3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Bankonként eltérő, hogy mely szegmenesben érzik a lakossági hitelkereslet-élénkülést - ez alátámaszthatja azt a nézetet, hogy tényleg itt a trendforduló. Persze, van aki az alacsony bázisra figyelmeztet - joggal.

Általánosnak mondható a lakossági hitelkereslet-élénkülés – a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2014. májusában a hitelintézetek a szezonálisan kiigazított adatok alapján 20,8 milliárd forintnyi lakáshitelt és 10 milliárdnyi személyi hitelt folyósítottak. A lakáshitelek esetében ez az egy évvel ezelőtti szinthez képest közel 60 százalékos növekedést jelent, de áprilishoz képest is 4,5 százalékkal nőtt az új hitelek kihelyezésének volumene. Hasonló adatok szerint a személyi hitelek esetében egy év alatt harmadával, egy hónap alatt 5,2 százalékkal nőtt a hitelkihelyezés.

A hazai bankok szinte mindegyike érzékeli a hitelkereslet-bővülést, ám a válaszaik is jól mutatják, hogy általánosnak tekinthető az érdeklődés növekedése, tekintve, hogy a válaszolóknál eltérő hiteltípusoknál érzik a jelentékenyebbnek a keresletbővülést.

Csalóka számok: kicsi a bázisAz OTP szakértőinek meglátása szerint bár egyértelműen élénkülés tapasztalható a lakossági hitelpiacon, de ezt azért érdemes óvatosan kezelni, hiszen a lakáshiteleknél épp tavaly tavasszal alakult ki a mélypont, míg a fogyasztási hitelek terén egy évvel korábban ült le a piac, vagyis alacsony bázisról történik most az építkezés.

Míg például az UniCredit Banknál jellemzően a használtlakás-vásárlási hitelek esetén érzékelik a keresletbővülést - amelynek okát az ingatlanpiaci forgalom élénkülésében látják -, addig például a CIB-nél a hitelkártyák terén érzékelnek komolyabb keresletet. Az MKB-nál és a Magnet Banknál is a lakáshitelek iránti kereslet bővülését emelték ki, miközben a Budapest Banknál nőtt az érdeklődés mind a jelzáloghitelek, mind a személyi kölcsönök iránt – mint írják, különösen április-májusban érzékeltek erőteljesebb növekedést. A BB-nél az új hitelkártya-kibocsátások száma április-májusban jelentősen meghaladta a tavalyi év hasonló időszakának adatait, és a hitelkártya-költések volumenében is enyhe növekedést tapasztaltak.

A csak a fogyasztási hitel piacon jelen lévő hitelintézetek persze csak a saját portékáikkal kapcsolatban oszthatták meg véleményüket a Privátbankárral. E tekintetben érdekes lehet, hogy míg 2014 első 4 hónapjában a hazai piacon 18 százalékkal több személyi kölcsönt folyósítottak, mint tavalyi év azonos időszakában, a Cetelem esetében a folyósított személyi kölcsönök több, mint 45 százalékkal bővültek. Holló Bence, a Cofidis Magyarországi Fióktelepének vezetője szerint a személyi kölcsönök piacán sokkal komolyabb előrelépésre lehet számítani az év hátralévő részében. Érdekes adat, hogy míg a Cofidis eredményei alapján az áruhitel-piac erősödést mutat, az MNB statisztikái alapján viszont szűkül a piac.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG