1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szocpol mellett egyéb lakáscélú állami támogatások is léteznek: az állam bizonyos feltételek mellett támogatja a lakásfelújítást, az új lakás vásárlását, vagy építését is. Fontos azonban, hogy az elképzelésünknek megfelelően válasszunk terméket.

A lakáscélú állami támogatások közül a legismertebb a szocpol, mellyel egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesen. Emellett azonban vannak további lehetőségek, támogatások, amelyekkel az otthonteremtést segítené elő az állam, ilyen például a fiatalok, többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatása és az otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelek.

Fiatalok, többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatása

Ez a támogatási forma felhasználható új lakás építésére és vásárlására, ebben az esetben számít az igénylő kora, illetve a nevelt gyermekek száma. Ha a támogatást lakásfelújításra használják fel, akkor az életkortól függetlenül igényelhető.

A kamattámogatás mértéke 35 év alatti fiatalok számára, akiknek legfeljebb egy gyerekük van 50 százalékos, a 45 év alattiaknak 2 gyermek esetén 52, 3 gyermek esetén 55, 4 gyerek esetén 59, 5 gyerek esetén 64, 6 vagy több gyerek esetén 70 százalék - mondta Szabó Ákos, a PÁTRIA Takarék lakossági hitelüzletág vezetője a Privátbankárnak.

A beruházás maximum értéke a fővárosban és a megyei jogú városokban 25 millió, míg az egyéb településeken 20 millió forint lehet.

Az igényelhető kamattámogatott hitel nagysága a fővárosban és a megyei jogú városokban maximum 12,5 millió, egyéb településen maximum 10 millió forint. A korszerűsítési hitel esetén pedig az igényelhető hitel nagysága maximum 5 millió forint lehet - mondta Szabó Ákos.

A kölcsön kamatainak megfizetéséhez az állam a kölcsön futamidejének lejártáig, de legfeljebb húsz évig nyújt támogatást.

Otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelek

Azon hitelekre jár ez a kamattámogatási forma, amelyek lakásépítésére, új vagy használt lakás vásárlására, vagy lakáskorszerűsítésre vesznek fel.

A beruházás költsége új lakásvásárlás vagy építkezés esetén maximum 30, használt lakásvásárlás és korszerűsítés esetén pedig 15 millió forint lehet. Az igényelhető kamattámogatott hitel nagysága pedig új lakásvásárlás vagy építés esetén maximum 10, használt lakásvásárlás, korszerűsítés esetén maximum 6 millió forint. Az otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelekre állami támogatás 5 évig jár.

Új lakás vagy használt lakás? Nem mindegy

Szabó Ákos, a PÁTRIA Takarék
lakossági hitelüzletág vezetője

A Privátbankár kérdésére a PÁTRIA Takarék szakembere azt válaszolta, hogy azoknak az ügyfeleknek, akik új lakás építésében vagy vásárlásban gondolkoznak a Fiatalok, valamint többgyermekes családok lakáscélú kölcsönét ajánlják. Itt az állami támogatás 20 évig jár és a gyermekek számának növekedésével a kamattámogatás mértéke is nő. Fontos, hogy figyelembe vegye a kérelmező az építés esetén maximális bekerülési költséget vagy vásárlás esetén a maximális vételárat, továbbá a felvehető hitel nagyságát - mondta a szakértő.

Használt lakás vásárlása, valamint korszerűsítési munkák finanszírozása esetén az otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelek ajánlottak, kiemelten azon ügyfelek esetén, ahol rövidebb (maximum 60 hónap) futamidőben gondolkoznak – mondta Szabó Ákos.

Az otthonteremtési kamattámogatott lakáshitelek kamattámogatása az 5. év után megszűnik, ezért érdemes arra is időben odafigyelni, hogy az 5. év után a hitel kiváltásával egy versenyképes piaci kamatozású lakáscélú hitelt válasszunk.

A PÁTRIA Takarékszövetkezetnél például a törlesztőrészletek havonta azonos mértékben, annuitásos módszerrel fizethetők vissza, melynek köszönhetően a teljes futamidőre visszafizetendő kamat mértéke alacsonyabb, mint az eltérő (lineáris, vagy egyenlő tőketörlesztéses módszerrel kalkulált) módon, de azonos kamatkondícióval árazott hitelek esetében - mondta a szakember.

A támogatás megválasztásakor azonban fontos, hogy felmérjük a pontos célt. Az ügyfél céljának ismeretében tudjuk bővíteni vagy adott esetben szűkíteni az adható támogatások körét - mondta a PÁTRIA szakértője. Mivel egy-egy célra akár több fajta támogatás is adható, így elengedhetetlen az ügyfél elképzelésének részletes ismerete.

Bankokon keresztül lehet a támogatást igényelni

Mivel minden esetben pénzintézeten keresztül történik a kamattámogatott hitel vagy a vissza nem térítendő támogatás igénylése, érdemes először ott érdeklődni arról, hogy foglalkoznak-e a fenti támogatásokkal, ahol az igénylő bankszámlát vezet - mondta Szabó Ákos.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG