5p
Egyre több a lakás-előtakarékoskodó.

Növekvő érdeklődés a fiatalok körében, sikeres gyerekprogram és több kiskorú kedvezményezett, egyre keresettebb hosszú tarifák, növekvő megtakarítási és szerződéses összeg, több lakás-előtakarékoskodó lakásvásárló – ezt a képet tükrözi a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. legfrissebb ügyféladat-elemzése.

A társaság gyerekprogramjának tavaly őszi bevezetése óta 60 százalékkal nőtt a 14 év alatti kedvezményezettek száma az új ügyfelek körében – derül ki a Fundamenta-Lakáskassza legfrissebb ügyféladat-elemzéséből. Így ez az arány már az összes új ügyfél közel 15 százalékát teszi ki, míg korábban ez a korosztály az új szerződések csupán mintegy 9 százalékában szerepelt kedvezményezettként.

Figyelemre méltó, hogy a Fundamenta ügyfélállományán belül a 25-40 éves korosztály felülreprezentált. Míg a lakosság alig több mint 20 százaléka tartozik ebbe a kategóriába, a Fundamenta ügyfeleinek közel 40 százaléka ebből a korcsoportból kerül ki, jól mutatva, hogy a családalapítás előtt álló fiatalok, illetve kisgyermekes szülők körében kiemelt kérdés a lakáshoz jutás, valamint a gyermekek jövőbeli lakáscéljáról történő gondoskodás.

A családi adókedvezmény rendszerének kiterjesztése révén 2014-től már nemcsak a személyi jövedelemadóból, hanem a bérből fizetendő járulékokból is levonható az adókedvezmény, így több család tudja kihasználni a rendszer biztosította előnyöket. 2015. január 1-jétől tovább bővült a családi kedvezményre jogosultak köre. 2016-tól fokozatosan fog növekedni a kétgyermekes háztartások esetében az igénybe vehető kedvezmény mértéke, ami 5 év alatt megduplázódik. Ezek eredményeként nőhet a háztartások rendelkezésre álló jövedelme, a keletkező többletet félretéve pedig – például lakásszámlát nyitva – időben kezdhetnek el gondoskodni gyermekük jövőjéről.

Egyre keresettebbek a hosszú futamidejű lakásszámlák

Az elmúlt években az ügyfelek közel kétharmada a rövid, négy éves lakás-előtakarékossági konstrukciókat részesítette előnyben – csupán a hosszú tarifákat népszerűsítő ügyfélakciók változtattak időszakosan ezen az arányon. 2014 novemberétől azonban jelentősen megnőtt a hosszú futamidejű (8-10 éves megtakarítási időszakra kötött) szerződések részaránya – míg korábban az ügyfelek 18-20 százaléka választotta e termékeket, az utóbbi fél évben már az új szerződések több mint negyedét ezek adták. Ezt a pozitív trendet erősíti a már említett FundiMini gyerekprogram, amely azt mutatja, hogy a szülők már évekkel a gyermekeik önállósodása előtt gondolnak az életkezdéshez szükséges anyagi támogatás megteremtésére. A hosszú tarifák népszerűségének növekedésével a 4 éves termék aránya valamelyest csökkent, de 55-60 százalékos részarányával még mindig a legkeresettebb tarifa maradt.

Egyre többet takarítanak meg a Fundamenta-ügyfelek

Az ügyfelek átlagos havi megtakarítása évek óta töretlen növekedést mutat. Míg 2012-ben még 14 900 Ft volt a vállalt havi megtakarítások átlaga, 2015-ben már közel 17 ezer Ft befizetését vállalják az új ügyfelek havi szinten. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyre többen választják a maximális 72 ezer Ft-os állami támogatást biztosító havi 20 ezer Ft-os megtakarítást – az optimális összeget befizetők aránya meghaladja a 60 százalékot az új szerződéskötéseknél. A havi megtakarításokkal együtt nő az átlagos szerződéses összeg is – míg 2012-ben még átlagosan 3 millió Ft alatti, addig idén már 3,6 millió Ft feletti az az összeg, amelyre az ügyfelek szerződnek.

Egészséges arányban a visszatérők és az új ügyfelek

Az idén már 19 éves Fundamenta ügyfelei között egyre növekvő arányban találhatók olyan lakás-előtakarékoskodók, akik már második-harmadik szerződésüket kötik meg. Jelenleg az új értékesítés több mint 40 százalékát meglévő ügyfelek teszik ki, akik a régi szerződésük lejárta után vagy meglévő szerződésük mellé új lakásszámlát kötnek.Ugyanakkor az értékesítés túlnyomó részét, közel 60 százalékát még mindig az új ügyfelek általi szerződéskötések adják – ami egyértelműen jelzi, hogy a lakáscélú öngondoskodás iránti igény továbbra is magas, és évről évre szélesebb rétegeket ér el ez a fajta lakáscélú megtakarítási forma.

A lakásvásárlás továbbra is a legfőbb hitelcél

A lakáshitelek felhasználási célját vizsgálva a 2014-es adatok alapján megállapítható, hogy a teljes magyar lakáshitel-piacon tovább csökkent az új lakások építésének és vásárlásának aránya, és ezzel párhuzamosan tovább nőtt a használtlakás-vásárlás céljából történő hitelfelvételek aránya, ez utóbbi 2014-ben meghaladta a 70 százalékot (hitelösszeg alapján).

Összességében az új és használt lakások vásárlására a lakáshitelek kb. 80 százalékát fordítja a lakosság – a maradék 20 százalék megoszlik az építés, a korszerűsítés és a hitelkiváltás célok között. A Fundamenta ügyfelei által felvett hitelek esetében ezek az arányok némileg eltérőek. Bár az ügyfelek jelentős része, mintegy kétharmada itt is vásárlás céljából igényel hitelt, a többi piaci szereplőnél nagyobb arányt képviselnek a kisebb összegű, lakásfelújításra, korszerűsítésre felvett hitelek – darabszám szerint a hitelek negyedét, összegszerűen 17 százalékát fordítják a Fundamenta-ügyfelek erre a célra. A 4-5 százalékos piaci átlagot jelentősen meghaladó mértékű volt 2014-ben a hitelkiváltás, a hitelek egytizedét e célra folyósította a társaság.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG