4p
Ma jár le a jegybank szerint jogszerűtlenül beszedett díjak visszafizetésének határideje. Az emiatt 35 pénzügyi szervezetre kirótt jegybanki bírság befizetésére is ma van az utolsó lehetőség.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi Stabilitási Tanácsa (PST) márciusban mintegy 1,2 milliárd forint bírságot szabott ki 35 pénzügyi szervezetre, mert a jegybank véleménye szerint jogszerűtlen módon emelték meg a fogyasztók díjait és költségeit. A bankok többsége elfogadta a döntést, de néhány bírósághoz fordult. 

Az MNB akkori határozataiban a jogtalanul elvont díjtöbbletet miatti kártalanítás határidejét április 30-ában határozta meg, később az eredeti be- és visszafizetési határidőt az MNB május 31-ére módosította.

Már majdnem minden bank fizetett

Az MTI által megkérdezett érintett hitelintézetek válaszai és az MNB korábbi nyilatkozatai alapján: egy kivétellel a megbírságoltak mindegyike befizette már a pénzbüntetést, a csaknem 1,2 milliárd forint jegybanki bírság 98 százaléka így már befolyt. 

A jegybanki határozat felülvizsgálatára bírósági keresetet nyújtott be a DRB Bank, az Erste Bank, a FHB Kereskedelmi Bank, a Fontana Credit Takarékszövetkezet, a Hévíz és Vidéke Takarékszövetkezet, a Mohácsi Takarék Bank, a Raiffeisen Bank, a Szabolcs Takarékszövetkezet és a Tisza Takarékszövetkezet.

Van bank, amelyik már egy hónapja fizetett

Az MTI-nek adott válaszok szerint az OTP Bank a díjvisszatérítést már az eredeti, az MNB által előírt határidő lejárta előtt jóváírta azoknak, akik rendelkeznek OTP lakossági számlával. A náluk lakossági számlával már nem rendelkező ügyfelek pedig levélben kaptak tájékoztatást a díjvisszatérítésről, illetve a kifizetés módjáról.

Az Erste Bank az eredeti, április 30-ai határidőig visszafizette az ügyfeleknek az MNB szerint jogtalanul felszámított díjtételeket. Erről minden érintett megkapta a szükséges tájékoztatást.

Az MKB Bank egy összegben és az eredeti jegybanki határozatban foglalt határidőre, április 30-ára utalta vissza élő bankszámlával rendelkező ügyfeleinek a felügyelet által jogszerűtlennek ítélt díjakat. Mivel a "visszajáró" összeg erősen függött a számlahasználat aktivitásától, az egyéni szokásoktól, így volt, aki pár száz, más több tízezer forintot kapott vissza. A 98 millió forintos MNB-bírságot szintén határidőre kifizette a pénzintézet - közölték. A banknál élő bankszámlával rendelkező ügyfelek egyösszegű visszautalással, automatikusan jutottak az őket megillető pénzhez. Azoknak pedig, akik már nem ügyfeleik, a bankfiókokban fizetik vissza a nekik járó összeget.

Az MKB-nál hangsúlyozták, hogy továbbra is kitartanak amellett, hogy a tranzakciós illeték áthárítására a törvényi lehetőség - akár egyoldalú szerződésmódosítás keretében is - adott volt, ráadásul a bank ezt az ügyfelek számára legátláthatóbb módon tette meg. A bank mégis úgy döntött, hogy nem támadja meg a felügyeleti döntést a bíróság előtt, és az eredeti határidőre visszafizette a jogszerűtlennek ítélt díjakat.

A Budapest Bank a határozatban foglaltakat teljesítve a bírságot befizette, az MNB által kifogásolt díjakat ügyfeleinek visszatérítette. A visszatérítést a bank meglévő ügyfelei banki átutalással kapták meg, volt ügyfeleiknek pedig postai úton, a levelezési címükre juttatták el - közölték.

A CIB Bank tájékoztatása szerint a pénzintézet biztos abban, hogy mindenben megfelelt az érvényben lévő jogszabályoknak és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) korábban kiadott irányelveinek. Ugyanakkor - jogkövető intézményként - az MNB által kirótt bírságot maradéktalanul megfizette a felügyeletnek. Az ügyfelek részére a CIB Bank az április 30-ai határidőre teljesítette a visszafizetést. Azoknak az ügyfeleknek, akiknek a díjvisszafizetés időpontjában nem volt a CIB Banknál vezetett bankszámlájuk, postai utalványon fizették vissza a díjtöbbletet és a kamatot. Az egy ügyfélre eső díjvisszafizetés átlagos mértéke kamatokkal együtt a CIB-nél 280 forint, postai kifizetések esetén pedig 141 forint volt.

A Gránit Bank közölte: a bírságot rendezte és az ügyfeleket megillető összeget is - a jegybanki határozatnak megfelelően - megtérítette.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG