hitelek forintosításáról, amire előreláthatóan az augusztus 19-én érvényes piaci árfolyamon kerül sor.

A következő évek eredményességére hatással lehet a 2015 első felében csődbe ment brókercégek ügyfeleinek kártalanítása, melynek költségeit várhatóan a pénzügyi intézményeknek kell viselniük - írja jelentésében a hitelintézet.

Még nyoma sincs az állami tulajdonszerzésnek

Mikor száll már be az állam?

Az Erste 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlásával kapcsolatos folyamatban kisebb késés van, de a bank szerint nincs fennakadás. Lapértesülés szerint a késedelem mögött az EBRD kifogásai állnak, amiért a kormány újabb banki befizetésekkel kártalanítja a Quaestor ügyfeleit, amivel újabb jelentős terhet kap az iparág. Részletek >>

Kitér arra is, hogy az Erste Group, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint a magyar kormány februárban bejelentette együttműködési szándékát, melynek keretében az utóbbi kettő 15-15 százalékos kisebbségi részesedést szerez a bankban. Hozzáteszi, a tulajdonosi struktúraváltás a jelentés összeállításáig nem történt meg.

A megállapodásban foglaltaknak megfelelően a jövő évi költségvetésről szóló törvényben rögzítették a pénzügyi szervezetek különadójának 2016-tól történő csökkentését is.

Persze nem vonulnak ki

Az Erste jelentésében is megerősítette: a változó piaci környezetben a növekedési lehetőségekre koncentrál, és néhány versenytársával ellentétben - amelyek a kivonulást vagy operációjuk jelentős csökkentését választották - továbbra is jelentős lakossági és vállalati szerepvállalást tervez Magyarországon.

Kevesebb hitel, kevesebb betét

Az Erste Hungary mérlegfőösszege 2 százalékkal csökkent 2014 végéhez viszonyítva. A hitelállomány 5,5 százalékkal esett vissza, amit a lakossági hitelek új folyósítást meghaladó mértékű elő- és végtörlesztése, valamint a nem teljesítő hitelek fokozatos leírása okozott a jelentés szerint. Az ügyfélbetétek enyhén csökkentek - ezen belül a lakossági közel az év végi szinten alakult, míg a vállalati szektoré kis mértékben csökkenő tendenciát mutat. Főként a lekötött betétállomány zsugorodott a csökkenő kamatkörnyezet miatt, ami mérsékelte e megtakarítási forma iránt a keresletet - ismerteti a jelentés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG